column Yvette van Boven: ”Zolang ik me kan heugen, pluk ik wilde bramen”

Yvette van Boven verruilde haar Parijse appartement voor een huis in de countryside van haar geboorteland Ierland. Wij verhuizen een beetje mee en genieten van wat ze daar kookt en eet. Dit keer vertelt Yvette over wilde bramen en geeft ze ons haar recept voor bramenkruimelcake:

Lees hier alles over Yvette’s favoriete soep gemaakt van parelgort!

Zolang ik me kan heugen, pluk ik wilde bramen. Als kind samen met mijn moeder vanuit de auto. Zij achter het stuur, stapvoets rijdend door de bergen van Wicklow. Wij kinderen achterin, hangend uit de ramen van de Austin Maxi, met grote zakken in de ene hand, plukten we met de vrije hand alle bramen die we konden grijpen: ze waren met miljoenen langs élke bergweg.

Thuisgekomen maakte mijn moeder van de oogst vooral veel jam, maar ook limonadesiroop, taart of toetjes. Je begrijpt mijn blijdschap toen ik een veld vol bramenstruiken ontdekte aan de voet van ons nieuw aangeschafte Ierse huis! Jeu, wat ging ik veel bramenjam maken aan het einde van de zomer. Tot ik doorkreeg hoe snel die struiken groeien. Iedereen die ooit zelf bramen heeft geplukt, weet het: die écht niet-normale doornen! Het veld wilde bramen bleek een ondoordringbare, gemene bramenoceaan die langzaam de rest van de tuin elke dag verder overspoelde. Harde maat- regelen waren nodig. Om ze met de hand te verwijderen, was geen beginnen aan.

Dus vroegen we Mad Jack om hulp. Een ruige man uit het dorp verderop, met wel één hele tand in zijn mond en een graafmachine zo enorm dat we er een beetje van schrokken. Drie volle dagen heeft Mad Jack de boel afgegraven. Dag bramenstruiken, hallo knaller van een nieuw veld. We zaaiden er gras en plantten er fruit- en notenboompjes. Het leuke is: de wilde bramen zijn er nog steeds… maar op veilige afstand, langs alle landwegen rondom ons huis. Zodat ik ze nog gewoon kan plukken en we samen, op ons nieuw ontgonnen veld, in de laat-zomerse middagzon kunnen picknicken met scones, bramenjam en bramenkruimelcake met bramenkaramelsaus. En… met het mooiste uitzicht!

bramenkruimelcake (6 tot 8 personen)

Bramencake_Yvette_delicious

cake

50 g bloem
75 g amandelmeel
1 tl bakpoeder
½ tl baksoda
125 g boter, op kamertemperatuur + extra voor het invetten
200 g suiker
2 eieren
125 g crème fraîche
300 g verse bramen of evt. bevroren en ontdooide bramen
naaldjes van 1 takje rozemarijn, heel fijn gehakt

 

kruimellaag

100 g suiker
75 g bloem
50 g amandelmeel
50 g boter, in stukken gesneden
voor erbij: crème fraîche of roomijs
ook nodig: taartvorm (liefst met losse bodem) van 20 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met ingevet bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Meng voor de kruimellaag de suiker, bloem, het amandelmeel en een snufje zout in een kom. Wrijf de boter erdoor tot het kruimelig is en zet de kom tot gebruik in de koelkast.

3. Meng voor de cake met een garde de bloem, het amandelmeel, bakpoeder, baksoda en een snufje zout goed door elkaar in een kom.

4. Klop in een andere kom de boter met de suiker licht en luchtig, zeker 3-4 min. Voeg de eieren één voor één toe.

5. Spatel het bloemmengsel en de crème fraîche afwisselend in porties erdoor tot een mooi glad beslag.

6. Schep het beslag in de taartvorm en verdeel de bramen en de fijngehakte rozemarijn erover. Bestrooi met de kruimellaag.

7. Bak de cake tot een erin gestoken prikker er schoon uitkomt: zo’n 50-60 min. Laat iets afkoelen in de vorm en laat verder uit de vorm afkoelen op een rooster.

8. Serveer lauwwarm met extra crème fraîche of roomijs (reken 1 el crème fraîche of 1 bol ijs per persoon).

bereiden ± 25 min. / oven ± 1 uur. p.p. ± 685 kcal / 11 g eiwit / 38 g vet / 73 g kh 

Recept en Tekst: Yvette van Boven. Portretfoto: Oof Verschuren

Yvette Bramenlaantje - delicious