Hey, dat is handig! Alcoholvrij gaat supergoed samen met onze nieuwste special: ELKE DAG. Bomvol inspiratie voor makkelijke, gezonde maaltijden die niet vervelen.
Doe jij ook moedig mee met Dry January? Steeds meer borrelfans stappen over naar (flexibel) alcoholvrij, en dat vinden wij een prachtige trend! Wil je wel de smaak, maar niet de alcohol? Dan hebben wij de lekkerste tips & tricks voor je. Dit is het grote delicious. 0.0% dossier vol spirits, uiteraard alcoholvrij + spannende dorstlessers.
Met een mooi repertoire aan alcoholvrije dranken kunnen chauffeurs, zwangeren, ouderen, jongeren en ieder ander óók gewoon genieten. Juist door alcohol weg te laten ontstaan er meer mogelijkheden. Meer ruimte voor creativiteit, voor nieuwe aroma’s, voor iets-minder-brakke ochtenden en dat allemaal zonder in te leveren op smaak. Een echte win-win dus!
De alcoholvrije trend
Aangezwengeld door voorvechters van gezondheid, versterkt door de culinaire wereld: alcoholvrij is echt iets van nu. Het tij is razendsnel gekeerd. Waar borrelen zonder alcohol eerst een stoffig imago had (bruisend water met een citroentje), heeft de sobere borrel een upgrade gekregen. En hoe smaakt dat nou, zo’n leven zonder katers?
Dankzij een nieuwe generatie alcoholvrije-brouwers, mixologen, en micro-distilleerderijen die experimenteren met verkwikkende 0,0% drankjes – met boost, zonder booze – , voelt het bestellen van een alcoholvrij drankje niet meer alsof je met een kleurplaat in de hoek wordt gezet. Die tijd is echt geweest. De doorbraak van de alcoholvrije trend is grotendeels te danken aan de chefs en sommeliers die een voorbeeldrol hebben, en ‘alcoholvrij’ serieus zijn gaan nemen.
Bij de beste restaurants van de wereld vind je tegenwoordig naast het klassieke wijnarrangement een uitgebreid alcoholvrij equivalent, waarvan de laatste bij fijnproevers steeds vaker de voorkeur geniet. Wijn kun je namelijk overal drinken, maar custom made alcoholvrije dranken niet: die zijn uniek! Alcohol wordt in die gevallen vervangen door spannende sappen, gefermenteerde dranken als kombucha en onze all time favourite: thee.
Verschillende soorten alcoholvrij
Om aan het label ‘alcoholvrij’ te voldoen, mag het alcoholvolume van een drank maximaal 0,5% zijn. Door de aanwezigheid van restsporen van de gisting van suikers in natuurlijke producten krijg je vaak wel een klein beetje alcohol binnen. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook via gebakken brood, sinaasappelsap en cola, dus schrik niet als er in je drankje toch een minimale hoeveelheid alcohol te vinden is.
Hoe sterker de vraag naar alcoholvrij, hoe groter het aanbod wordt. Smaaktechnisch is het een wereld van verschil met het aanbod van een aantal jaar geleden en dat stemt zeer positief. Naast alcoholvrije bieren die steeds beter worden komen er ook lekkerdere 0%-wijnen, fijnere virgin destillaten en meer complexere frisdranken voor volwassenen.
Bier mét ballen
In de wereld van bier hebben de 0.0% varianten inmiddels aardig aan terrein gewonnen en van een Buckler-bijsmaak is allang geen sprake meer. Niet alleen in de supermarkt, ook op terrassen en in onze eigen koelkasten is de keuze eindeloos. De lekkerste alcoholvrije bieren? Volgens kenners zijn dat:
- vandeStreek Playground IPA <0,5%
- Brouwers Pils AH 0.0%
- Leffe Blond 0.0%
- BrewDog Punk AF 0,5%
- Weihenstephaner Original Helles Alkoholfrei 0.5%
De redactie heeft ook al eens een vergelijkend warenonderzoek gedaan: de resultaten vind je hier.
Alcoholvrije wijnen
Het vinden van een goede wijn zonder alcohol blijft een uitdaging. Vaak zijn alcoholvrije wijnen te zoet, of krijgen ze – door het toevoegen van zuren om de zoetheid te compenseren – een eigenaardige smaak. Een soort omhooggevallen druivensap krijg je dan, waardoor je niet goed weet waarom je het eigenlijk drinkt.
Toch zijn er een hoop positieve ontwikkelingen gaande en worden alcoholvrije wijnen steeds verder gefinetuned. Een paar aanraders op een rijtje:
- Sinzero uit Chili
- Kolonne Null
- Gustavshof
- Leitz
- Pasdutout
Spirits zonder alcohol
Voordat ze er waren, wisten we niet dat we ze wilden. Maar nu er eenmaal alcoholvrije spirits zijn, is het lastig een leven zónder voor te stellen. Spirits die geen alcohol bevatten zijn kruidig, gelaagd en soms haast medicinaal van karakter. Dit komt doordat deze destillaten hetzelfde proces doorlopen als spirits met alcohol, waardoor ze – op de versterkende elementen van alcohol na – heel dicht in de buurt komen van het origineel. Alcoholvrije destillaten die inmiddels gretig aftrek vinden zijn:
- Gnista: barreled oak spirit
- Lyre’s: verschillende alternatieven voor rum, whisky,
- Seedlip: denk aan gember, citroengras en mandarijn
- Nona: alcoholvrije gin
- Stryyk Not Vodka
Mooie mocktails
Die alcoholvrije spirits drink je heel laagdrempelig als mix met een frisje, maar heb je zin om iets meer uit te pakken? Dan maak je er natuurlijk een mocktail mee!
We geven je vast wat inspiratie voor lekkere mocktails:
Volwassen frisdrank
Hoewel drankjes als bitter lemon, tonic, ginger ale en ginger beer al wat serieuzere soda’s zijn, blijven ze een tikkeltje te zoet om echt goede alternatieven voor alcohol te kunnen zijn. Gelukkig kunnen we dan terugvallen op twee dranken die steeds populairder worden: kombucha en kefir!
Beiden geven een complexe, licht alcoholische sensatie doordat ze tot stand komen door fermentatie. Een slok kombucha of kefir geeft hetzelfde tintelende gevoel dat een alcoholische drank kan geven, waardoor je wat dichter in de buurt van komt van een drankje mét alcohol.
Waar moet je op letten?
Hoe minder alcohol je gebruikt in je alternatieve drankje, hoe belangrijker het is om slimme combinaties te maken. Omdat alcohol ontzettend goed is in het dragen van smaak en aroma’s (denk maar aan parfum: dit bestaat voor een groot gedeelte uit alcohol), zal je dit moeten compenseren.
Je doet er dus goed aan om een alcoholvrij biertje, wijntje of spirit te combineren met bijpassende hapjes of gerechten. Hierdoor wordt je alcoholvrije drankje vanzelf een volwaardig alternatief.
Bij een alcoholvrije cocktail doe je dit al in het glas zelf: door voldoende smaakmakers toe te voegen verbloem je eenvoudig het gebrek aan alcohol. Je kunt er ook aan denken om extra bitters te gebruiken. Dit zijn smaakextracten die al veelvuldig gebruikt worden in de mixologie, maar ook in alcoholvrije cocktails of virgin drankjes komen ze goed van pas.
Gebruik ook elementen zoals fruit (sinaasappel, ananas, schijfjes gedroogde citrusvruchten), geurige kruiden (rozemarijn, tijm) en spannende extra’s zoals bacon om je mocktail extra kracht bij te zetten.
Een vleugje umami does the trick
Misschien wel het belangrijkste advies voor een ijzersterke mocktail: wees niet bang voor hartige ingrediënten! Alcoholische versnaperingen beschikken vaak over een complexiteit die met alleen zoete ingrediënten niet na te bootsen is. Door ingrediënten zoals sojasaus, miso, Worcestershire saus, (appel)azijn, nori, zwarte knoflook of bonitovlokken toe te voegen geef je een mocktail extra diepte. Hierdoor zijn ze bijna niet van alcoholhoudend te onderscheiden.
Heb je toevallig een barbecue waarmee je kunt roken of een klein rookoventje? Weet dan dat je zo’n beetje alles kunt roken: van het glas tot de ijsklontjes, van de garnering tot de vloeibare ingrediënten zelf. Zo maak je een eenvoudig een onvergetelijk drankje klaar. Extra lekker voor iedereen die graag whisky of mezcal drinkt.
En de laatste tip voor de beste mocktails: zorg dat je genoeg maakt. Het zou zomaar kunnen dat je een paar cocktail-fans naar de nuchtere kant van de bar lokt met je spectaculaire substituten!
Waar shop je alcoholvrij?
Het is altijd een goed idee om bij je plaatselijke slijterij of favoriete wijnboer aan te kloppen voor advies. Maar heb je daar geen tijd voor of is het lokale aanbod niet toereikend? Shop je alcoholvrije dranken dan online. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Pasteuning, Nix en Nix, Alcoholvrijeshop en Topdrinks.
Alcoholvrij buiten de deur
In veel restaurants en bars valt tegenwoordig prima alcoholvrij te borrelen. Toch kan het soms nog zoeken zijn. We geven je wat tips voor adressen waar je sowieso lekker nuchter kunt genieten:
- Occo Bar & Brasserie: de bar van hotel The Dylan in Amsterdam is dé plek voor gin-fans. Ze hebben namelijk hun eigen alcoholvrije gin ontwikkeld!
- Lotti’s: de bar van het fijne hotel The Hoxton in Amsterdam voorziet je graag van een alcoholvrije espresso-martini. Ook voor andere klassiekers – zonder alcohol – kun je hier terecht.
- Café de Ceuvel: dit café in Amsterdam Noord is een uitstekende plek om aan je alcoholvrije trekken te komen. Ze hebben een duurzame visie en maken verschillende soorten kombucha die per glas of per fles te bestellen zijn.
Bron: Het Parool
BEELDEN: UNSPLASH