delicious. innovator Michael Luesink: “Ik wil iedereen aan de bonen krijgen”

Met Boon wil Michael Luesink het meest innovatieve bonenbedrijf ter wereld worden. En misschien zijn ze dat al wel. Doel? Iedereen aan de bonen krijgen, want dat zijn eiwitten 2.0. Maar dan wel op een lekkere en makkelijke manier: met producten gemaakt van verse bonen.

Over Michael
Voor zijn bedrijf Boon ontwikkelt Michael lekkere en gezonde producten op basis van verse bonen. Ook heeft hij verse single bonen in zijn assortiment, zoals kidneybonen en kikkererwten. Boon is een logische voortzetting van Michaels afstudeeropdracht: hoe gaan we van een dierlijk naar een meer plantaardig voedingspatroon? Hij begon Boon in 2015 en heeft nu acht medewerkers.

Waarom moeten we bonen eten?
Bonen zijn de eiwitten van de toekomst. Elke dag vlees eten, is niet meer van deze tijd. In 2050 is de wereldbevolking met nog eens 2 miljard mensen gegroeid tot in totaal 9 miljard. Dan hebben we simpelweg te weinig landbouwgrond om alle dieren te kunnen voeden die nodig zijn om in onze huidige vleesbehoefte te voorzien. In Nederland consumeren we circa 80 kilo vlees per persoon per jaar en dat is enorm.

Vlees eten is voedselverspilling nr. 1! Voor een kilo vlees zijn 13 kilo granen en bonen nodig. Dat is natuurlijk geen efficiënte manier om eiwitten te consumeren. Peulvruchten zijn hét alternatief om aan je eiwitten te komen. In de jaren 50 en 60 aten we die veel meer. Hoe welvarender ons land werd, hoe meer vlees we zijn gaan eten. We moeten inzien dat welvaart en vlees eten niks met elkaar te maken hebben.

beans - delicious

Waarom verse bonen?
Uit mijn consumentenonderzoeken bleek dat bonen te kampen hebben met een imagoprobleem. De meeste mensen denken niet direct bij bonen: hé, dat is lekker! Bonen gaan al 100 jaar in blik en glas, dus innovatie in dit schap heeft heel lang stilgestaan. En de droge variant moet eerst úren weken en dat vinden de meesten veel te lang duren. Ook geloof ik niet dat mensen zomaar meer peulvruchten uit blik of glas als vleesvervanger zullen gaan consumeren, dus er was echt een innovatie nodig: verse bonen.

Wat is het verschil tussen verse en gedroogde bonen? 
Bonen die lang in een pot of blik zijn gesteriliseerd, worden zacht en melig. Wij geven ze een milde hittebehandeling, dat doet veel voor de structuur en smaak. Hoe verser de boon, hoe korter je ’m kunt koken. We proberen de structuur te behouden in al onze producten, want dat komt de smaak ten goede.

Welke bonen heb je in je assortiment?
Wij geloven in lokale teelt. Vroeger had elke provincie zijn eigen boon. In Noord-Holland bijvoorbeeld krombekbonen en in Brabant kapucijners en kievitsbonen. In de loop der tijd zijn de bonenarealen steeds kleiner geworden. Wij willen dit herstellen en deze bonensoorten in onze producten verwerken. Zelf hebben we geen landbouwgrond, boeren telen op contractbasis voor ons. Hiervan maken wij verschillende producten, zoals chili con carne, curry, bonenballen en bonenburgers. Nieuw zijn de bonenbapao’s. Die zijn 100% plantaardig en bevatten 50 gram groente. Met deze bapao’s maken we plantaardig snacken lekker en makkelijk. Onze producten zijn te koop bij alle supermarkten in Nederland. Singlebonen –één bonensoort– als bruine bonen, kikkererwten, kidneybonen, krombek- boontjes, kievitsbonen stoppen we nu nog alleen in maaltijdboxen, maar zijn misschien in de toekomst ook in onze webshop te koop.

bonen - delicious

Sta je zelf achter het fornuis?
We hebben een eigen foodlab en experimenteren dagelijks met nieuwe producten. Dat vind ik het leukste van mijn werk. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten kijken we altijd naar de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad. Vleesvervangers zijn niet altijd even gezond. Wij willen dat een alternatief voor vlees niet alleen lekker is, maar ook gezond. Zo voorkom je dat mensen zeggen: bekijk het maar, ik blijf gewoon biefstuk eten. Niet vlees, maar bonen zijn de eiwitten van de toekomst!

Meer weten over Boon? Bekijk de website.

TEKST MARION DE BOER BEELD ISTOCK & FACEBOOK

Beeld: iStock

bonen-delicious