nr.1 foodmagazine

opperdoezer-salade met bonen en groenten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De vroege opperdoezer aardappel en stevige witte krombekbonen zijn typisch Nederlands, ze komen oorspronkelijk uit de Noord-Hollandse klei.

Beleg ook je pizza eens met aardappel. Hier vind je het recept!

salade van opperdoezer ronde, krombekbonen en groenten
maaltijdsalade | 4 personen | v

150 g gedroogde witte krombekbonen of andere witte bonen
2 laurierblaadjes
25 g boter
1 kilo opperdoezer aardappels
½ l groentebouillon
200 g verse doperwten
2 meiraapjes (vervang evt. door gewone rapen of koolrabi)
1 bos raapstelen
1 bosje radijs
1 el grove mosterd
4 el frambozen-edik of 2 el frambozenazijn
1 dl koudgeperste koolzaadolie*
2 bosuien, in ringetjes
ook nodig: mandoline

Week de krombekbonen een nacht in ruim water. Giet ze af en breng ze met ruim water, de laurier en de boter aan de kook. Laat ze ± 45 min. zachtjes koken met de deksel op de pan tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen.

Schil ondertussen de aardappels. Gebruik een mesje om de schil uit de gaatjes te halen. Was de aardappels en snijd ze in partjes.

Breng in een stoompan de bouillon aan de kook. Doe de aardappels in een stoommandje en stoom ze in ± 10 min. gaar. Voeg na 7 min. de doperwten toe en stoom ze 3 min. mee. Laat de aardappels en doperwten afkoelen*.

Schil de meiraapjes en snijd ze op een mandoline flinterdun. Was de raapstelen en radijs en snijd de radijs in partjes.

Meng alle ingrediënten losjes en verdeel over een mooie schaal. Maak een dressing van de mosterd, edik en koolzaadolie. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Schep de dressing over de salade en strooi de bosuitjes er over.

* Koudspoelen kan ook, maar daar worden ze nat van en zo verliezen ze de smaak van de bouillon. Door ze uit te laten dampen verliezen ze hun vocht en hecht de dressing er beter aan.

* Koolzaadolie is te koop bij natuurwinkels en grotere supermarkten.

Bereiden ± 45 min. / weken ± 1 nacht / afkoelen ± 30 min.

TIP Deze salade is erg lekker met gerookte makreel.

RECEPTEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE DOSIA BREWER

 

opperdoezer