De granaatappel komt oorspronkelijk uit Perzië en werd al snel in veel landen rond de Middellandse Zee gekweekt. De robuuste struik met felrode bloemen geeft zijn vruchten van september tot februari. De naam granaatappel komt van de Latijnse woorden ‘pomum granatum’, dat appel met veel zaden betekent.
Meer leuke feitjes over de granaatappel? Kijk hier!
Zodra je de harde schil weg pelt, vind je de glanzende, robijnrode pitjes van de granaatappel. Ze worden niet voor niets ook wel ‘juwelen van de keuken’ genoemd. Een goed rijpe granaatappel smaakt lekker zoet en fris met een licht bitter ondertoontje. In de vruchtzakjes met sap zit een pitje dat een lekker knappertje geeft tussen je tanden. Ingekookt tot granaatappelmelasse wordt granaatappelsap dik, stroperig en heerlijk zoet.
Granaatappelpitjes losmaken kan soms lastig zijn. Maar met deze video’s maak je het jezelf een stuk makkelijker!
Granaatappelpitjes combineren
Granaatappel doet het goed in hartig én zoet: een handjevol glanzende rode pitjes maakt van elk gerecht al snel een showstopper. Maar je kunt deze vrucht voor zoveel meer gebruiken. Pers een granaatappel uit op een citruspers en gebruik het sap in cocktails en mocktails of als friszure touch in een marinade of saus.
Granaatappelmelasse gebruik je als een goed gerijpte balsamico: heerlijk in dressings, perfect om je vlees met een glanzend laagje mee af te lakken of om groenten uit de oven mee te karamelliseren. Granaatappel laat zich uiteraard goed combineren met Midden-Oosterse smaken, maar doet het ook heel goed met Hollandse appels en peren, tropische kokos, gember en mango of toetjesfavorieten chocolade, honing, vanille en kaneel.
10x recepten met granaatappel
cider-granaatappelcocktail
Cider: vaak bestempeld als een biersoort, terwijl het meer weg heeft van wijn. Eigenlijk wordt het op dezelfde manier gemaakt, maar dan van appels. Deze cider-granaatappelcocktail is een heerlijke frisse dorstlesser!
Janneke Philippi geeft Europese klassiekers graag haar eigen twist. Zoals tabouleh met quinoa – dus glutenvrij! De granaatappelpitjes zorgen voor frisse mini-explosies in je mond.
Met maar een paar ingrediënten maak je van gewone kip feestkip: zoetig met een friszuurtje en heerlijke knoflook. De salade omscheppen met kippenjus maakt het compleet.
burrata met geroosterde groenten, granaatappel & pistache
Een flinke bol burrata met alleen wat goede olijfolie is al heel lekker. Doe er groenten met harissa, granaatappelpitjes en knapperige pistachenootjes bij en je hebt écht een feestje op je bord.
Gemarineerde lamskoteletjes gril je op de bbq of in de grillpan en serveer je met couscoussalade. De granaatappelmelasse geeft frisheid en het rozenwater een zoete aromatische touch.
luie fatayer met spinazie, snijbiet, dille & granaatappelmelasse
Merijn Tol kookt uit haar nieuwste boek, Café Mazahar: modern comfortfood uit het mediterrane oosten. ’Je kunt veel kleintjes maken, maar ook één hele grote fatayer. Scheelt werk en is even verrukkelijk. Deze fatayer zit ook vol kruiden, niet klassiek, wel heerlijk.’ Met dit recept maak je 2 fatayers, goed voor 4 personen.
moghrabieh-salade met tomaat, ricotta en granaatappeldressing
Nadia en Merijn zoeken veelvuldig door de groot-mediterrane wereld en dat wordt beloond. Ze vinden gouden smaken via geweldige, ‘kleine’ producenten. Zo ook deze mograbieh met stevige bite. Die wordt gemaakt van semolina en zout. Moghrabieh wordt traditioneel in de Noord-Libanese stad Tripoli gegeten met kikkererwten, uien en soms kip of ander vlees op smaak gebracht met piment, kaneel en karwij. Voor ons bedachten ze een salade met geroosterde tomaat en een romige dressing van gepofte knoflook, citroensap en granaatappelmelasse.
Octopusspiesen met granaatappelglazuur en fattoush
Deze octopusspiesen zijn ideaal om je gasten te verrassen met een speciaal voorgerecht. Lekker en makkelijk als voorgerecht bij een doordeweeks vriendenetentje. Maar ze passen ook goed in een royaal weekendbuffet.
Kwartel gevuld met quinoa, granaatappel en amandel
Kwartel op je menu geeft kerst een chic tintje. Vul ze met quinoa, amandelschaafsel en mooie rode granaatappelpitjes en zet ze 20 min. in de oven. Easy does it!