japanse bouillon met groenten

De dressuurruiter Hiroshi Hoketsu is de oudste deelnemer (71) aan de Olympische spelen in Londen. In 1964 deed hij al mee, maar toen als spring-ruiter. Hiroshi kookt vier keer per week en vermijdt gerechten met veel olie. Deze Japanse bouillon met tofu en veel groenten is dan ook echt iets voor hem.

1 rode peper
1 bosje koriander
1 l kippenbouillon (pot of van tablet)
3 el teriyakimarinade of sojasaus
2 cm gemberwortel, geraspt
¾ blok tofu (à 325 g), in blokjes
300 g basmatirijst
2 el donkere misopasta (natuurwinkel)
4 el (roerbak)olie
1 teen knoflook, fijngesneden
150 g shiitakes, in plakjes
250 g winterwortel, in dunne reepjes
200 g peultjes, in reepjes
200 g spitskool (of witte kool), in dunne reepjes

Snijd ¼ deel van de rode peper af. Snijd de stelen van de koriander af. Breng de bouillon met het stukje peper en de korianderstelen aan de kook en laat ze ± 30 min. zachtjes trekken. Maak de rest van de rode peper schoon, haal de zaadjes eruit en snijd het
vruchtvlees in reepjes. Hak de rest van het bosje koriander grof.

Schep de teriyakimarinade en gember door de tofu en laat dit ± 15 min. marineren.  Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Zeef de bouillon en schenk deze
terug in de pan. Klop evt. de miso erdoor, warm goed door.

Laat de tofu uitlekken (marinade wordt niet gebruikt). Verhit 2 el olie in een wok en roerbak de tofublokjes in 1-2 min. lichtbruin. Voeg de knoflook en shii-takes toe en roerbak ze ± 2 min. mee. Schep het tofumengsel uit de wok, houd het warm in een
pannetje met een deksel of bord erop op heel laag vuur.

Verhit 2 el olie in de wok. Voeg de wortel en peultjes toe en roerbak ze 2-3 min. Voeg de rode peper en spitskoolreepjes toe en roerbak ze ± 2 min. mee. Verdeel de helft van de rijst in een laag over 4 grote kommen. Verdeel de helft van de groenten erover. Schep de rest van de rijst erover, gevolgd door de rest van de groenten. Giet een scheut bouillon in
de kommen en verdeel de tofu en shiitakes erover. Garneer met de korianderblaadjes en geef de rest van de bouillon er apart bij.

bereiden ±50 min.
p.p. ±500 kcal/ 69 g koolhydraten/ 16 g vet

Japanse bouillon-delicious