We hoeven er geen filosofisch vraagstuk van te maken… maar toch. Wat is een salade precies? Moeten er per se blaadjes in zitten? Een klassieke vinaigrette? En wie heeft ooit bepaald dat een salade koud moet zijn?
Wij breken graag met de regels — die er in dit geval amper lijken te zijn – en gaan voor warme salades. Gegrild, gebakken, gestoofd: alles mag, zolang het maar op een bord belandt en een beetje spannend is.
Het liefst met verschillende texturen en smaken. Er mag iets zuurs in, iets zoets, áltijd iets hartigs en vergeet het spel aan texturen niet: we willen een warme salade die zowel romig als knapperig is.
Lees ook: salade kruiden: 15 kruiden voor door de sla
Warme salades in optima forma, boordevol knapperige groenten en dressings met lef
Je krijgt meer diepgang in een dressing door verschillende soorten olie te gebruiken. Als je een andere notenolie hebt, gebruik die gerust.
naar receptLekker koken op warme dagen? Deze Franse biefsalade met courgette en roquefort staat binnen ± 25 min. op tafel. Genoeg tijd om te genieten van dit weer én toch een delicious. maaltijd.
naar receptRoerbak dungesneden spruitjes snel beetgaar. Met een dressing maak je zo een heerlijke, lauwwarme salade van linzen en spruiten. Aards, een tikje bitter en fris-romig op één bord!
naar receptRoosteren brengt de smaak van groenten nóg meer naar boven. Ze blijven een beetje knapperig, heel lekker bij de zachte geitenkaas… Niet zoveel tijd? Probeer dan een van deze vijf supersnelle vega gerechten.
naar receptMet chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om snel of zelfs last minute een kip, salade, mosselen of frittata lekker pittig mee te maken. In dit Spaans geïnspireerde gerecht combineren we warme makreel met frisse appel en het hartige van chorizo. Alles over chorizo: dit is waarom je het altijd in huis wil hebben.
naar receptDeze heerlijke salade zit vol wortel. De krokante polenta, pestodressing en walnoten maken de salade af. De uitgesproken smaken, bijna nootachtig, zijn heerlijk!
naar receptEen handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmfilet… Simpele (oosterse) ingrediënten tovert Jamie in no time om tot een verrukkelijke, lauwwarme salade. Eén en al smaak!In september is Jamie Oliver gasthoofdredacteur van delicious. magazine. Je leest een exclusief interview met the man himself en krijgt een exclusieve preview uit zijn nieuwe kookboek EEN. Ook deel hij een paar van z’n lievelingsrecepten en geeft Jamie alle aandacht aan restaurants en mensen uit de culi-wereld die hij op dit moment helemaal te gek vindt.Bestel het nieuwe nummer direct via deze pagina.Jamie heeft ook heerlijke zoetigheid gemaakt: Amalfi-citroentaart!

Liefhebber van kaas? Probeer eens paneer: witte Indiase kaas. Heerlijk in combinatie met linzen en een zoetzure mangochutney.
naar receptWij koken graag met de seizoenen. We doen vandaag lekker veel wortel, peterseliewortel en pastinaak in een warme salade met volkorenquinoa. Snel klaar en dus precies goed voor doordeweekse dagen!
naar receptEet je op een warme dag graag een verkoelende maaltijdsalade? Dan zit je in de rijke, Aziatische keuken precies goed. Verrassend genoeg is dat niet altijd een ijskoud gerecht, maar juist lauwwarm. Met Aziatische smaakmakers en verse Thaise basilicum, munt, koriander en kaffir limoenblaadjes geef je alles nóg meer geur en smaak. Voor dit recept karamelliseer je zalm in de oven en verdeel je deze over een kruidige salade met komkommer, tomaat en flinterdun gesneden kool.
naar receptDe bloemkool krijgt een stevige marinade van vijfkruidenpoeder op basis van kassia (een warme, hartige kaneelsoort), steranijs, pittige szechuanpeper, venkelzaad en kruidnagel. Voor een bbq-achtig gevoel gaat er ook nog wat gerookt paprikapoeder bij en een plakkerige combinatie van basterdsuiker en sojasaus die de bloemkool lekker sticky maakt.
naar receptVerrukkelijk, zo’n sappige entrecote met lekkere saus en een flinke berg knapperige groenten ernaast. Kies sperziebonen, snijbonen, doperwten of maak je eigen combi. En je kunt gerust zijn: hollandaisesaus maken is supermakkelijk. Je maakt deze hollandaise met de staafmixer. Zo klaar dus en je hebt saus om indruk mee te maken!
naar recept100% plantaardig is deze lekkere zomerse rijst met venkel en pistachenoten en kort gemarineerde courgette. Twee tips:ZOETZUUR EXTRAATJE Lekker met op de barbecue gegrilde halve citroenen. Gegrilde citroenen zijn extra sappig en hebben een zoet accent: heerlijk om boven de rijst uit te knijpen.ANDERE GROENTEN In plaats van courgette kun je ook een aubergine nemen. Of probeer eens plakken pompoen, bloemkool of romanesco.Vegan taart als dessert? Hebben we voor je!
naar receptHet geheim zit 'm in de combi van specerijen en vooral de geur en smaak van vers kerrieblad is onmisbaar.
naar receptDe twist in deze Waldorf salade zit ’m deze keer niet in de ingrediënten, maar in de manier waarop hij wordt gemaakt: warm! De bleekselderij, appels en druiven gaan eerst de oven in.
naar receptAls lunch maakt Yvette van Boven vaak wat Oof schepslaatjes noemt: goedgevulde sla met groenten, peulvruchten of wat dan ook. Lauwwarm, met aardappel en kikkererwten kan zo'n schepslaatje ook 's avonds.
naar receptChef-kok Matt Wilkinson geeft zijn gerechten een extra touch met specerijen. Zo ook met deze kardemompeulen, die zowel in hartige- als zoete gerechten worden gebruikt. De groene peulvruchten zijn licht bitter van smaak. ‘Door de combinatie bakken én roosteren worden wortelgroenten nóg lekkerder en voller van smaak. Deze wortels zijn echt het einde!’
naar receptBroccoli, bloemkool, zilvervliesrijst en veel specerijen en verse kruiden. Een warme salade bomvol smaak en voedingsstoffen.
naar receptZet je oven aan voor deze lamsschenkels met Turkse invloeden. Laat het lamssvlees zachtjes garen, rooster de aubergines en binnen de kortste keren vult je keuken zich met de geuren van specerijen. Zin in meer lamsvlees? Maak dan ook eens dit lamsvlees met harissa en worteltjes.
naar receptDeze lauwwarme rijstsalades wil je ook niet missen!
Ken je deze saladetechniek al?
Niet gevonden wat je zocht? In dit archief vind je ál onze (warme) salade recepten
Al net zo lekker bovenop je salade: stap voor stap salsa romesco – de échte

















