nr.1 foodmagazine

Food-update: dit zijn de nieuwste Nederlandse food initiatieven

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Producten, boeken, blogs en bijzondere adressen: de foodwereld borrelt en barst van de inspirerende initiatieven. Wij praten je bij. De foodtrends van deze maand: hippe pindakaas, kontjes & sneetjes en kaas gemaakt door de buurvrouw. Ja, echt!

Van wortel tot aubergine
De groente van de groenteclub komt meestal van de boeren van Bioromeo, een soort coöperatie en het initiatief van aardappelboer Krispijn van den Dries. Rechtstreeks leveren aan de consument – zo ken je je eigen boer. Van wortel tot aubergine, alles van Hollandse bodem. Verser kan het bijna niet.
Meer info: bioromeo.nl

Geitig!
Wij krijgen er geen genoeg van: geitenkaas, -boter, -melk, -yoghurt en geitenvlees dat milder en malser smaakt dan lamsvlees! En bijvoorbeeld van romige milde geitenmelk van familiebedrijf Den Eelder. Gewoon in supermarkt te koop. Veel geitenboeren, waaronder ook Den Eelder, openen hun deuren in het voorjaar.
Meer info: ontdekdegeit.nl, deneelder.nl, koopeengeit.nl, bokkenbunker.nl

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zoveel heerlijkheden
Tot de 19e eeuw betekende een heerlijkheid iets anders dan nu: Noord- en Zuid-Holland waren verdeeld in meer dan 100 heerlijkheden. Zij werden zo genoemd omdat één persoon, de ‘heer’ er de baas was. Die besloot over de visvangst, landbouw en het houden van een markt. Later werd deze term voor culinaire heerlijkheden gebruikt, misschien wel omdat die vaak afkomstig waren van de heerlijkheden? Zoals we nu nog de Heerlijkheid Mariënwaardt hebben, bekend van hun jam, chutney en kaas.
Meer info: herenvanholland.nl, marienwaerdt.nl

Krak!
Mark Schimmel was banketbakker en patissier en vond de chocolade die hij gebruikte vaak niet goed genoeg. Dat kan anders, dacht hij, en daarom ging hij zelf chocolade maken. Zijn filosofie: elk type cacao heeft z’n eigen bewerking qua branden en/of walsen om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen. Krak cacao laat je een mooi rondje proeven door de chocoladewereld van Mexico, Tanzania, Vietnam, Madagascar en de Filipijnen.
Meer info: krakchocolade.nl

Hippe pindakaas
Emiel Gerardu werd van pindakaas-lover pindakaas-ondernemer en vult nu hippe potten Nutorious pindakaas. Met witte peper, met chilisambal, met honingkaneel. Omdat er altijd méér soorten pindakaas bij kunnen. Hij verkoopt z’n pindakaas al door heel Nederland en zelfs daarbuiten!
Meer info: nutorious.nl

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hollandse hennepthee uit Holland
Gemaakt van de blaadjes en bloemen van Nederlandse vezelhennep, waarin maar een verwaarloosbare hoeveelheid THC zit. Dit is een frisse, milde lichtzoete thee met prikkelende nasmaak. Hennepthee lijkt iets op groene thee maar is net iets minder bitter. Ontspannend en ook nog goed voor je zenuwstelsel en immuunsysteem, beloven ze. Hoe dan ook; puur natuur of met bijv. cacao en rozen, of met kamille, pepermunt en goudsbloem.
Meer info: dutchharvest.org

Kontjes & Sneetjes
Ja, dit is écht de naam van een gloednieuwe bakkerij in Utrecht. Femke Westerneng bakt brood met haar eigen desem. Op basis van 100% biologisch roggemeel of biologisch tarwemeel van molens in Montfoort en Waspik. Ze kiest spelt, rogge, volkoren, boekweit, zaden, kruiden en zelfs groenten. Wij zijn benieuwd naar de komijnbroodjes en het koperbrood met gerookte whiskymout en gekaramelliseerde mout.
Meer info, bestellen en verkooppunten: kontjesensneetjes.nl

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Van de buurvrouw
Mem Trientsje en dochter Durkje begonnen samen een kleinschalige kaasmakerij: Mem doet de koeien en Durkje maakt kaas en ze zijn ook nog coupeuse en arts. Heerlijke kazen met fenegriek, komijn en Friese nagels. Of Goudse, gerookte kaas en gouden Beetster Turfkes. En pure zuivel zoals yoghurt en karnemelk. ‘Mei leafde makke’ – met liefde gemaakt.
Meer info: buurvrouwdurkje.nl

Lowfood
In januari was er al een symposium, en nu denken we allemaal verder hoe we onze mooie producten, gerechten en eetcultuur kunnen laten zien aan de rest van de wereld. En dan niet alleen in Nederland, maar ook over de grenzen kunnen we trots zijn op onze nationale chefs, boeren en producenten.
Meer info: lowfood.nl

Nóg meer foodtrends kun je vinden in ons komende nummer: delicious. nummer 4-2019 (eind maart bij abonnees & in de winkel)! 

PRODUCTIE EN TEKST MERIJN TOL BEELDREDACTIE CARLA HAPPEE BEELD INSTAGRAM & CHRISTIAN GUSTAVSSON

foodtrends-februari-delicious