panforte bij fairtrade espresso

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Achter veel prachtige en lekkere producten die we dagelijks eten en drinken gaan mooie verhalen schuil. Verhalen van boeren die een Fair Share zouden moeten krijgen voor hun inspanningen. delicious. is de samenwerking aangegaan met Stichting Max Havelaar om deze verhalen een podium te geven. In het kader van deze actie geven we deze maand deze maand het recept voor Italiaanse panforte. Sluit je zomerse feestdiner dus af met deze Italiaanse traktatie bij een (h)eerlijke Fairtrade espresso.

panforte

gebak | 8-12 personen

Je kunt panforte ruim een week (of zelfs langer) van te voren maken, liefst een dag van tevoren dan mengen de aroma’s zich goed met elkaar.

100 g ongebrande pistachenoten*
175 g Fairtrade amandelen
50 g walnoten
100 g gedroogde vijgen, in stukken
175 g gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes
50 g bloem, gezeefd
25 g Fairtrade cacao, gezeefd
1 tl korianderpoeder
2 tl Fairtrade kaneelpoeder
1 tl kardamompoeder
¼ tl nootmuskaatpoeder
¼ tl kruidnagelpoeder
¼ tl gemalen Fairtrade zwarte peper
175 ml Fairtrade honing
175 g fijne kristalsuiker
extra nodig: ouwel (eetbaar papier)**

Voorbereiden: kan ruim 1 week van tevoren, begin 1 dag van tevoren.
Verwarm de oven voor op 175°C. Spreid 
de noten uit op de bakplaat en rooster ze in 
8-10 min. goudgeel en knapperig. Neem direct van de bakplaat en meng in een hele ruime kom met de vijgen, sinaasappelschil, bloem, cacao en specerijen.

Verwarm de honing met de suiker zachtjes zolang tot de suiker geheel is opgelost. Breng het honingmengsel aan de kook en laat 2 min. doorkoken.

Prepareer ondertussen de vorm: vet een springvorm van 22 cm dun in. Beleg de bodem met een passend op maat geknipt stuk ouwel (eetpapier). Knip van ouwel nog lange repen van 3 cm hoogte en bekleed hiermee de wand.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Schenk het hete honingmengsel (pas op, is echt heel heet) bij het notenmengsel en meng het snel met een stevige houten lepel. Omdat het nu snel afkoelt, hardt het ook snel uit, dus werk snel (het wordt zwaar!). Druk de massa snel in de vorm en zorg dat de ouwel blijft liggen. Je kunt het met je vingers een beetje tegenhouden, terwijl je het al drukkend in de vorm mooi verdeeld. De bovenkant hoeft niet helemaal glad te zijn.

Bak de panforte in het midden van de oven in 45 min. gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen. Je kunt de panforte nu verpakt in bakpapier en aluminiumfolie zeker 1 week bewaren.

Serveren: begin 5 min. van tevoren.
Bestuif voor serveren met wat poedersuiker en snijd in puntjes. Heerlijk bij een Fairtrade espresso ter afsluiting van je zomerse feestdiner.

* Ongebrande, prachtig groene pistachenoten zijn te koop bij notenwinkels en delicatessen-zaken, soms op de markt en in supermarkten. Gebruik evt. gebrande pistachenoten.

** Eetbaar papier of ouwel bestel je bij de banketbakker.

Voorbereiden ± 50 min. / oven ± 45 min. / bereiden ± 5 min.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS RECEPT TRUDELIES SCHOUTEN BEREIDING HANNEKE BOERS

 

panforte met espresso fairtrade | delicious