nr.1 foodmagazine

hazelnoot-mokka cupcake met mokkatopping

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

MH_FacebookPosts72

Achter veel prachtige en lekkere producten die we dagelijks eten en drinken gaan mooie verhalen schuil. Verhalen van boeren die een Fair Share zouden moeten krijgen voor hun inspanningen. delicious. is de samenwerking aangegaan met Stichting Max Havelaar om deze verhalen een podium te geven. In het kader van deze actie geven we komende maanden wekelijks recepten voor bij (h)eerlijke fairtrade koffie, zoals heerlijke hazelnoot-mokka cupcakes met mokkatopping!

hazelnoot-mokka cupcake met mokkatopping

gebak | 12 cupcakes

 

130 g gepelde hazelnoten (zonder vliesje)

80 g zachte ongezouten boter

160 g lichtbruine basterdsuiker

2 eieren + 1 eierdooier

65 ml sterk gezette fairtrade espressokoffie, lauwwarm

100 g bloem, gezeefd

3 tl bakpoeder, gezeefd

mespunt kruidnagelpoeder

 

voor het mokkaglazuur

300 g poedersuiker, gezeefd

100 g zachte ongezouten boter

30 ml sterk fairtrade gezette espresso

90 ml fairtrade hazelnoot-chocoladepasta

voor garnering: mocca koffieboontjes

 

Verwarm de oven voor op 175°C.

Leg de hazelnoten in een ovenschaal en rooster ze in het midden van de oven in 10 min. knapperig. Laat iets afkoelen en maal fijn in de keukenmachine. Houd 2 eetlepels van het hazelnootmeel achter voor de garnering.

Klop de boter met de suiker in een ruime kom met de mixer totdat het geheel mooi lichtschuimig en zacht is. Voeg één voor één de eieren toe en mix elk ei net zolang tot het geheel is opgenomen. Voeg de espresso toe en mix glad. Spatel er nu luchtig in delen de bloem, het bakpoeder, kruidnagelpoeder, een snuf zout en de gemalen hazelnoten door.

Vul de vormpjes voor tweederde met het beslag en bak in 20-25 min. stevig en gaar. De cake veert dan mooi terug als je er op drukt. Laat ze 5 min. in de vorm afkoelen, neem eruit en laat verder afkoelen.

Mix voor de mokkatopping de poedersuiker met de boter op lage snelheid. Voeg de espresso toe, meng goed, zet de mixer op hoge snelheid en klop het luchtig. Voeg de hazelnoot-chocoladepasta toe en mix nog kort.

Schep op elk cakeje een flinke toef mokkaglazuur, bestrooi met wat hazelnootmeel en garneer met een moccaboontje.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 35 min.

PRODUCTIE EN BEREIDING TRUDELIES SCHOUTEN EN KERY VAN HOOF STYLING LAURA JONGENEEL FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE