peren met koffie en ricotta

De Australische chef-kok Dan Hunter maakte een verrassend toetje, namelijk deze verrukkelijke in koffie gepocheerde peren met ricotta.

Zin in meer peer? Bekijk hier ons recept met stoofperen en yoghurtijs.

in koffie gepocheerde peren met ricotta
nagerecht | 4 personen

Zelfgemaakte ricotta is luchtdicht verpakt een week houdbaar in de koelkast. Je kunt ook 240 g kant-en-klare ricotta gebruiken. Voor dit recept heb je een kookthermometer nodig.

1 l volle melk
4 el wittewijnazijn
330 g fijne kristalsuiker
100 ml extra sterk gezette espresso
2 kardemompeulen, gekneusd
4 peren (Gieser Wildeman, conference of corella), geschild, steeltje er nog aan
4 dikke sneden zuurdesembrood,  geroosterd / boter voor erbij

Verwarm de melk in een pan op matig tot laag vuur tot 80ºC. Voeg de azijn toe en verwarm het mengsel al roerend tot 85ºC. Neem van het vuur en wacht tot de melk schift. Schenk door een met kaasdoek beklede zeef en druk evt. licht aan. Schep de ricotta over in een kom, breng licht op smaak met zout en peper en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Verwarm de suiker met de koffie, kardemom en 1 l water in een pan op matig vuur tot het kookpunt en roer tot de suiker is opgelost. Snijd de peren in de lengte bijna in plakjes, maar zorg dat de plakjes bij het steeltje nog goed bijeengehouden worden. Leg de peren in de siroop en pocheer ze in 30 min. gaar. Neem ze uit het pocheervocht. Zeef het vocht van de peren en laat nog 10 min. inkoken.

Beleg de toast met boter en ricotta. Leg de peren erop en sprenkel er wat siroop over.

Bereiden ± 1 uur en 10 min

RECEPTEN DAN HUNTER FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING BERNI SMITHIES BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

peren-delicious