Alles over miso: de verschillende soorten en dit kun je ermee

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De wereld van miso is net zo complex als die van wijn. De Japanse gefermenteerde pasta op basis van sojabonen heeft een échte umami smaak. Wij vertellen je alles wat je moet weten over miso en delen onze favoriete recepten met deze krachtige smaakmaker!

Meteen aan de slag? Maak een van deze vijf heerlijke recepten met miso.

 

Wat is miso?

infogredient miso - delicious

Umami

Japanners noemen miso Umami, ookwel de vijfde smaak. Dit omdat miso – naast de vijf basissmaken zoet, zuur, zout én bitter – een heel andere unieke smaak heeft, die onmisbaar zijn een goed uitgebalanceerd gerecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

Verschillende soorten miso

Er zijn vier kleuren die iets zeggen over de smaak. In grote lijnen: hoe donkerder, hoe sterker. Komen ze:

Witte miso

Witte miso, ook wel shiro genoemd, varieert van wit tot licht beige, de smaak is hartig maar ook zoet. Een goede smaakmaker voor dressings, opgeklopte boter of bijvoorbeeld mayonaise. Witte miso gaat ook heel goed samen met de paddenstoelen in deze vegan lasagne.

Gele miso

Van geel tot lichtbruin, de smaak is mild, aards. Gele miso is een allemansvriend en past eigenlijk overal in: soep, marinade en saus. Of probeer deze Japanse variant van steak tartare met buikspek en sinaasappel: een explosie van smaak.

tartare van buikspek misoboter sinaasappel gember - delicious

tartare van buikspek met misoboter, sinaasappel en gember

Deze Japanse variant van de klassieke tartare is een explosie van smaak. Nog zo’n lekkere Aziatische variant: steak tartare met gember en sesamolie.

>> naar het recept 

Rode miso

Kleur varieert van rood tot donkerbruin, de smaak is robuust en vrij zwaar umami. Voor rijke soep, stoofgerechten en groenten met stevige smaken, probeer bijvoorbeeld deze koolraapsoep met miso en roggebroodkruim..

Zwarte miso

De sterkste miso die er is, met een overweldigende, Marmite-achtige smaak. Verdun deze miso met wat water en voeg het voorzichtig toe aan gerechten. Beetje voor beetje, al proevend, om te voorkomen dat het gaat overheersen.

Miso is niet alleen heerlijk in hartige gerechten, maar gaat ook goed in zoete gerechten.

misopeer | delicious

misopeer – gestoofde peer in miso-karamelsaus

Hoe sluit je een Koreaanse barbecue het beste af? Met echt Koreaanse misopeer. Deze gestoofde peer in miso-karamelsaus is naar het bekende recept van David Chang van Momofuku in New York.     Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!

>> naar het recept

Waar koop je miso?

Miso is typisch zo’n product waar je na aankoop maar een paar lepels van gebruikt. Zonde! En niet nodig, want het is een veelzijdige smaakmaker. Geweldig door mayonaise, kippenbouillon, boter, geroerbakte boerenkool, geroosterde wortelgroenten of bijvoorbeeld peulvruchtendips als hummus.

Dankzij de toenemende populariteit van miso vind je het al bij goed gesorteerde supermarkten. Anders kan je bij de toko en Japanse winkels terecht. 

Meer weten over de geschiedenis van miso? Bekijk dit artikel op wikipedia over de geschiedenis van miso.

Productie en tekst: Suzanne The. Beeldredactie: Carla Happee. Fotografie: Istock