5 mayonaise recepten, maar dan anders…

Denk je dat altijd een ei of eidooier nodig is om mayo te maken? Mis! Het kan ook met sojamelk en daar wordt-ie niet minder dik van. Of breng op smaak met dragon, miso, grapefruit of gember.

Lekker bij zelfgemaakte frieten.

vegan mayo

1 tl mosterd
2 tl azijn/citroensap
zout
75 ml sojamelk
150 ml zonnebloemolie

Klop met je staafmixer in een hoge mengkom 1 tl mosterd naar keuze, 2 tl azijn of citroensap, een flinke snuf zout en 75 ml sojamelk door elkaar. Schenk er 150 ml zonnebloemolie op. Zet de staafmixer op de bodem van de beker. Ze aan en trek de staafmixer heel langzaam naar boven. Breng op smaak met versgemalen peper. Evt. kun je nog knoflook of andere smaken als chilipeper of geweekte saffraan bij deze basis doen.

dragonmayonaise

2 eierdooiers
2 tl mosterd
1 el dragonazijn
200 ml arachide-olie
handje fijngesneden dragon

Doe alle ingrediënten voor de dragonmayonaise in een hoge beker. Zet de staafmixer erin en maak een mayonaise door hem omhoog te trekken. Roer de fijngehakte dragon erdoor en breng op smaak met peper en zout.

miso mayo

saus (± 300 ml) v
2 biologische eierdooiers
2 tl wittewijnazijn
1 tl dijonmosterd
1 teentje knoflook, fijngesneden
250 ml plantaardige olie
1 el witte miso*

Doe de eierdooiers, azijn, mosterd en knoflook in een keukenmachine of blender en voeg wat zout toe. Zet de machine aan en voeg de olie in een dunne, gelijkmatige straal toe – doe dit langzaam, anders kan de aioli gaan schiften. Laat de machine draaien tot de aioli dik en romig is en proef dan of er nog wat zout bij moet. Bewaar de saus max. 5 dagen in de koelkast.

* Miso is gefermenteerde pasta van sojabonen, te koop bij Aziatische winkels en sommige natuurwinkels.

grapefruit-pepermayonaise

60 ml grapefruitsap
1 eidooier
1 el gladde milde mosterd
½ tl zwarte peper uit de molen
225 ml arachide-olie

Kook voor de mayonaise het grapefruitsap in tot 2 eetlepels en laat afkoelen. Klop met een handmixer het ingekookte sap met de eierdooier, mosterd, zwarte peper en snuf zout los in een kom. Blijf kloppen en giet langzaam, eerst druppelsgewijs, dan in een dun straaltje, de olie erbij tot het een mooie dikke mayonaise is. Breng evt. op smaak met iets zout.

gembermayonaise

saus (300 ml) v
‘Doe de gemberwortel in een sapcentrifuge en gebruik het sap om de mayonaise smaak te geven, dan krijgt de mayo meer pit en frisheid. Probeer ook eens hetzelfde met mierikswortel.’

2 eidooiers
1 el dijonmosterd
400 ml arachide-olie*
1-1½ el wittewijnazijn
5 cm gemberwortel, fijngeraspt

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Klop de eidooiers en dijonmosterd in een kom door elkaar. Voeg de olie in een dun straaltje toe terwijl je blijft kloppen. Ga door tot er een dikke mayonaise ontstaat. Klop de gewenste hoeveelheid azijn erdoor en breng op smaak met zout. Roer de gember door de mayonaise. De gembermayonaise blijft in de koelkast tot 2 weken goed.

* Het originele recept gaat uit van koolzaadolie. Olie met een specifieke smaak, die wij tijdens het testen te sterk vonden. Als je dat wel lekker vindt, neem dan bijvoorbeeld 1 deel koolzaadolie op 2 delen arachide-olie.

Met deze video maak je in 4 minuten een heerlijke traditionele mayonaise:

mayonaise mayo - delicious