7x kerstkoekjes die je deze kerst wil maken

Kerstkoekjes zijn eigenlijk altijd een goed idee. Hang ze in de boom, leg ze op tafel of berg ze veilig op om het grote gat ná kerst mee op te vullen. Het fijne aan deze kerstkoekjes? Ze zijn makkelijk te maken, zó klaar en ze staan super feestelijk op de kersttafel.

Ga je voor typisch Duitse lebkuchen, een Amerikaans peperkoekhuis of Hollandse spritsen voor in de kerstboom? Trommel alle bakfans in je familie op, tijd om er een bont kerstkoekjes-spektakel van te maken!

Eerst even terug naar de basics? Ontdek hier de kneepjes van het vak in dit basiskoekjesdeeg of check 5 fijne tips van culi redacteur Dosia voor het bakken van de beste koekjes.

Het leukste, zoete kerstcadeau

Speciaal voor alle bakfans: de delicious. ZOET special! Vooral heel geschikt voor iedereen die gek is op Heel Holland Bakt.

Kerstkoekjes recepten

kerstkoekjes voor in de boom
Nog twee weken, dan beginnen de kerstvakanties! Misschien staat er thuis wel al een mooie boom in de woonkamer, of staat hij in de tuin te wachten op een aangenaam warm plekje binnen. Maar helemaal in kerstsfeer komen wij bij het bakken van deze kerstkoekjes met onze kinderen. Je huis gaat er zo heerlijk van ruiken. Uit de oven rijgen we een mooi lint door de koekjes en mogen ze in de boom.
naar recept
kerstkoekjes-delicious
lebkuchen
In Duitsland zijn ze gek op zoet en al helemaal op koekjes. Deze lebkuchen met specerijen en gekonfijt fruit zijn superlekker. Maak ze een paar dagen van tevoren, ze worden alleen maar lekkerder!
naar recept
lebkuchen-delicious
amandel-peperkoek
Voor deze variant op de klassieke peperkoek, vervang je een deel van de bloem door amandelmeel. Zo krijgen ze een rijkere smaak. Bak de koekjes dan wel op iets lagere temperatuur! Liever beginnen bij de basis? 
naar recept
stervormige kerstkoekjes bakken
Duik tijdens de kerstvakantie met de kinderen de keuken in ga kerstkoekjes bakken! Gebruik de vormpjes om grote en kleine sterretjes uit te steken. In de video onderaan deze pagina zie je precies wat je moet doen!
naar recept
kerstkoekjes bakken
cranberry-kardamom spiraalkoekjes
Dosia test de lekkerste koekjes van over de hele wereld. Niemand anders dan deze koekjesexpert kan beter heerlijke recepten bedenken. Makkelijk te maken, 100% delicious. en perfect voor (winters) weekend.
naar recept
cranberry-kardemon koekje | delicious
Peperkoekhuisjes
Pure voorpret en te leuk om zelf te maken. Bak als versiering van je huis of als culi-cadeautje peperkoekhuisjes.
Dit is de beschrijving voor 1 groot + 1 klein koekhuis. Begin ± 6 uur van tevoren aan de peperkoekhuisjes.
naar recept
peperkoekhuis maken
vanille-maanzaad spritskoeken
Spritskoeken zijn altijd gevaarlijk in de koektrommel. Het is zo verleidelijk om nog zo’n bros en kruimelig koekje in je mond te steken. Deze spritshartjes zijn een combinatie van de klassieke sprits met een beetje citroenrasp en een sprits met maanzaad en sinaasappel. De mooie ribbels maak je met een spuitzak met een flink grote mond. De massa moet tussen een stevig beslag en een slap deeg inzitten. Het moet goed door de spuit heen kunnen, maar voor die mooie spritskartels moet het deeg ook stevig genoeg zijn. Voeg eventueel telkens ½ theelepeltje melk toe als het deeg te stijf is om te spuiten.
naar recept
spritskoeken-delicious

Fijne versiering

glazuur voor koekjes
Met dit glazuur kan je o.a. (peper)koekjes decoreren. Er zit wat stroop in, zodat het stevig en mooi glanzend blijft. Het glazuur heeft zo wel wat langer nodig om goed hard te worden. Wacht dus een paar uur voor je de koekjes stapelt.
naar recept

Zin gekregen in meer kerstinspiratie? Bestel snel ons kerstmagazine:

kerstkoekjes unsplash