knolselderijsoep met chorizo en karamelappel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Er gaat niets boven een dampende kom soep. De heerlijke aardse smaak van knolselderij gaat perfect in deze soep met kruidige chorizo en zoete karamelappel.

Zin in meer aardse smaken? Probeer de kruidige zoete-aardappel-wortelsoep

knolselderij-bonensoep met chorizo en karamelappel

voorgerecht (4-6 personen)

2 el olijfolie
50 g boter
1 ui, fijngesneden
1 prei, alleen het wit, in ringetjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 laurierblaadjes
2-3 el tijmblaadjes, fijngesneden
400 g witte of limabonen, afgespoeld en uitgelekt
1 knolselderij, geschild, in blokjes
750 ml kippenbouillon
1 granny smith-appel, geschild, uitgeboord, in blokjes
10 g fijne kristalsuiker
1 vers chorizoworstje, in plakjes
200 ml slagroom
4 el fijngesneden peterselieblad, om te bestrooien

Wijntip: de Tokara Chardonnay. Een witte wijn met een heerlijke geur van limoen en vers citroensap, naast tonen van brioche en bloesem.

Stap 1
Verhit in een steelpan met dikke bodem 1 el van de olie met 20 g van de boter op laag vuur. Bak hierin de ui en prei al omscheppend in 3-4 min. glazig. Voeg de knoflook, laurier, tijm, bonen, knolselderij en bouillon toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met de deksel schuin 15-20 min. trekken tot de selderij gaar is. Laat wat afkoelen.

Stap 2
Verhit intussen de resterende 30 g boter in een koekenpan op hoog vuur. Schep de appelblokjes in de pan om met de suiker en laat ze karamelliseren. Schep op een bord en veeg de pan schoon.

Stap 3
Verhit hierin de resterende olijfolie en bak de chorizo hierin in 2-3 min. knapperig. Schep met een schuimspaan op
een vel keukenpapier om uit te lekken en bewaar de olie in de pan.

Stap 4
Pureer de soep in gedeelten, schenk hem terug in de pan en voeg de room toe. Breng op smaak met zout en peper en laat op matig vuur doorwarmen.

Stap 5
Garneer met de chorizo, appelblokjes en peterselie en sprenkel er wat chorizo-olie uit de pan over.

Bereiden ± 30 min.

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN BEWERKING DOSIA BREWER

knolselderij-soep-delicious