Of je nu zweert bij een flinterdunne en knapperige Romeinse bodem, een luchtige en zachte Napolitaanse korst of een dikke Amerikaanse pizzabodem (waarna je een dutje moet doen op de bank): één ding is zeker – iedereen houdt van pizza. Maar wat maakt een pizza recept écht goed?
De oorsprong van pizza ligt in Napels, waar de klassieke pizza margherita – tomaat, mozzarella en basilicum – voor het eerst werd geserveerd. Deze simpele combinatie viert de kracht van eenvoud: geen overvloedige toppings, maar juist een perfect gebalanceerde basis. De sleutel? Het deeg.
Wil je de pizza maken van de foto? In het Italië-nummer van delicious. geeft de chef van Volare je stap voor stap tips om zo’n Napolitaanse pizza thuis te bakken. Bestel het magazine hier.
Zelf pizzadeeg maken: de do’s and don’ts op een rij
Volgens de Associazione Vera Pizza Napoletana bestaat écht Napolitaans pizzadeeg slechts uit vier ingrediënten: water, zout, gist en bloem. Niet zomaar bloem, maar fijngemalen 00-bloem met een hoog glutengehalte, wat zorgt voor een deeg dat elastisch genoeg is om met de hand uit te rekken.
Voor extra smaak kun je het deeg vier uur laten rijzen (of doe zoals nNea en laat het deeg 20 uur (!) fermenteren en 30 uur rusten en rijzen – in ieder geval lang genoeg om die karakteristieke, licht zurige ondertoon te ontwikkelen.
Hoewel het echte Napolitaanse pizza recept vraagt om de bodem van een houtoven van 485°C, hoef je thuis niet bij de pakken neer te zitten. Een eenvoudige pizzasteen of een voorverwarmde terracottaschaal in je oven (op de hoogste stand) kan wonderen doen.
Een slimme tip: gebruik wat griesmeel of semolina onder je deeg om het makkelijker over te schuiven. Bonus, de semolina geeft extra crunch.
Voor de afwerking kies je ingrediënten van topkwaliteit. Tomaten uit blik? Kies San Marzano. Mozzarella? Ga voor een buffelvariant. En vergeet niet: minder is meer. Smeer de saus dun uit, voeg bescheiden plukjes kaas toe en garneer pas na het bakken met verse basilicum en een scheutje olijfolie.
Of je nu kiest voor een klassieke margherita, een pittige diavola of een zelfverzonnen creatie, één ding blijft overeind: met een goed pizzadeeg als basis maak je van elke pizza een feest.
Een pizza recept hoeft niet ingewikkeld te zijn – met wat liefde, hitte en geduld, maak je thuis iets dat zelfs Napolitanen trots zou maken. Buon appetito!
snelle pizza met pepperoni en burrata
Iedereen blijft eten van deze snelle pizza die je dankzij de 5 minuten-bodem rapido op tafel zet. Met pepperoni en burrata geef je er die echte Italiaanse smaak aan. Ook heel lekker: panpizza met pesto en parmaham.
Een topper voor ieder moment van de week, deze pizza met aubergine en romige buffelmozzarella. Helemaal zelfgemaakt: het deeg én de saus én de heerlijke topping. Nodig je vrienden uit en hang de pizzaioli uit. Maak je oven zo heet mogelijk en bak voor iedereen zo’n vegetarische pizza parmigiana!Nog meer pizza's uit je oven toveren? Deze sfincione – Siciliaanse pizza – met spinazie, spek en pecorino is ook heerlijk.
Janneke Philippi kookt voor delicious. altijd gerechten, die makkelijk te maken zijn. En met nooit meer dan 10 ingrediënten, die je gewoon bij de supermarkt haalt. Maak haar snelle pizza met gekonfijte tomaatjes en paddenstoelen. In 30 min. ben je klaar!Is je oven nu toch goed heet voor de pizza's? Maak ook deze vegetarische pizza parmigiana!
De ultieme combi: pizza met tomaten en pesto. Alles zelfgemaakt, van het deeg en de pizzasaus tot de pesto. Dan smaakt je pizza zoals in Italië, superlekker dus! Kies goed rijpe tomaten in verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit.
oogstpizza’s met little gem, mesclunpesto en kaasflinters
Janneke Philippi kookt maar wat graag met verse groenten. Die gaan perfect op een verse pizzabodem, samen met zachte buffelmozzarella, pijnboompitjes en nog meer kaas.
weekendpizza met entrecote, paddenstoelen en basilicum
Zelf pizza maken is heel erg eenvoudig, maar het neemt wel wat tijd in beslag. Daarom is dit het perfecte gerecht om te maken in het weekend, wanneer je ruim de tijd kunt nemen voor je avondeten. Varieer met ingrediënten en maak zo jouw heerlijke signature pizza!Nog meer pizza inspiratie voor in het weekend of doordeweek.
speltpizza margherita met kikkererwten ‘pepperoni’
Wij geven het toe: ook wij hebben ’s zomers niet áltijd zin om uren in de keuken te staan. Met deze speltpizza margeritha hoeft dat ook niet. Dit heerlijke gerecht staat namelijk binnen 25 min. op tafel. Tip: bak kruidige kikkererwten tot ze knapperig zijn en geef je pizza zo iets bijzonders.
De topping op de pizza moet perfect inbalans zijn met de hoeveelheid deeg. Op een pizza gaat zo’n 250 g beleg. Vincenzo, van de beste pizzeria van Nederland nNea: ‘Onze pizza bevat veel wateren minder bloem en dat heeft een zeer delicaat effect. Op zo’n pizza mag nooit te veel kaas en niks mag over elkaar heen bij ons.'Bereiden: ± 30 min. / rusten ± 24 uur / rusten ± 1 uur / ± 3 uur rijzen / oven ± 20 min.
Deze pizza met Turkse smaken heeft een Italiaanse basis, maar is geïnspireerd op de Turkse pizza. Er gaat lamsgehakt op, koriander, komijn en zelfs een beetje couscous. In de yoghurtsaus on top zit pittige harissa. Maak kennis met je nieuwe weekendfavoriet!
speltpizza met aardappels, kruiden en groene tapenade
Een goed en eenvoudig basisrecept voor pizzadeeg is een absolute musthave. Dan kun je experimenteren met al jouw favoriete toppings. Maak meteen vier porties pizzadeeg en vries ze in, dan heb je voor weken op voorraad!
Deze gegrilde pizza met courgette en geitenkaas is lekker knapperig. Met groenten als ‘vleesvervanger’ is deze pizza helemaal compleet! En no fuss, want deze pizza staat binnen 20 minuten op tafel. Nog een heerlijke groentepizza? Probeer deze pizza met aubergine en knoflook eens!
De beste pizza’s maak je thuis. In het januarinummer van delicious. vind je de kan-niet-mislukken-bodem van onze Australische collega/blogger Katie Quinn Davies en al haar inspirerende, originele toppings. Op deliciousmagazine.nl geen recept ‘from down under’, maar van onze enige echte eigen Janneke Philippi (ook een beetje ‘down under’, want zij woont in het prachtige Limburg). En het is er eentje voor het begin van het jaar: licht en fris!
roerdeegpizza met aardappel, paddenstoel en truffel
De beste pizza maak je thuis. En deze roerdeegpizza met aardappel, paddenstoelen en truffel is daar het perfécte voorbeeld van. Met onder meer truffelolie, mascarpone en kastanjechampignons is deze pizza één grote smaakexplosie.En een roerdeeg? Dat is een deeg dat je niet hoeft te kneden, alleen te roeren. Supermakkelijk en héél leuk om met kinderen te maken. Kleine disclaimer: de kans is groot dat de keuken ontploft…
Door het Napolitaanse pizzadeeg eerder te maken, krijgt het extra smaak en een betere textuur. Dat kan gewoon in de koelkast! Geen zin om zelf pizzadeeg te maken? Deze vulling leent zich ook heel goed voor een snelle pasta. Zelf pizzadeeg maken: de do’s and don’ts op een rij