nr.1 foodmagazine

Alles over wonderwortel kurkuma

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kurkuma is een kruidachtige, tropische plant van zo’n meter hoog, met wortels in een diepgele kleur. Kurkuma – ook wel geelwortel, koenier of kunyit genoemd – wordt veel ingezet in de oosterse keuken vanwege de smaak en zijn gezonde eigenschappen. 

infogredient - delicious

Zoet kruidig

Kurkuma heeft een zoetige, kruidige, milde, lichtbittere smaak. Kurkuma geeft niet alleen smaak, maar ook een mooie kleur aan gerechten. De gele kleur van dit familielid van gember is namelijk heel sterk en een beetje harsachtig waardoor het snel aan keukenspullen en handen hecht.

De wortel wordt in bijna heel tropisch Azië geteeld, maar India is de grootste producent en exporteur.

In Nederland is kurkuma vers, maar voornamelijk in poedervorm te koop.

Wonderwortel

In Azië weten ze al duizenden jaren dat kurkuma helende eigenschappen heeft. Daarom wordt kurkuma nog steeds in oude Ayurvedische geneeskunde ingezet. De specerij werkt als antioxidant en als conserveringsmiddel. Het stofje curcumine, waarvan de werking krachtiger wordt in combinatie met zwarte peper, heeft een heilzame werking.

viscurry met kurkuma en kokos

Zachte curry die flink geurt naar kurkuma en kokos. Wij vullen deze met wijting: die smaak is verfijnder dan je denkt en werkt volmaakt bij de specerijen. Ook lekker: deze zalm in rode currysaus.

>> naar het recept 

Golden Milk

Steeds populairder wordt de kurkuma latte – ook wel golden milk genoemd. Dit warme, kruidige drankje bevat naast kurkuma plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk), gember, kaneel en kardamom. Naast dat het drankje lekker is, krijgt je weerstand er ook een boost van én werkt het ontstekingsremmend. Wij zeggen doen!

rendang met kurkumarijst - delicious

rendang met kurkumarijst

In Indonesië weten ze wat écht lekker is. Stoofvlees + zelfgemaakte kruidenpasta + romige kokossaus = verrukkelijk.
Heb jij nog stoofvlees over? Doe het dan op dit heerlijke broodje met smokey chilisaus.

>> naar het recept 

Onmisbaar

Kurkuma is onmisbaar in specerijenmengsels zoals curry- en masalapoeder, nasi kunyit, veel gezonde (detox) smoothies en piccalilly. Kurkuma gaat in veel Indonesische en Indiase gerechten en is heerlijk bij ui-, rijst-, peulvruchten- en koolgerechten.

kurkuma noedelsoep | delicious

kurkuma-noedelsoep in no-time

Tijd om je ‘lunchbox’ een upgrade te geven. Maak thuis een voorraad en varieer met verschillende groenten per bakje. Wat dacht je van maïs? Of bimi? Na een kom van deze soep kun je er de rest van de middag weer tegenaan!

>> naar het recept 

Beeld: iStock

Cover_DLC202007_website
Op vakantie in eigen keuken!

Deze zomer gaan veel van ons niet op reis, maar vieren we een staycation: vakantie thuis of in eigen land. En dan wil je natuurlijk wel koken & eten als op vakantie. Daarom staat dit juli-nummer van foodmagazine delicious. vol met 56 homemade vakantie-recepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.

kurkuma - delicious