Strooigoed voor volwassenen! Dukkah is een Egyptische mix van specerijen en noten die zachte, zalvige gerechten voorziet van een lekkere knapperige bite. Nog een voordeel: het is de ideale opruimmix om restjes noten en specerijen in te verwerken.
20 specerijen die iedere thuiskok nodig heeft
Wanneer verscheen dukkah voor het eerst in de keuken?
Niets is zeker. Maar naar alle waarschijnlijkheid was het eerste opgetekende recept voor dukkah dat het westen bereikte van Claudia Rhoden, de van oorsprong Egyptische kookboekschrijver. Het was 1968, midden-oosters eten was de meeste westerlingen nog vreemd. Dankzij Rhoden en ook Ottolenghi zijn we veel vertrouwder geraakt met de Arabische keuken die ook in ons land wordt omarmd door verschillende kookboekschrijvers.
Allemaal geven ze recepten voor dukkah en zweren bij dit goddelijke goedje. Wij ook, al was het maar omdat het de kans biedt om restjes noten en specerijen uit alle lades en kasten op te maken.
Wat is dukkah?
Dukkah, afkomstig van het Arabische woord voor ‘stampen’, is een mengsel van noten, zaden en specerijen. Het bestaat in ontelbare variaties – met hazelnoten, amandelen, pistachenoten, cashewnoten, walnoten en vaak gaan er sesamzaadjes door, soms gedroogde kikkererwten of zonnebloempitten. Smaakmakers zijn chilivlokken, paprikapoeder, venkel-, koriander-, komijn- en nigellazaad of kruiden als oregano, rozemarijn
of za’atar.
Combineren
Dukkah is lekker over salade, groente, soep, yoghurtdip of hummus, op een eitje, als paneermeel om een stukje (geiten)kaas, over rijst of linzen, gebakken vis of kip en ga zo maar door. Zoete dukkah, met suiker en kaneel, hemelt veel toetjes op.
Een heel Midden-Oosters diner maken? Geef vooraf aubergines met groene tahinidressing en als hoofdgerecht runderwangen met pastinaakpuree.
Lees ook: alles over ceviche: vis bereiden in zuur