Gezellig hè, kerst met de hele familie. Dek ’s ochtends de tafel mooi met lange kaarsen, een kleurrijk tafelkleed en vul hem met kerstontbijt recepten waar iedereen zin in heeft. Van kerststol-wentelteefjes tot left-over turkey sandwiches.
Het draait allemaal om samenzijn en genieten van lekker eten. En waarom wachten tot het (tweede) kerstdiner om uit te pakken? Het kerstontbijt biedt de perfecte kans om de feestvreugde al vroeg – maar niet té vroeg – op gang te brengen. Met je familie om de tafel, heerlijk ontspannen, en een tafel vol lekkernijen is dit moment een echte kersttraditie om te koesteren.
Begin met het bakken van luchtige pannenkoeken, een favoriet bij jong en oud. Of maak van de overgebleven kerststol van gisteren iets bijzonders: wentelteefjes met kaneel en kardemom.
Voor wie van hartig houdt, zijn er volop opties om creatief te zijn met leftovers. Denk aan sandwiches gevuld met plakken kalkoen of rollade, misschien zelfs gecombineerd met een beetje cranberrysaus als die de vorige avond niet is opgegaan.
Zoete kerstbroodjes, gevuld met rozijnen of amandelspijs, brengen een warme en feestelijke geur in huis. Heb je nog tijd? Bak dan samen kerstvormige koekjes of maak een grote fruitsalade. En natuurlijk mag een eitje niet ontbreken, dus daar geven we je ook 27 recepten voor. Kun je alle keuzes nog aan?
Vergeet niet om er een ontspannen ochtend van te maken, uiteindelijk is het samenzijn waar het omdraait.
Onze lievelings kerstontbijt recepten: wentelteefjes van (oud) kerstbrood
Pannenkoeken
bananenpannenkoeken met wortel en krokante baconboter
Zin in een uitdagend anders-dan-anders ontbijt? Maak dan deze hartige delicious. bananenpannenkoekjes met spek, wortel & kruidnagel en je dag kan niet meer stuk.
Katmer is een heerlijk zoete Turkse pannenkoek van krokant gebakken filodeeg met pistachenoten, suiker en room of ricotta. Wij zouden het eerder als dessert eten, maar in Turkije is dit het ontbijt.
Hartig kerstontbijt: restjes kerstgebraad op brood
steak sandwich met biermosterd
Bier is een perfecte smaakgever: van licht blond en citrusachtig tot donker en complex. In dit recept gebruiken we pale ale, licht Engels bier. Begin 1 dag van tevoren aan dit recept. Tip: de mosterd die je over hebt kun je 2 maanden bewaren in een gesteriliseerde pot in de koelkast.
Kalkoenvlees over? Yvette van Boven geeft de kalkoen leftovers een tweede kans in haar potted turkey. Serveer er knapperig brood, cornichons of zilveruitjes of een restje cranberrysaus of uiencompote bij. Of geef wat potted turkey bij een salade met waterkers en geroosterde bietjes.
Zeeuwse bolussen, je kent ze vast wel, die waanzinnig lekkere kaneelbroodjes uit Zeeland. Thuis meesnoepen? Wij geven je het recept voor onze superlekkere mini-versie van Zeeuwse bolussen. Begin op tijd, want de broodjes moeten twee keer rijzen! Lekker met een lik boter!Vergelijkbaar en net zo lekker is dit Zweedse broodje met kardemom: maak de kardemombullar van Rutger
Heb je ooit zo'n grote cinnamon roll gezien? Dit is de droom van iedere kaneelbroodjesliefhebber. We maken deze variant extra feestelijk met amarene kersen en hazelnoten.
Cook the cover en maak zelf deze wolk van een kaneelbrood. Hij is luchtig, hij is groots, hij zit bomvol kaneel en is zo'n beetje alles wat je verlangt als je honger naar zoet niet meer te stillen is. En je zou het niet zeggen, want op de foto lijkt dit een plat broodje, maar door een tweede rijs gaat deze joekel de hoogte in. Be prepared!
Tja, wat serveer je tijdens een brunch of uitgebreid ontbijt? Hoe je het ook wendt of keert, deze babka’s met chocolade-hazelnootpasta en tahini vindt iedereen lekker, eet je zo uit het vuistje en zijn een treat voor iedereen.
Geef oude krentenbollen niet aan de vogels, maar maak deze te lekkere bread and butter pudding met pure chocolade. Tip: Dit zoete brood bak je het best een dag eerder, dan komt de smaak nog beter tot ontwikkeling. Je kunt het brood op kamertemperatuur 3 dagen bewaren in een trommel.
Met warme vanillesaus als ontbijt of dessert, of een dikke plak bij de kerstthee. Het prachtig verpakte Milanese kerstbrood panettone met zijn koepelvormige bovenkant ken je vast. Door de lange rijstijd heeft het brood een luchtige, cakeachtige structuur en is de smaak fantastisch ontwikkeld. Reserveer een paar uur, want zelf bakken is absoluut de moeite waard!