over bonen

Bonen koken kost tijd, maar je hebt er geen omkijken naar. Je kunt ze gewoon achterop het fornuis laten pruttelen. Je beloning: bonen vol smaak die romig en zacht van structuur zijn. In delicious.maart vind je nieuwe ideeën om met de peulvrucht aan de slag te gaan. Wij geven je alvast 5 tips om je beste boontje voor te zetten.

Kooktijd

De kooktijd wordt bepaald door soort, maat en leeftijd van de bonen. Meestal 1-3 uur, soms langer. Zorg dat de bonen tijdens het koken onder water blijven.

Temperatuur

Het vuur hoger zetten om het garen te versnellen, helpt niet. Integendeel, de buitenkant kan er hard en de binnenkant papperig van worden. Laat bonen liever zachtjes koken, op een temperatuur waarbij het water nauwelijks in beweging is. Wacht rustig af; bonen die na uren koken nog steeds hard zijn, kunnen ineens veranderen in romig zacht.

Weken

Weken verkort de kooktijd. Spoel bonen goed af met koud voordat je ze in de week zet. Geweekte bonen garen gelijkmatiger en een deel van de gasveroorzakende stoffen verdwijnt in het weekwater. Maar… er gaan ook voedingsstoffen verloren en zo heel veel scheelt het niet, doorgaans 15 min. korter dan ongeweekte bonen. Door niet te weken blijft bovendien meer smaak behouden.

Zout

De meningen zijn verdeeld! Toevoegenn tijdens het koken zou bonen hard maken, maar er zijn ook testresultaten die het tegendeel bewijzen. Mister Kitchen kookt bonen het liefst zonder zou, dan blijven de vliesjes zachter.

Deksel of niet?

Bonen koken in een afgesloten pan maakt ze romiger; in een open pan blijven ze beter heel. Wil je bonen na het koken pureren, dan kun je 1 tl bakpoeder aan het kookwater toevoegen, dat maakt de schilletjes zachter.

TEKST SUZANNE THE

bonen