We wensen jullie allemaal een liefdevolle, zalige maar bovenal kalme kerst. Eentje waar je als gastheer- of vrouw ontspannen kunt aanschuiven aan de kersttafel. Daarom is het devies: grijp terug op traditionele kerstrecepten, gerechten die je door en door kent, die je ouders maakten, hun ouders en… je snapt ‘m!
Traditionele recepten, zeker met kerst, zijn vaak gerechten die je door en door kent en waarvan je precies weet hoe ze smaken. Denk aan kalkoen, aardappelgratin, stoofpeertjes, en het bekende kerstbrood met spijs de volgende ochtend. Maar wat maakt een recept nou eigenlijk een traditie? En wanneer wordt iets een ‘traditioneel’ gerecht?
Het ontstaan van de traditionele kerstrecepten
Een traditie ontstaat meestal door herhaling, jaar na jaar. Het zijn de recepten die zo vaak worden gemaakt dat ze bij het feest horen. Maar dat betekent niet dat je er nooit in kunt variëren of nieuwe gerechten kunt toevoegen. Tradities veranderen en groeien, afhankelijk van wat we belangrijk vinden en welke smaken we graag zien terugkomen. In Nederland zie je bijvoorbeeld nog steeds de klassiekers als kerststol, spruitjes met spek, en rollade verschijnen, maar ook steeds vaker nieuwere gerechten die inmiddels een plek op de kersttafel hebben verdiend.
Of iets een traditie wordt, heeft dus veel te maken met herhaling en het delen ervan met anderen. Misschien maak je zelf een gerecht elk jaar opnieuw, en wordt dat over een tijd ook een ‘klassieker’ in je familie. Of je nu ieder jaar met dezelfde recepten kookt of iets nieuws probeert, het belangrijkste is de sfeer en het plezier dat je deelt met elkaar.
Hier zijn een aantal recepten die bij velen bekend in de oren zullen klinken: kalkoen uit de oven, aardappelgratin en kersttulband. Het zijn gerechten die in veel Nederlandse gezinnen, vroeger én nu, op tafel verschijnen.
Bijgerechten
Voorgerechten
Hoofdgerechten
Kerstdesserts
Bekijk ook: 5 snelle trifle recepten