41x herfststoof: low & slow

41x herfststoof: low & slow

Het is stoof season. Een herfststoof is simpel: kwestie van voorbereiden en dan de pan z’n werk laten doen. Maak een lange wandeling of kijk een goede film, want je hebt er amper omkijken naar.

Ben je op zoek naar de perfecte klassieke runderstoof? Stop met zoeken, want wij hebben hem voor je! Bekijk ‘m hier.

Een stoof is dus makkelijk te maken en je kunt eindeloze variaties bedenken. Combineer een stuk lam of rund met groenten als pompoen, champignons, pastinaak of wortel. Voeg smaakvolle kruiden toe, zoals tijm, kaneel of rozemarijn en laat dit lekker sudderen.

Hier vind je alle tips & tricks om de perfecte stoof te maken!

Van een Noord Afrikaanse lamsstoof tot aan de klassieke Vlaamse wildstoof, dit zijn alle herfststoof recepten:

41x herfststoof: low & slow

Noord-Afrikaanse lamsstoof met linzen

Precies waar je zin in hebt als het wintert: een verwarmende stoofpot! Deze is makkelijk te maken en stelt qua smaak nooit teleur.

naar recept
noord-afrikaanse lamsstoof met linzen
wildzwijnstoof met truffel-rozemarijn-ovenfriet

Julie Teeken: 'In de bergen van Ligurië at ik eens 'Ragu di cinghiale', een herinnering met een gouden randje; je mag me er voor wakker maken! Een frietje stoofvlees… Visueel niet het meest aantrekkelijk, maar who cares? Zooo zalig!'

naar recept
Wildzwijnstoof met truffel rozemarijn friet DEF_preview
Stoofvlees met pils, abrikoos en rozemarijn

Een dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.

naar recept
20x herfststoof: voor wat warmte en comfort
parelhoenstoof met ansjovis, kastanjechampignons en palmkool-notenrijst

Janneke houdt van kerstklassiekers, maar wel op haar manier: met een verrassende twist, méér smaak en een originele presentatie of combinatie. Zo kiest ze in deze parelhoenstoof met ansjovis, kastanjechampignons en palmkool-notenrijst, voor parelhoen in plaats van kalkoen.

naar recept
parelhoenstoof met ansjovis, kastanjechampignons en palmkool-notenrijst
broodje stoofvlees

De voorbereiding is zo gepiept en de oven doet de rest. Het duurt even, maar dan heb je ook écht wat. Of ben je zo'n geluksvogel die nog een restje stoofvlees over heeft? Warm dat op en beleg je broodje ermee.

naar recept
broodje stoofvlees - delicious (1)
gestoofde varkensschouder met abrikozen, amandelen en salie

Een pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.

naar recept
gestoofde varkensschouder stoven met bier, stoofvlees met bier
Vlaamse wildstoof met knolselderijfriet

Voor ons magazine maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.

naar recept
perfecte runderstoof

De perfecte runderstoof maak je door geduld te hebben. Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes sudderen, dus zet het vuur zo laag mogelijk, of zet de pan in de oven, zoals wij doen in dit recept. Zo worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan.

naar recept
Runderstoof
Knol-au-vin

Gestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.

naar recept
knol-au-vin - delicious
aardappelstoof met kip

Net binnen en maar zo kort te koop, de nieuwe oogst aardappels. De eerste vroege aardappels van het jaar worden ook wel primeur-aardappeltjes genoemd. Ze zijn vaak klein van stuk met een delicaat dun schilletje, dus schillen hoeft niet.

naar recept
nieuwe aardappels aardappelstoof met kip en groene asperges
Pastinaakstoof met kastanjechampignons & walnoten

Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten.

naar recept
herfstgerechten pastinaakstoof met kastanje- champignons en walnoten - delicious
visstoof met mosterdroom en krokante salie

Bij deze comfy visstoof met mosterd, room en krokante salie serveer je rijst of brood én een frisse bladsalade.

naar recept
Visstoof met mosterdroom en krokante salie instagram recepten
kip à la Normande

Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!

naar recept
kip a la normande | delicious populairste stoofrecepten 2023
gesmoorde kip met linzen

Maak deze kip alvast op zondag voor een doordeweekse dag, zodat je op de dag zelf er alleen nog een laatste hand op hoeft te leggen. Combineer met de nootachtige smaak van deze stevige, groene, Franse linzen. Du Puy-linzen heten zo omdat ze komen uit Le Puy-en-Velay in Frankrijk.

naar recept
gestoofde kip gesmoord
romige kipstoof met zongedroogde tomaat en spinazie

Het weer verandert snel in de maand september, dus tijd om de stoofpan af te stoffen! In ons nieuwe september-nummer, delen we recepten die het laatste beetje zomer naleven, maar ook de recepten die ons voorbereiden op de koudere maanden, zoals deze kipstoof.

naar recept
kipstoof populairste stoofrecepten 2025
gestoofde sopropo

Sopropo is een soort barbapapa, deze groente heeft héél veel verschijningsvormen. Van klein als een augurk tot groot als een flinke courgette, groen of wit, met gladde of juist gebobbelde schil, bolrond of langwerpig.

naar recept
sopropo paramaribo
Italiaans stoofvlees: spezzatino met aardappels & doperwten

Italiaanse stoof op haar best. Door het vlees langzaam te garen in een saus van wijn, bouillon en groenten krijg je supermals comfortfood. Met verse doperwten maak je het lekker lente-proof.

naar recept
snelle bonenstoof met chorizo & spiegeleieren

Ontbijt of lunch met pittige zwarte bonen in tomatensaus, op smaak gebracht met chorizo, een gulle hoeveelheid specerijen en knoflook. Move over English breakfast!

naar recept
Gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio

Dit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio. 

naar recept
saucijzenragù met witte bonen en pancetta

Een goede ragù laat pasta en polenta meteen stralen. Maak deze ragù van pancetta, varkenssaucijs en witte bonen met polenta en pecorino daarom op een gure dag. Het is de beste remedie tegen kouden handen en hongerige magen! Glaasje rood erbij en niemand kan je meer wat maken.

naar recept
varkenssaucijzen ragu
Bruine bonen ‘con ragu’ met peterselie- crème fraîche

Comfortfood verwarmt je en geeft je de juiste energie om de winter lekker door te komen. Dit recept voor bruine bonen ‘con ragu’ is dan ook perfect voor deze koude(re) dagen. Tip: de huisgemaakte gehakt-tomatensaus is zonder de bonen ook heerlijk bij penne of papardelle pasta!

naar recept
bruine bonen con ragu-delicious
ossobuco met guinness

Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af.

naar recept
ossobuco ossenstaart
Toscaanse lamsschenkels

Vandaag gaan we voor lentamente: lekker langzaam! Toscaanse lamsschenkel. Italianen weten als geen ander dat tijd gelijk staat aan smaak.

naar recept
toscaanse lamsschenkel
tagliatelle met sugo bugiardo

Wij hebben een diep gewortelde liefde voor pasta. Een daarvan is pasta sugo bugiardo; wat letterlijk ‘bedriegerssaus’ betekent. Waarom? Omdat er geen rundvlees, maar varkensworst in het gerecht gaat. Maar: hij doet absoluut niet onder voor een klassieke pasta bolo met rundergehakt. Proef zelf maar!

naar recept
tagliatelle met sugo bugiardo | delicious Stoofvlees met pasta
Andijvie met kikkererwten jonge knoflook en gedroogde olijven

delicious.friend Yolanda van der Jagt geeft andijvie een stoere bereiding: gestoofd in de oven, samen met kikkererwten, jonge knoflook en gedroogde zwarte olijven. Yolanda: ‘Een goed kwaliteit grote kikkererwten haal ik bij Turkse of Marokkaanse winkels. Daar haal ik ook zwarte gedroogde olijven. Die hebben een andere smaak dan olijven uit het water en een stevigere structuur. Aangewezen op de supermarkt? Neem dan Griekse kalamata-olijven, die zijn ook vol van smaak.’

naar recept
andijvie-delicious
konijnhachee met cranberry en rozemarijn

Heb je zin in een klassieker? Maak dan deze traditioneel Hollandse stoof. In plaats van rundvlees gebruik je konijn en je hebt er bijna geen omkijken naar! Weinig ingrediënten die samen super veel smaak geven: een heerlijk gerecht om je aan op te warmen tijdens de koude winterdagen.

naar recept
konijnhachee
hazenpeper die altijd lukt

Hazenpeper is typisch een gerecht voor liefhebbers van wild, want hierin proef je de wildsmaak extra goed. En het is er nu hét seizoen voor! Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild of heb je nog nooit gewaagd aan hazenpeper? Ga dan nu aan de slag.

naar recept
hazenpeper
runderstoof met espresso, rozemarijn en hazelnoten

Espresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten.

naar recept
Runderstoof met espresso, rozemarijn en halzenoten - delicious
Noorse stoofpot met paddenstoelen, hazelnoten en bacon

Het is precies wat je wilt op een stralende herfstdag. Én het is alles wat je nodig hebt na een frisse, grijze dag waar je niet alleen de wind, maar ook de regen tegen had. Kortom: dit Noorse stoofpotje – soppstuing – bomvol boeiende smaakmakers is je nieuwe beste vriend. In tegenstelling tot andere stoofpotten is hij lekker snel klaar: na 25 minuten kun je aanvallen. Liever vega? Ga dan voor plantaardige spekreepjes.

naar recept
recepten met paddenstoelen Noorse stoofpot
Italiaanse bonenstoof met worst & boerenkool

Deze Italiaanse bonenstoof komt uit ons extra dikke Italië-nummer! In dit magazine vertelt Merijn Tol je alles over Siciliaanse arancini. We kijken mee in de keuken van chef Riccardo Gaspari, die met SanBrite een culinaire hotspot creëerde in de Dolomieten. En we maken de lekkerste gerechten uit Rome, zoals gefrituurde tosti’s oftewel mozzarella in carrozza.

naar recept
Italiaanse bonenstoof met worst & boerenkool
uienstoof met pancetta, bier en tijm

Comfortfood dat snel op tafel staat en helemaal budget friendly is? Deze uienstoof met pancetta is simpel, snel, maar vooral heel erg winters genieten.

naar recept
uienstoof met pancetta, bier en tijm
winterse groentestoof met witte bonen

Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Hier komen geen vleesvervangers bij kijken, aan deze voedzame groentestoof heb je genoeg!

naar recept
wintergroentestoof witte bonen
gestoofd lamsvlees met pruimen, saffraan en kaneel

Gestoofd lamsvlees met pruimen saffraan en kaneel is écht heerlijk! Alles gaat in een grote braadpan en stooft heel langzaam gaar, waarbij de smaken zich vermengen en er een hemels aroma vrijkomt.

naar recept
lamsvlees - delicious
gestoofde kip met sherry & pruimen

Kip is een echte wereldreiziger die alle smaken aankan. Deze keer gaan we voor elegant doch robuust Frans comfort food. Voor frisse herfstdagen, donkere decemberdagen en alle andere moment waarop je een bord troost-eten kunt gebruiken!

naar recept
instagram december kip met sherry en pruimen
nordic bonenstoof met karwijballetjes en sesam-crispbread

Deze bonenstoof is niet alleen heel lekker, maar peulvruchten zijn goede vleesvervangers, ze belasten onze planeet veel minder en barsten bijna uit hun jas van gezondheid. Begin ruim van tevoren aan dit gerecht, dan treken de smaken goed in de kool.

naar recept
spruitjesstoof in tomatensaus met sinaasappel & vis in chermoula

Spruitjes zijn natuurlijk echt niet alleen Nederlands. Dat proef je in deze Marokkaans geïnspireerde stoof met veel specerijen.

naar recept
spruitjesstoof
gestoofd rundvlees met tomaatjes, harissa & balsamico-azijn

In Amerika kennen ze het als brisket, in Nederland noemen we het borststuk.Kook je voor een grote groep? Dit recept voor gestoofd rundvlees is dan ideaal! Je kunt er al een dag van tevoren mee beginnen en de volgende ochtend in de oven schuiven.

naar recept
zoveel gram vlees vis groenten reken je per persoon
bruschetta met snelle visstoof & rucola

Bruschetta is zo'n heerlijke Italiaanse klassieker, en je kunt er alle kanten mee op! Dit keer maken wij 'm met snelle visstoof. 

naar recept
Pompoen-waterkersstamppot met karbonadestoof

Pompoenliefhebbers opgelet! Janneke maakte dit heerlijke comfortfood: pompoenstamppot met waterkers en karbonadestoof.

naar recept
pompoenstamppot-delicious
Slowgestoofd rundvlees in chu hou saus

Chu hou-saus is een pittige saus van gefermenteerde sojabonen met knoflook en gember en wordt traditioneel vaak gebruikt om rundvlees mee te stoven. Proef ‘m in deze stoof met klapstuk.

naar recept
slowgestoofd-rundvlees-delicious
Kipstoofpotje met pompoen en prei

Kippen zijn bijzonder. En trouwens niet alleen bijzonder, ook nog eens heel makkelijk te bereiden. Kijk maar eens naar dit recept: 10 minuten werk + 30 minuten stoven en je hebt een heerlijk gerecht vanavond. Wat maak jij het liefst met kip?

naar recept
Kipstoofpotje-delicious

Kijk ook eens: 13 snelle pompoen recepten voor extra comfort deze herfst