koud kunstje: krab koken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Mister Kitchen heeft voor ons Hollandse krab uit zee ’getukt’ om een grote clam bake van te maken. Voor deze Noordoost-Amerikaanse traditie worden stenen verhit in een groot vuur, waarop laagjes vers zeewier met allerhande schaal- en schelpdieren worden gelegd die zo gaar stomen.

levende krab kopen
Het is nog niet makkelijk om levende krab te kopen, maar een aantal online winkels en horeca-groothandels hebben levende krab in het assortiment. Sommige vishandels bieden op bestelling ook levende krab  en op sommige markten hebben visboeren ook krab op de kraam. De zoektocht is het meer dan waard, want vers krabvlees is fantastisch van smaak. Kook levende krabben zo snel mogelijk na aankoop. Je bestelt de krab onder meer via waasdorp.nl en komanvis.nl.

levende krab koken
Noordzeekrabben zijn behoorlijk groot, vanaf zo’n 750 gram per stuk tot zwaarder. Kook ze per krab één voor één gaar, zodat het water niet te snel afkoelt. Zorg dat de krabben echt flink koud zijn, liefst onderkoelt. Leg ze dus van tevoren in de koelkast.

Breng in een zo groot mogelijke soeppan (voor minimaal 8 liter water) zoveel mogelijk water aan de kook. Voeg 3-4 el zeezout toe. Laat het water flink koken en voeg telkens een krab toe. Pak het achterlijf van de krab met een tang beet. Laat de krab in 5-7 min. gaar koken. Neem dan de krab uit het water en doe hem gelijk in een bak koud water. 

krab schoonmaken