De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Speculaasswirls met pruimen en walnoten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
aantal 24 | | sinterklaas | nederlands |
Iets lekkers bakken voor Sinterklaas? Deze speculaasswirls zijn een soort speculaaskoekjes, gevuld met pruimen en walnoten.
Iets anders met speculaas maken? Maak dan ook eens deze speculaaswafels met kaneel.
voorbereiding30 minuten
kooktijd30 minuten
Rusten30 minuten
totale tijd1 uur

ingrediënten

  • 110 g zachte boter
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker*
  • 50 ml melk of karnemelk
  • 250 g bloem, gezeefd + extra voor bestuiven*
  • 4 tl bakpoeder, gezeefd
  • 4 tl kaneelpoeder
  • 2 tl nootmuskaatpoeder
  • 2 tl kruidnagelpoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • ½ tl witte peper, gemalen

vulling

  • 120 g pruimen, ontpit, gedroogd
  • 80 g walnoten
  • 1/2 tl kruidnagelpoeder

instructies

  • Doe boter, suiker en ¼ tl zout in een kom en klop romig met de mixer.
  • Voeg melk, bloem, bakpoeder en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in plasticfolie minstens 30 min. maar liever een hele nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak zich ontwikkelt.
  • De volgende dag:
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maal voor de vulling van de speculaasswirls in een kleine keukenmachine of het bakje van de staafmixer de pruimen met de walnoten en het kruidnagelpoeder tot een grove pasta.
  • Rol het deeg op een stuk plasticfolie uit tot een lap van 40×30 cm.
  • Bestrijk het deeg gelijkmatig met de pasta en rol het met hulp van plasticfolie vanaf de korte kant op.
  • Laat weer 10 min. in de koelkast opstijven en snijd er dan met een scherp mes dunne plakjes van ½ cm dikte van de rol. Leg de plakjes op het bakblik en bak in het midden van de oven in 25-30 min. de speculaasswirls goudbruin en gaar.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Als je de koekjes mooi donker wilt hebben, kun je i.p.v. lichtbruine basterd ook donkerbruine basterdsuiker nemen.
variaties
chilipeperdeeg:
voeg voor pittig deeg ¼ tl chilivlokken (of meer/minder naar smaak) toe.
amandel-limoendeeg:
vervang 100 g van de bloem door amandelmeel en voeg de rasp van ½ (bio)limoen toe.
chocoladedeeg:
vervang 30 g van de bloem door 30 g cacaopoeder.
pruimen-walnotenspeculaasswirls:
gebak | 30 stuks
1x recept basisdeeg, chilipeperdeeg, amandel-limoendeeg of chocoladedeeg
Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!