25 Mediterrane recepten zonder oven – perfect voor warme dagen

25 Mediterrane recepten zonder oven – perfect voor warme dagen
RECEPTEN, BEREIDING: MARK LABROOY | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.

Shorts & slippers aan, ventilator op de hoogste stand en dromen maar… van een lange tafel aan de zo geliefde Méditerranée, waar het zout in de lucht hangt, en de hitte de wereld even tot stilstand brengt. En dus: meer tijd om uitgebreid te koken!

Het leven gaat over eten (of gegeten worden), dat begrijpen ze in de Méditerranée als geen ander. Hier is eten geen haastklus, maar een ritueel. De dag draait om wat er straks op tafel komt, en iedereen draagt bij. ’s Ochtends vroeg, voordat de zon te fel wordt, slentert iemand naar de markt voor aubergines die strak in hun paarse jas zitten, geurige basilicum en net gevangen vis. De geuren van rijpe tomaten, knoflook en olijfolie smelten als een parfum in de steeds warmer wordende lucht.

Rond de middag begint de keuken te bruisen. Er wordt gehakt, geroerd en geproefd – de oven heeft een rustdag, het is te warm. Olijfolie vloeit rijkelijk, als vloeibaar goud over salades en versgebakken brood. Wijn wordt al ingeschonken nog voordat het eerste gerecht de tafel bereikt.

Aan die lange tafel is plek voor iedereen: familie, buren, toevallige passanten. De gerechten komen in golven; een schaal met gegrilde sardientjes, dampende schalen pasta of paella, kleurrijke salades vol kruiden en citrus. Er wordt gelachen, gedeeld, over tafel heen gereikt. Niemand kijkt op de klok.

En als de zon langzaam in de zee zakt en de lucht kleurt van goud naar dieppaars, wordt er nog één keer opgeschept. Want in de Méditerranée geldt maar één regel: eten is nooit alleen voor de maag, het is vooral voor het hart.

Waar je ook bent, neem deze Mediterrane recepten met je mee. Of je er nu één kookt of een heleboel, het is altijd even heerlijk – vooral op warme dagen.

22 Mediterrane recepten zonder oven

eenpansgerecht: gnocchi met rozemarijngroenten, burrata & grove pistachepesto

Alles in één pan: deze gnocchi zou zomaar eens een van je favorieten kunnen worden.

naar recept
eenpansgerecht gnocchi met rozemarijngroenten, burrata & pistachepesto
sperziebonen in tomatensaus

Wie zegt dat je vlees nodig hebt voor een hartige stoof? Met deze combinatie van sperziebonen, tomaten en feta kom je een heel eind!

naar recept
sperziebonen in tomatensaus
mediterrane rösti met merguez

Of je nu een vlot & vers-dag hebt of iedereen te eten vraagt, met aardappel kook je altijd iets lekkers! Aviko wil je kookweek nóg inspirerender maken met aardappelrecepten en -tips precies op maat. Wat denk je van mediterrane rösti met merguez als bijvoorbeeld de buren blijven eten?

naar recept
aviko-merguez-delicious
couscous met worstjes in kruidige abrikozensaus

Couscous is ontzettend veelzijdig. Het is een goede basis om allerlei lekkere gerechten mee te maken. Zoek je inspiratie? Probeer dan eens deze couscous met worstjes en een kruidige, zoete abrikozensaus. Wist je dat je couscous ook goed zoet kan eten? Bekijk hier het recept!

naar recept
COUSCOUS met worstjes in kruidige abrikozensau - delicious
salade met freekeh, koriander en merguez

Freekeh is een graansoort met een heerlijke bite die jong en groen wordt geoogst en vervolgens wordt geroosterd. Wij gebruiken ‘m het liefst in een salade met koriander en merguezworstjes.

naar recept
merguez met peterselie-parelcouscous & courgette

Vanavond ben je snel klaar, als je deze peterselie-parelcouscous met merguez maakt. Met weinig ingrediënten maak je heel lekker hoofdgerecht voor 4 personen dat schoon op gaat. Toch een restje over? De couscous is afgekoeld ook heerlijk als lunchsalade.

naar recept
snelle courgette recepten Merguez met peterselie-parelcouscous - delicious
gegrilde kip met courgettesalade

Een hoofdgerecht binnen 15 min. op tafel? Kom maar door met deze heerlijke gegrilde kip met courgettesalade. Geen grill? Deze kip is net zo lekker op de bbq. De frisse courgettesalade is weer eens wat anders en maakt het gerecht helemaal af.

naar recept
gegrilde kip met courgettesalade - delicious
kip met feta

Maak vanavond kip met feta. Groene sla erbij, eventueel rijst of wat brood en klaar ben je, binnen 30 minuten. Easy! Het recept is voor vier personen, maar je maakt het net zo makkelijk voor acht. 

naar recept
kip met feta - delicious
pittige vis met sinaasappelsalade en olijven

Vanavond eten we vis en niet zómaar vis. Maak een simpel stukje witvis bijzonder door ‘m te marineren in speciale rub voor vis. De sinaasappelsalade met radijs en crunchy pistachenoten maakt dit gerecht helemaal af. 

naar recept
gebakken zeebaars met garnalen-rijstsalade

Mister kitchen vist op Hollandse zeebaars, en gelukkig hebben ze beet. Maarten: 'Zeebaars is zo stevig en smaakvol dat je er vooral niet te veel mee moet doen in de keuken! Nog meer koken met zeebaars? Probeer ook eens dit recept met quinoa en olijven!

naar recept
zeebaars mr kitchen - delicious
fregola met zeefruit en tomaten

Een heerlijke mix van verse mosselen, witvisfilet, calamari en garnalen.. Alle ingrediënten zitten in één pan en tóch is deze fregola met zeefruit en tomaten alles behalve saai.

naar recept
fregola met zeefruit en tomaten | delicious
viskoekjes met peterselie en gezouten kappertjes

Dit zijn de viskoekjes van je dromen. Oké, misschien wat overdreven, maar ze zijn waanzinnig en heel geschikt voor in je gourmetpannetje!

naar recept
pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn

Voor het Italië-nummer maakte Janneke Philippi weer 10 simpele en snelle recepten, waaronder deze pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn. 'Dit is een heerlijke pasta die zowel zilt, pittig als krokant is. Met kikkererwten uit blik staat de pasta in 20 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd, kook dan gedroogde kikkererwten voor een extra stevige beet. Serveer er voor voldoende groenten een tomatensalade bij, mijn favoriete
salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en
gescheurde basilicum.'

naar recept
pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn
gefrituurde citroenspiering met saffraanmayonaise

Serveer ook eens vis bij de borrel! Deze spiering met saffraanmayonaise maak je in een mum van tijd klaar en kun je serveren als voorgerecht, bijgerecht of als feestelijk hapje. Ook garnalen zijn gefrituurd heel lekker bij de borrel. Lees hier hoe je ze klaarmaakt.

naar recept
spiering
ricottakoekjes met spinazie en munt

Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Deze ricottakoekjes zijn heerlijk als lunch, maar ook als bijgerecht ’s avonds.

naar recept
groentefritters-delicious
peulvruchtensalade met manchego

Een frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas. 

naar recept
peulvruchtensalade met manchego | delicious
kruidige aubergine met couscous en yoghurt

In de zomer ben je blij met beeldschone gerechten die je in een halfuurtje maakt. Kruidige aubergine met couscous en yoghurt bijvoorbeeld. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!

naar recept
kruidige aubergine met couscous en yoghurt - delicious
broccolicouscous met rode peper, ansjovis en feta

Frisse groene brocollicouscous die snel op tafel staat. Daar hebben we zin in! Janneke: ‘Voor een vegamaal vervang ik de ansjovis door gerookte amandelen. Hak ze lekker grof en strooi ze met de feta over de couscous.’

naar recept
broccolicouscous
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing

Dit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!

naar recept
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing | delicious
tortilla met chorizo

Ook zo gek op aardappels? Deze tortilla met chorizo is een aanrader om een keer te maken. Bomvol smaak, hij vult goed en extra lekker door de chorizo.

naar recept
Aardappel tortilla met chorizo
limabonen met chorizo en chipotle

In dit gerecht wordt gebruik gemaakt van zachte Limabonen, die door hun boterachtige structuur ook wel “boterbonen” worden genoemd. De chorizo en chipotlepepers geven een pittige smaak aan dit warme, winterse gerecht. 

naar recept
kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta

Kritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!

naar recept
orzo lijst kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta
eenpans-kipstoof met ansjovis en olijven

Klein visje, groot smaakeffect. Ansjovis is altijd handig om op voorraad te hebben. Lekker door een salsa, op een bruschetta met mascarpone, of in dit geval in een makkelijke mediterrane kipstoof.

naar recept
eenpans kipstoof met ansjovis en olijven
gegrilde calamari met gegrilde-paprikasalsa

Als de zomer toch eens net zo oneindig was als een calamari-ring, dan konden we elke dag achter ons gloeihete fornuis duiken met een koud glas wijn en zo min mogelijk om ons lichaam; enkel honger en dorst. Dit recept komt aardig in de buurt bij dat gevoel.Wanneer je inktvis snel bakt, behoudt het zijn zilte molligheid en blijft hij sappig en mals. Lang sudderen en stoven kan ook; dan ontspant het vlees en zuigt het alle smaken van de saus op. Alles daartussenin wil je vermijden, want dat maakt van je calamaris een taai elastiekje met vissmaak. Zonde om op te eten!Eet eens octopus: onze 3 lievelingsrecepten met pulpo

naar recept
gegrilde calamari met gegrilde-paprikasalsa
pastasalade met gekneusde tomaatjes & zwarte knoflook-labne

Ga op zoek naar zwarte knoflook! Met super smaakrijke tomaatjes, romige labne, peterselie, chilipeper en komijn word je salade onweerstaanbaar.Bekijk ook: 11x makkelijke koude pastasalades

naar recept
pastasalade met gekneusde tomaatjes en zwarte knoflook labne

Maak ook: gnocchi pici cacio e pepe met gekonfijte eidooier en courgettesalade