Dan krijg je de vormpjes niet losgepeuterd, dan is het toetje te vloeibaar nadat je ‘m hebt gestort, of je moet het toetje nog maken terwijl je hand-oogcoördinatie niet meer zo optimaal is (oeps, glaasje teveel). Met deze recepten voor toetjes in een glas, kom je nooit voor dat soort dessertproblematiek te staan. Ha, wat een opluchting!
Ben je de koning of koningin van de desserts, en sta je het liefst uren aan één bakproject te werken, dan is deze lijst niet voor jou. Kies dan eerder voor een showstopper zoals deze Noorse schuimtaart of voor een aperol tartelette.
Voor iedereen die opkijkt tegen de planning rondom een dessert of gewoon een snel toetje verlangt op een doordeweekse dag: lees snel verder!
De truc van een toetje in een glas
Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Dát is de spreuk van een toetje in een glas. Er kleven namelijk eindeloos veel voordelen aan een glas. Ten eerste heb je geen dure bakvormen, uitstekers en ander dessertgereedschap nodig, alleen een stel mooie glazen die niet direct kapot gaan als je er met een lepeltje induikt.
Ten tweede hoef je nooit meer bang te zijn voor het aansnijd of verdeel moment, want een toetje in een glas is – op een grote trifle na – gemaakt voor één persoon. Geen messen, gereken of gevecht aan tafel: ieder heeft zijn eigen toetje!
En tot slot kun je een toetje in een glas makkelijk een dag van tevoren maken, zodat je ze na het hoofdgerecht alleen nog even uit de koelkast hoeft te toveren. Magisch trucje toch?
Van mousse tot stapeltoetjes en panna cotta
Appeltaart in een glaasje? Een open deur natuurlijk, maar we zeggen het toch maar: nee, dat is niet de beste match. Net zoals je een tartelette of pavlova ook niet in een glaasje wil maken omdat er een oven aan te pas komt.
Ideale toetjes-in-een-glas zijn van het romige soort, toetjes die je kunt opbouwen uit verschillende laagjes (kies voor een transparant glas zodat je de laagjes nog ziet!) en toetjes die worden gebonden door eieren, gelatine of lucht (geslagen room bijvoorbeeld).
De meeste panna cotta’s kun je daarom heel goed serveren in een glas, evenals een decadente (chocolade) mousse, trifle’s en zelfs tiramisu, of een no-bake cheesecake.
16x toetje in een glas
tiramisu affogato
Tiramisu + affogato = tiramisu affogato! Het ultieme makkelijke toetje. Ideaal voor 1 of 2 personen, maar ook voor een grote groep. Voorbereiden? Doe het roommengsel in de glazen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Voor dit recept kiest Joris L’OR Espresso RISTRETTO, die zowel in koffiecapsules als L’OR BARISTA XXL capsules te koop is. Joris: ’De extra sterke L’OR Espresso RISTRETTO vormt een mooi contrast en een gouden combi met de zachte smaken van mascarpone, room en vanille.’
Toetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
Waarom kiezen als je het allebei kan doen? Met deze bellini-trifle heb je een cocktail en dessert in één. De perzik en mascarpone houden het gerecht fris & luchtig, terwijl de amaretti aanvult met een smaak van bitterkoekjes. Saluti!Nog meer cocktail desserts maken? Kijk dan naar deze 6 onweerstabare desserts!
Deze roomvla-gembertrifle met mango is ideaal om je gasten te verrassen met een heerlijk nagerecht. Feestelijk en zo klaar! Tip: Je kunt de trifle’s ook als eenpersoonsporties in mooie glazen maken.
De telefoon staat hier roodgloeiend. Blijkbaar wil iedereen zijn lepel in de koffietrifle met marsala en mascarponeroom zetten. ‘Begin ruim van tevoren met dit toetje, dan kan de koffiesmaak zich extra goed ontwikkelen.’
Deze mokkatrifle heeft álles mee! Een plaatje om te zien, heel erg lekker en snel klaar. Een win-win-win situatie, dus. Wedden dat-ie in je top 3 komt?
yoghurttrifle met pecan-koffiecrumble en citrus-gemberjam
Heerlijk bitterzoete sinaasappel en laagjes romig-frisse yoghurt in combinatie met knapperige pecan-koffiecrumble: dit is typisch zo'n dessert waar iedereen blij van wordt. Extra fijn: je kunt deze trifle makkelijk van te voren voorbereiden. Probeer ook eens deze Italiaanse trifle met amarettogelei.
Liefhebber van cocktails? Dit gaat perfect samen met een dessert. De bitterzoete smaak van de negroni in combinatie met het frisse passievruchtijs, vormen een echt power koppel.Ook een bellini gaat fantastisch in deze trifle met amaretti.
ricotta-anijsroom met port-honingdruiven, kletskop, hazelnoot
Minta en Mae – moeder en dochter – maakten samen dit recept. Of je met de kerst nu kookt voor jong of oud, beiden vinden dit lekker!Wil je dit recept voorbereiden? Maak de ricotta-anijsroom 1 dag eerder en bewaar koel. Rooster ook de hazelnoten 1 dag eerder. Maak de rest af op het laatste moment.
Verras je gasten tijdens het kerstdiner met een luchtige witte chocolademousse. In dit recept gebruiken we lavendel en kersen om voor een extra speciaal effect.
In onze keukens blijft het tijdens het koken vaak netjes, maar met 1 gerecht móet het wel een zooitje worden: Eton Mess. Maar dan wel een zinderend zooitje met scharlakenrode frambozen, adellijke aardbeien & knapperige verkruimelde vanille meringues.
Koffie of ijs toe? Met deze affogato hoef je niet meer te kiezen! Espresso en chocolade-ijs met sinaasappel zijn een gouden combinatie! Deze affogato is dé perfecte afsluiter van een Italiaans diner en ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken. Voor een snelle versie kun je ook ijs uit de supermarkt gebruiken.Of ga voor deze variant: affogato-muffins met mokkasuiker.
Rozenwater wordt vaak gebruikt in Indiase desserts. Ook wij genieten graag van deze frisse, zoete smaak, zoals bij deze feestelijke karnemelkpuddinkjes.
Yoghurt frist dit superromige toetje met gekaramelliseerde nectarines lekker op. Let op dat gelatine van botten is gemaakt en dit dessert dus technisch gezien niet vegetarisch is. Agar agar is daarentegen van zeewier gemaakt en houdt de boel net zo goed bij elkaar als gelatine. Reken voor 6 blaadjes gelatine op 7 gram agar agar vlokken, dat is ongeveer 1 zakje. Liever een ander toetje? Bekijk dan ook eens deze lijst met 52x Italiaanse zoete lekkernijen
Dit ricotta-ijs met pijnbooompit-amandelhoning komt uit Lazio. Lazio heeft een keuken waar de recepten van familie op familie worden doorgegeven. Het is een streek waar ze van simpele ingrediënten iets verrukkelijks maken. Deze ricotta gelata is daar een goedvoorbeeld van. En ook de vele beroemde pasta’s die uit Lazio komen als all’amatriciana etc.Psst… Dit toetje wordt fenomenaal als je de allerlekkerste verse ricotta scoort bij een Italiaanse delicatessenwinkel. Buonissima!