Venkelsalade is zo’n gerecht waar we geen genoeg van krijgen. De anijsachtige smaak van venkel past namelijk goed bij zo ongeveer alles. Snij de venkel lekker dun en sla aan het combineren. Hieronder vind je onze favoriete recepten.
Natuurlijk zijn heel veel ingrediënten het hele jaar door verkrijgbaar. Maar geen mooier ritueel dan koken met producten van het seizoen. Zoals venkel dat van half juni tot eind oktober van Nederlandse bodem komt.
Dun gesneden venkel smaakt heel anders dan grove stukken. Met de mandoline-rasp gaat dat perfect. Een scherp mes en een vaste hand werken natuurlijk even goed.
Klassieke venkelsalade
De klassieke venkelsalade recepten ken je waarschijnlijk wel: met sinaasappel en olijven. Een lekker knapperig bordje gezonde ingrediënten. Maar je kunt nog zoveel meer kanten op. Denk bijvoorbeeld aan kip, zalm, pittige kaas of frisse dragon. In een koude of lauwwarme salade. Opties te over!
Pimp je venkelsalade
Als we venkel in één woord willen beschrijven, dan kom je direct uit bij anijs. Dat betekent niet dat een hap van een venkelsalade net zo heftig smaakt als een lepel venkel- of anijszaad, een slok sambuca of een mond vol dragon. Maar toch is de zoete, groene anijssmaak zeker aanwezig in een venkelsalade, en dat biedt mogelijkheden.
In het algemeen combineert anijs goed met andere anijssmaken, mits je daar fan van bent, denk aan een venkelsalade met krokante venkelzaadjes, een scheut anijslikeur door de dressing, of een handje verse dragon of (Thaise) basilicum. Iets fris en knapperigs zoals een zoetzuur appeltje werkt al evengoed, net zoals komkommer, hele dunne stukjes rauwe rabarber of witte druiven.
Neem een voorbeeld aan de Griekse chef Georgina Hayden en combineer venkel met saffraan – een klassieker in de vissoep bouillabaisse – maar het doet ook wonderen in een venkelsalade. Lekker amandeltje erover, misschien wat geitenkaas en je hebt een dooreter van een gerecht te pakken.
Wist je dat het aanwezige stofje anethol in anijs, steranijs en venkel maar liefst dertien (!) keer zoeter is dan kristalsuiker? Daarom past anijs dus zo goed bij zure citrusvruchten en sinaasappel.
Wil je meer proteïne toevoegen aan je venkelsalade, voeg dan wat kip toe of dungesneden rundvlees, ook vette vis voelt zich erg thuis in – of naast – een venkelsalade.
14x venkelsalade recepten
Mostarda wordt vaak gegeten bij vlees, maar hier husselen we het zoetzure condiment door de venkelsalade en sperziebonen. Een heerlijke zoete zomerdressing met de pit van mosterd en mierikswortel. Serveer deze abrikozen-amandeltaart als toetje.
naar receptEen salade zoals je 'm het liefste ziet: fris, knapperig en vol van smaak.
naar receptDeze kalfskoteletten met saffraantomaten-venkelsalade is het pérfecte maal om te delen. Zet een grote schaal met deze knapperige kalfskoteletten op tafel en tast toe!
naar receptServeer als salade of maak er een prachtig voorgerecht van en presenteer het aan je gasten als een venkel-'carpaccio'. Voor een extra dramatisch effect strooi je de geroosterde venkelzaadjes er pas aan tafel overheen.
naar receptBij delicious.redacteuren thuis wordt hij al vaak gemaakt: de venkel-tuinbonensalade uit ons Italiaanse zomernummer. Met zoute, romige feta, krokante hazelnoten en veel knapperige zuurdesemcroutons!Ook lekker met feta: garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit Bakplaatbijbel.
naar recept100% plantaardig is deze lekkere zomerse rijst met venkel en pistachenoten en kort gemarineerde courgette. Twee tips:ZOETZUUR EXTRAATJE Lekker met op de barbecue gegrilde halve citroenen. Gegrilde citroenen zijn extra sappig en hebben een zoet accent: heerlijk om boven de rijst uit te knijpen.ANDERE GROENTEN In plaats van courgette kun je ook een aubergine nemen. Of probeer eens plakken pompoen, bloemkool of romanesco.Vegan taart als dessert? Hebben we voor je!
naar receptDit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!
naar receptWij gaan nu voor luchtige en frisse salades als deze wortelsalade met biet en venkel. De venkel geeft je salade een lichte anijssmaak. Ook fijn: binnen 15 min. op tafel, genoeg tijd om van de zon te genieten dus.
naar receptAnna Jones hoort bij de nieuwe lichting chefs zoals Gill Meller en Joshua McFadden, die gezond maar vooral met heel veel smaak koken. Anna brengt je op ongelofelijk leuke frisse ideeën en gebruikt naar hartelust specerijen en groente. Ze haalt inspiratie uit India en het Midden-Oosten die ze moeiteloos mixt met haar Engelse achtergrond.
naar receptLamskoteletjes met een fruitige salade, mooi brood en glas wijn vormen wat ons betreft de ingrediënten voor een heerlijke vrijdagse maaltijd om het weekend in te luiden.Dol op lamsvlees? Probeer dan deze tagliatelle met lamsbolognese.
naar receptDé klassieke, Italiaanse starter vitello tonnato kun je heel makkelijk uitbouwen tot een zomerse maaltijdsalade. Ik maak hem met rosbief in plaats van kalfsvlees.
naar receptSalades zijn niet alleen lekker in de zomer, deze linzen-venkelsalade is heerlijk winters. Dragon en venkel geven een heerlijke anijssmaak, super in combinatie met de knoflookansjovisdressing, aardse linzen en frisse burrata.Als je deze dressing in de vijzel maakt, wordt hij romig en zacht. En vijzel je knoflook met wat zout, dan neemt de scherpe rauwe knoflooksmaak af. Goed om te weten! Probeer ook eens deze salade van gepekelde rode kool met roquefort.
naar receptDeze Italiaanse venkel-radicchiosalade met parmezaanchips is heerlijk om in de tuin te eten en nog gezond ook. Van deze salade kun je gerust nog een tweede portie opscheppen.
naar receptGerookte vis is een fijne combi met zoete druiven, frisse appel & venkel én knapperige noten. Een voedzame, frisse maaltijd die bovendien heel snel op tafel staat. Nog meer salades die verrassen!
naar receptLees ook: 5x salade geitenkaas die niet te vergelijken is met de salade uit het eetcafé













