Eten uit Zuid-Frankrijk reist goed – net als de recepten (gelukkig maar), zodat je thuis datzelfde gevoel kunt (her)beleven. Misschien geen mensen die van rotsen duiken, zonnen op kleine strandjes of picknicken met koude rosé, maar wél de smaken van daar, gewoon in je eigen tuin.
Wil je voorbij aan de clichés van Zuid-Frankrijk, volg dan Rebekah Peppler in Le Sud. In haar zonnige ode aan de Provence, de Alpen en de Côte d’Azur deelt ze 100 recepten die draaien om eenvoud, seizoen en het multiculturele karakter van de regio. Denk aan pure dips, gegrilde vis, groenten en cocktails voor bij het zwembad. Le Sud is ook een boek vol inspiratie voor lome apéro’s, markten om af te struinen en voor relaxte etentjes op het terras.
In het nieuwe nummer van delicious. delen we alvast 7 recepten om het Zuiden te proeven in eigen keuken. Haal hem direct in huis.
1. Ratatouille
Een stoofpot van tomaten, aubergine, courgette, paprika, ui en knoflook – het ultieme gerecht dat de zon van de Provence in zich draagt. Het vertelt je dat de zomer is aangebroken en je nu écht aan de slag moet met de verse oogst.
Een pan met gestoofde groenten waar iedereen van smult. Bovendien kun je het recept makkelijk je eigen draai geven. Liever iets meer pit? Voeg dan 2 a 3 tl harissa toe. Mag het wat aromatischer? Neem in plaats van alleen tijm een bosje gemengde Provençaalse kruiden, waaronder rozemarijn. oregano en salie. Zo geef je deze ratatouille nóg meer smaak. Bekijk ook: keftedes van tomaat (Griekse vega gehaktballetjes)
naar receptDip deze vegafritters met een Frans tintje in crème fraîche met mierikswortel en munt. Echt een hit op feestjes!
naar receptHet is alleen al een feest om de plakjes groenten zo mooi neer te leggen, laat staan om deze plaattaart op te eten. Zet een grote karaf gekoelde rosé op tafel voor bij deze luxe lunch en waan je in de Provence! Nog zo'n lekkere taart, maar dan zoet: plaattaart met zomerfruit
naar receptPaprika, courgette, aubergine, tomaten: deze ratatouille heeft alles wat je dit seizoen wil eten. Zon op je bord!

2. Bouillabaisse
Een beroemde vissoep uit Marseille, oorspronkelijk een vissersgerecht, nu een culinaire trots. Geserveerd met rouille en brood – robuust, hartig en lekker tot op de bodem van je diepe bord.
Bouillabaisse een armeluisgerecht? Deze geurige en goedgevulde vissoep is ideaal als mooi lunchgerecht of licht hoofdgerecht.
naar receptDeze rijke vissoep hoort onlosmakelijk bij Marseille en de Provence. Klassiek is de combinatie met witte Cassis, wijn uit het prachtige gelijknamige dorpje aan de kust onder Marseille. Zowel de wijn als de soep zijn vrij kruidig en ook wat romig van structuur. Absoluut de moeite waard om eens te proeven, maar helaas moeilijk te vinden buiten de Provence. Wijn bij bouillabaisse moet body hebben, kruidig zijn en mag niet gedomineerd worden door houtrijping. De beste partners vind je meestal in dezelfde streek, of uit de Languedoc. Een goed alternatief voor wit is de kruidige Bandol rosé.
naar recept3. Pan Bagnat
Een broodje uit Nice gevuld met salade niçoise-ingrediënten. De naam betekent letterlijk ‘doordrenkt brood’. Perfect als picknicklunch in de zon.
4. Pissaladière
Een uientaart met ansjovis en olijven, typisch voor Nice. Zout, zoet en hartig tegelijk – zoals de smaken van de Côte d’Azur.
Dit is dé pizza uit de Méditerranée. Pissaladière komt van pissalat dat ansjovispasta betekent. Voor een nog snellere versie maak je 'm met goede kwaliteit bladerdeeg. Bespaar alleen geen tijd op de uitjes: hoe langer ze stoven, des te zoeter het geheel wordt. Frans eten? 36 gerechten om zelf te maken óf te bestellen in Frankrijk
naar recept5. Daube Provençale
Een stoofgerecht van rundvlees gemarineerd in rode wijn met knoflook, tijm en laurier. Troosteten uit de Provence, bezield met een hele bos aan geurige kruiden.
6. Aïoli
Een knoflookmayonaise die symbool staat voor Zuid-Franse gezelligheid. Maak een grote schaal en geef er verse groenten en nog versere vis bij zodat iedereen naar hartelust kan dippen en dopen. Verrukkelijk in zijn eenvoud.
7. Socca
Het Franse antwoord op farinata: socca is een knapperige pannenkoek van kikkererwtenmeel, typisch voor Nice. Op elke hoek van de straat kun je een bordje kopen, nog warm dampend van de plaat waar het op gebakken is.
Dit gerecht maakt iedereen gelukkig. Uitstekend om van tevoren klaar te maken: verwarm de pannenkoekjes en de crème, garneer met mooie plakjes roze zalm, en zet zo op tafel.
naar recept8. Tapenade
Een pasta van olijven, kappertjes en ansjovis. Perfect op toast met een glas rosé. De essentie van apéro in Zuid-Frankrijk.
Een trouwe gast op bbq-feest en buffet is aardappelsalade. Wij geven deze klassieker een make-over met een nieuwe smaakcombinatie.
naar receptHet loof van meirapen is heerlijk. Je kunt het fijnsnijden en in stamppot doen of combineren met gekleurde radijs met loof. Of kort blancheren en serveren met een tapenade van hele takjes koriander, inclusief de worteltjes!
naar receptEen goed en eenvoudig basisrecept voor pizzadeeg is een absolute musthave. Dan kun je experimenteren met al jouw favoriete toppings. Maak meteen vier porties pizzadeeg en vries ze in, dan heb je voor weken op voorraad!
naar receptEens wat anders dan andijviestamppot! Het gevaar: nadat je deze Italiaanse upgrade met paddenstoelen en polenta hebt geproefd wil je nooit meer terug naar de Hollandse pot. Tip: Liever vlees erbij? Rol een plakjeprosciutto om de rolletjes voordat je ze in de oven schuift. En wil je de polenta nog meer smaak geven, doe er dan wat fijngesneden verse Italiaans kruiden door.
naar recept9. Salade Niçoise
Een kleurrijke salade met tomaat, ei, ansjovis of tonijn, sperziebonen en olijven – een klassieker uit Nice die minstens zoveel debat oproept als de juiste manier om kaas te snijden (zonder de vorm te verminken) of de eeuwige vraag: hoort kaas eigenlijk wel op brood? Want iedereen in Nice – én ver daarbuiten – heeft een mening over de ingrediënten in een salade niçoise. Mogen er op de eieren na wel gekookte ingrediënten in (sommigen vinden van niet), mag er tonijn in (ja), en ansjovis (ja), maar samen (nee!), en weer anderen bemoeien zich met de dressing: geen azijn in een niçoise, geen mosterd, en sla… Een eeuwig debat. Als niet-Niçoise hoeven wij er gelukkig niet zoveel van te vinden, als het maar lekker is:
10. Paella Camarguaise
Een Zuid-Franse versie van de Spaanse paella, vaak met zeevruchten uit de Camargue. Mediterrane uitwisseling op zijn best.
Rijst is misschien wel een van de simpelste ingrediënten die je kent. Het neemt veel smaakmakers op tijdens het koken, dé manier dus om een rijk en geurig gerecht als paella van te maken.
naar recept11. Clafoutis
Een luchtige taart met pruimen of kersen, uit de Languedoc. Sluit daar je etentje mee af en waan je op het platteland in Zuid-Frankrijk.
Maak nu deze pruimenclafoutis, een Franse klassieker. Want als het pruimentijd is, moet je er gebruik van maken. Supersnel klaar, helemaal niet moeilijk en een prima toetje voor… ja voor vanavond! Wist je dat je ook HARTIGE clafoutis kunt maken? Met brie en spinazie bijvoorbeeld!
naar recept12. Poulet à l’Ail (Knoflookkip)
Rustieke kip bereid met royaal veel knoflook. Een klassiek gerecht voor zondagmiddag met de familie.
Deze knoflookkip is een heerlijke afwisseling op gewone kip. Met een knapperige korst en een zachte binnenkant. Bij ons loopt het water al in de mond! Geen barbecue? Uit de oven is de knoflookkip nét zo lekker.
naar receptVoor deze heerlijke kip is de oven je beste vriend. Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de krant door te nemen bijvoorbeeld.
naar recept13. La Bourride
Een minder bekende neef van bouillabaisse, romiger door toevoeging van aïoli. Subtieler, maar net zo maritiem.
14. Tomates à la Provençale
Gegratineerde tomaten met kruiden en broodkruim. Een bijgerecht dat ruikt naar warme zomers en kruidentuinen in Zuid-Frankrijk.
15. Pistou/Pâtes au Pistou
De Provençaalse variant van pesto, maar dan zonder de nootjes. Geserveerd met pasta of in soep – een viering van basilicum, knoflook en olijfolie.
Pistou komt uit de Provence en wordt gemaakt van verse basilicum, die in een vijzel wordt fijngestampt met knoflook en olijfolie. Soms zit er ook Parmezaanse kaas bij of tomaat bij. Pistou lijkt op de Italiaanse pesto en is onderdeel van soupe au pistou, een Franse groente-vermicellisoep. Dit is een snelle lichte versie, zonder pasta. Stevige trek? Voeg dan zelf vermicelli toe.
naar receptHet zuiden van Frankrijk barst van de idyllische plekken waar het ene gerecht nog beter smaakt dan het andere. Van warme socca op de hoek van de straat in Nice tot een punt pissaladière met perfect aangemaakte salade in een piepklein restaurantje op een lange zomeravond.
En als toegift natuurlijk tarte au citron, maar dan onze versie: citroentaart-brûlée met rogge-beurre-noisettedeeg
















