paaseieren beschilderen, maar dan met natuurlijke ingrediënten

Als je bieten hebt geschild of een stuk verse kurkuma hebt geraspt weet je hoe venijnig het rode en gele pigment aan je handen kan blijven kleven of – erger nog – vlekt in je kleren. Wat je misschien nog niet wist: dat natuurlijke pigment is perfect voor het beschilderen van paaseieren.

Er zijn meerdere wegen naar Rome. Ja, je kunt paaseieren beschilderen met waterverf, maar met een klein beetje extra moeite kun je hetzelfde resultaat behalen met ingrediënten uit de groentenla en het keukenkastje.

In sommige landen, zoals Estland, Slovenië en in Oekraïne is het natuurlijk beschilderen van paaseieren zelfs onderdeel van de traditie. Daar worden eieren omwikkeld met uienschillen en gekookt in een wit doek strak vastgebonden met touw.

Door er takjes dille en blaadjes peterselie tussen te stoppen kun je prachtige patronen maken. Een beetje tie dye-achtig. Wat deze natuurlijke methode extra leuk maakt, is dat het steeds een verrassing is hoe je ei er uiteindelijk uit komt te zien.

1. Paaseieren beschilderen met bietensap

Voor een roodgekleurd ei neem je 1 á 2 grof gesneden of geraspte bietjes. Doe de bietjes in een pan samen met 3 kopjes water en een theelepel azijn. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes pruttelen.

Giet het mengsel af, zodat je alleen het rode vocht overhoudt. Laat de hardgekookte eieren 30 minuten badderen in de rode ‘verf’ voor een licht roze kleur en 4 uur voor een echt, dieprode kleur.

2. Hibiscus thee

Met hibiscusblaadjes kleur je eieren in een lavendel of indigo tint. Daarvoor heb je ongeveer 2 kopjes hibiscus nodig die je zo’n 30 minuten trekt in 2 á 3 kopjes water met 1 theelepel azijn. Na het zeven van de blaadjes uit de vloeistof laat je de hardgekookte eieren erin weken tot je de gewenste kleur te pakken hebt.

3. Rode kool

Wil je paaseieren beschilderen met blauwe natuurlijke verf, dan heb je rode kool nodig. Je volgt dezelfde stappen als hierboven uitgelegd alleen nu gebruik je in plaats van hibiscusblaadjes of biet een hele kool die je in kleine stukjes snijdt.

4. Kurkuma

Met kurkuma maak je natuurlijk… gele eieren! Gebruik zo’n 6 eetlepels op 3 kopjes water met wederom een lepel azijn.

5. Rijst

Wie gaat deze truc voor het beschilderen van paaseieren uitproberen met een natuurlijke kleurstof?

https://www.tiktok.com/@renata_pentek/video/7087963919360331014

6. Uienschillen en kruiden

Paaseieren beschilderen doe je altijd met gekookte eieren, maar bij deze methode met uienschillen kook en beschilder je de eieren tegelijkertijd. Voor 12 eieren heb je zeker 8 á 10 uienschillen nodig – en dan bedoelen we 8 keer de schillen van een hele ui.

Daarnaast kun je blaadjes, rauwe rijst en bijvoorbeeld bloemen gebruiken die een afdruk achterlaten op het ei. Je hebt ook een kaasdoek of een oude panty nodig waar je de eieren inwikkelt.

In dit filmpje zie je precies welke stappen je moet volgen voor prachtig beschilderde eieren:

Bekijk ook: 27x ontbijtrecepten met ei

paaseieren beschilderen unsplash copy
UNSPLASH