savoyard met noten en druiven

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Verwacht je veel mensen met kerst? Tip 1: kook je hele menu alvast een keer van tevoren. Tip 2: maak het menu dat Joachim de Buck (chef-kok van Hotel De Goudfazant*) voor delicious.december maakte. Want koken voor veel gasten hoeft niet lastig te zijn! Probeer bijv. deze savoyard met noten en druiven!

savoyard met noten en druiven

nagerecht | 8 personen

400 ml rode port
120 g kristalsuiker
250 g brie
200 g boter
250 g roquefort
2 sjalotten, fijngesneden
½ bosje bladpeterselie, fijngesneden
1 el rode wijn
1 el cognac
3 el blanke amandelen
4 el pistachenoten gepeld, ongezouten, grof gehakt
4 el pecannoten of walnoten, ongezouten, grof gehakt
1 tros blauwe druiven
2 verse schorseneren, ongeschild
zonnebloemolie, om te frituren
1 kletzenbrood* of notenbrood

Voorbereiden (kan 1 dag van te voren)
Verwarm de port in een steelpan en los de suiker erin op, laat zachtjes inkoken in ± 20  min. tot de port stroperig is.

Snijd de witte korst van de brie als ze net uit de koelkast komt en nog koud is. Laat de boter, brie zonder korst en roquefort op kamertemperatuur komen. Doe de kazen en boter in een mengkom en prak met een vork. Meng sjalot, peterselie, rode wijn, cognac door het kaasmengsel en breng op smaak met zwarte peper.

Rooster de amandelen in een pan 3 min. en laat afkoelen. Snijd de druiven doormidden.
Spoel de schorseneren en schrob ze grondig zodat al het zand weg is. Leg de schorseneren op een werkvlak en schaaf ze met een dunschiller in lange repen.

Verhit een ruime laag zonnebloemolie in een wok of frituurpan en verhit tot 180°C of tot een blokje brood er snel goudbruin in kleurt. Frituur de schorseneerrepen goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de schorseneren in een goed afgesloten verpakking zodat ze droog en krokant blijven.

Bereiden (10 min. van te voren)
Snijd het brood in dunne sneetjes. Leg in het midden van ieder bord een flinke lepel kaas (maak met twee lepels een mooie eivormige ‘quenelle’: schep met 1 lepel een flinke dot kaas op de lepel en rond met de andere lepel de kaas mooi af.), druppel de portstroop er rijkelijk omheen en verdeel druiven en noten eromheen.

Leg twee of meer schorseneerrepen op de kaas en serveer het kletzenbrood er apart bij.

* Kletzenbrood is een klein compact brood met zuidvruchten en noten, vaak te vinden bij de kaasafdeling of kaasspeciaalzaak.

Voorbereiden ± 30 min. / bereiden ± 10 min.

PRODUCTIE MERIJN TOL RECEPTEN & FOODSTYLING JOACHIM DE BUCK STYLING JAN WILLEM VAN RIEL FOTOGRAFIE HAROLD PEREIRA

Dit recept verscheen eerder in delicious.december. Het nummer (nog) niet in huis? Bestel ‘m hier!

*Hotel de Goudfazant, Aambeeldstraat 10 H, 1021 KB, Amsterdam Noord

savoyard noten druiven - delicious