abrikozenjam met hazelnoten en rozenwater

Eke: ‘Abrikozenjam is sowieso al mijn favoriete jam, maar voor deze jam kun me ’s nachts wakker maken. Het vleugje rozenaroma gaat perfect samen met de zachtzoete smaak van de abrikozen. De jam is lekker op brood en toast, scones en in taart.’

abrikozenjam met hazelnoten en rozenwater

voor ± 1200 ml | 4 potten

1½ kg rijpe abrikozen
500 g suiker*
sap van 1 citroen
250 g hazelnoten, grof gehakt
2 el rozenwater (Marokkaanse winkel)

Dompel de abrikozen ± 15 sec. in kokend water. Spoel ze onder koud water en trek met een mesje de velletjes eraf. Snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Kraak 10 pitten (onder een pan), doe ze samen in een doekje en bind het dicht. Breng een bodempje water van ½ cm met de abrikooshelften tegen de kook aan en hang het rietje pitten erin. Laat de abrikoos ± 15 min. zachtjes koken zodat er wat vocht kan verdampen. Neem de pitten eruit en voeg de suiker, het citroensap en de hazelnoot toe. Breng alles weer tegen de kook aan, roer goed en laat de jam nog 30-40 min. heel zachtjes koken (pruttelen) tot de gewenste dikte. Roer op het laatst het rozenwater door de jam en schep de jam in potten.

*In plaats van gewone suiker kun je voor een halfzoete versie van deze jam ook ‘geleisuiker speciaal’ gebruiken. Er is dan maar 250 g geleisuiker nodig en de jam mag maar 1 min. koken, anders verliest de geleisuiker aan bindkracht. Meet de tijd vanaf het moment dat het hele oppervlak van de jam borrelt en je dit door te roeren niet meer ongedaan maakt.

Bereiden ± 45 min. / koken ± 40 min.

RECEPT EKE MARIEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

abrikozenjam