nr.1 foodmagazine

tuinbonensoep met pistache, groene kruiden en ricotta

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In het voorjaar gaat alles weer bloeien. Groen is dan weer overal te zien. Ook op je bord! Merijn Tol: ’In het voorjaar heb ik zin in veel frisse groene smaken. Zoals soep die barst van de kruiden en verse tuinbonen en pistache voor wat romigheid.’

tuinbonensoep met pistache, groene kruiden en ricotta

voor- of lunchgerecht (4 personen) |  vega
1 zoete ui
1 kleine prei, alleen het wit
2 teentjes knoflook
150 ml groene olijfolie
450 g gedopte tuinbonen, evt. diepvries
75 g groene pistachenoten, grof gehakt
1 bosje dille
½ bosje basilicum
½ bakje ricotta (125 g)
rasp van ½ (bio)citroen
krokante toast, voor erbij

Snijd de zoete ui, prei en knoflook fijn. Verhit 75 ml olijfolie op laag vuur. Bak de ui, prei en knoflook 10-15 min. tot ze lekker zacht zijn. Blancheer intussen de tuinbonen in een pan met ruim kokend water 2-3 min. Spoel daarna koud en dubbeldop de tuinbonen: plop ze uit hun grijze jasjes.

Rooster de pistache al omschuddend licht goudbruin in een droge koekenpan. Laat de pistache afkoelen en pureer met de staafmixer de helft van de noten met de rest van de olijfolie en wat zout.

Voeg 1 l water en de rest van de pistache aan het uimengsel toe en breng op smaak met zout. Breng aan de kook. Snijd de steeltjes van de dille en snijd de topjes heel fijn. Pluk de basilicumblaadjes en snijd in hele fijne reepjes.

Roer de ricotta los met de citroenrasp. Voeg bijna alle tuinbonen toe aan de soep en laat 2-3 min. koken. Zet laag en pureer de soep. Roer driekwart van de kruiden erdoor en verdeel over 4 kommen. Schep in iedere kom een lepel citroenricotta, besprenkel rijkelijk met de pistache-olie en bestrooi met de rest van de kruiden en tuinbonen.

Serveer met krokante toast.

bereiden ± 45 min.

RECEPTEN MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING VANJA VAN DER LEEDE BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

tuinbonensoep