de tiramisu van sterrenchef Joris Bijdendijk

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met L’OR Espresso

L’OR Espresso is samen met chef-kok Joris Bijdendijk op ontdekkingsreis om al je zintuigen te verleiden. Zo combineert Joris de smaak van koffie met de magie van koken. Laat je inspireren door zijn dessert waarin koffie de hoofdrol speelt.

Hier vind je nog een heerlijk koffierecept van Joris Bijdendijk.

Bekijk ook de lijst met onze 9 lekkerste, feestelijkse tiramisu recepten!

aantal 4 | dessert, nagerecht | | italiaans |
Voor dit recept kiest Joris L’OR Espresso RISTRETTO, die zowel in koffiecapsules als L’OR BARISTA XXL capsules te koop is. Joris: ’De extra sterke L’OR Espresso RISTRETTO vormt een mooi contrast en een gouden combi met de zachte smaken van mascarpone, room en vanille.’
kooktijd35 minuten
afkoelen1 uur
totale tijd1 uur 35 minuten

ingrediënten

custard-cream

  • 200 ml volle melk
  • 50 g suiker
  • ½ vanillepeul, in de lengte doorgesneden, merg eruit geschraapt
  • 15 g custardpoeder
  • snuf zout
  • 1 eidooier

tiramisu

  • 100 g mascarpone
  • 100 g slagroom
  • 40 g suiker
  • 200 ml L’OR Espresso RISTRETTO
  • 20 lange vingers
  • cacaopoeder

instructies

  • Maak eerst de custard-cream. Breng in een steelpan de melk aan de kook met 40 g suiker en de vanille, inclusief de peul. Laat niet overkoken.
  • ‘On the side’ meng je in een kom het custardpoeder met het zout en de rest van de suiker. Voeg de eidooier toe en roer tot een pap zonder klontjes. Giet al roerend 1 pollepel hete melk bij het custardpapje. Meng goed, zo warmt het mengsel een beetje op. Dat heet ‘familie maken’.
  • Voeg het papje al roerend toe aan de hete melk en breng zachtjes aan de kook. Blijf roeren. Haal de vanillepeul eruit. Laat de banketbakkersroom 2 min. zachtjes doorkoken en dikker worden. Schenk de room in een schaal en laat helemaal afkoelen.
  • Meng 100 g van de koude custard-cream met de mascarpone en roer met een garde de klontjes eruit. Sla de slagroom lobbig op en spatel rustig door de mascarpone.
  • Los de suiker op in de L’OR Espresso RISTRETTO en dip de lange vingers erin. Voor wat hardere koekjes 1 seconde, wil je ze wat zachter, dip ze er dan langer in.
  • Bouw de tiramisu op: bedek de bodem van een glas met lange vingers. Schep daarover een laag mascarponemix. Herhaal tot je twee lagen koekjes en twee lagen mascarpone hebt. Top vlak voor het serveren af met een dun laagje cacaopoeder dat je door een zeefje erop laat vallen.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
RECEPT: JORIS BIJDENDIJK
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Je vindt meer inspirerende, zintuigprikkelende en originele recepten op het receptenplatform van L’OR Espresso.

Tiramisu van Joris Bijdendijk