Geen zin om lang in de keuken te staan, maar wél trek in iets lekkers? Met een van deze snelle bakplaat recepten zet je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel.
Of je nu gaat voor vis, kip, halloumi of alleen groenten: met een beetje slimme voorbereiding doet de oven de rest.
Waarom we fan zijn van de bakplaat
Traybakes zijn de ultieme redder op drukke dagen. Terwijl jij de tafel dekt, een glas wijn inschenkt of gewoon even op de bank ploft, maakt de oven jouw avondmaal. Minimale afwas, maximaal resultaat. En het mooie: je kunt eindeloos variëren. Denk aan seizoensgroenten, aromatische kruiden en specerijen, snelle sauzen of gewoon wat er nog in je koelkast ligt.
Wat staat er op de plaat?
Van krokante aardappeltjes met dorade tot traybakes met gnocchi of kip – in dit lijstje vind je voor ieder wat wils. Er staan klassieke combinaties tussen, maar ook verrassende recepten met een twist. Extra fijn: het meeste werk zit ’m in het snijplankwerk. Daarna schuif je alles gewoon in de oven.
15x snelle bakplaat recepten
Laat je inspireren door onze favorieten – stuk voor stuk snel, smaakvol en ovenklaar. Of je nu vegetarisch eet, houdt van vis of kip, of een doordeweekse maaltijd net wat specialer wilt maken: deze 15 bakplaatgerechten wil je vaker maken.
dorade met kruiden van de bakplaat
Bij de meeste visboeren en viskramen kun je dorade bestellen. Hebben ze het niet op voorraad? Neem dan rode poon of zeebaars. Serveer met aardappeltjes of friet en groene salade.
In haar rubriek wil Julie je verrassen met toegankelijk eten, met vaak een frisse, crispy kick. Dit recept voor kiptraybake is een mooi voorbeeld. In een handomdraai vier je een kleurrijk Italiaans feestje!
traybake met gnocchi, waterkerspesto, bimi en tomaat
De pesto in dit recept is de bom en ook heerlijk door pasta pesto of als dip op de borrelplank!Tip: Vervang de waterkers ook eens door rucola of gemengde groene kruiden.
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
Garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit Bakplaatbijbel
Dit recept uit Janneke's kookboek Bakplaatbijbel is lekker met witte rijst of pitabrood.Je kunt blind vertrouwen op Jannekes recepten, want die zijn makkelijk te maken én je oogst er altijd succes mee. Als geen ander verstaat ze de kunst om met een simpele draai van gewone ingrediënten iets bijzonders te maken.
Met de parmezaan-rozemarijnvinaigrette geef je de gevlinderde kip vleugels! Dit is een heerlijke traybake die je zowel in de oven kunt maken als op de barbecue.
asperge-traybake met krieltjes, geitenkaas, boerenham & bieslookdressing
Wanneer het voorjaar aanbreekt krijgen we automatisch zin in fris, vers en groen. Janneke is er ook dol op en bedacht deze traybake, stampvol mooie seizoensgroenten. Niet alleen lekker, ook heerlijk makkelijk: na het snijden schuif je alles de oven in. Terwijl die het zware werk doet, maak jij de bieslookdressing.
traybake met krieltjes, biet, kapucijners & geiten-tzatziki
Weinig tijd? Je kunt ook eerder beginnen met het maken van de traybake. Snijden of marineer de krieltjes met de biet en kapucijners een avond eerder en bewaar afgedekt in de koelkast.
Het is alleen al een feest om de plakjes groenten zo mooi neer te leggen, laat staan om deze plaattaart op te eten. Zet een grote karaf gekoelde rosé op tafel voor bij deze luxe lunch en waan je in de Provence! Nog zo'n lekkere taart, maar dan zoet: plaattaart met zomerfruit
plaattaart met doperwtenspread, radijs en prosciutto
Deze frisse doperwtenspread is multi-inzetbaar: als dip, op een burger of op je plaattaart én ook goed te combineren met vlees en vis. Maak dus gerust een dubbele portie.
Polenta is enorm veelzijdig, zie deze variant: gewoon op een bakplaat met saucijsragù.Nog meer gemak uit de oven: 16x ovenschotel recepten.TIP: De polenta-traybake maak je makkelijk zonder vlees. Vervang de saucijsjes dan door 250 g linzen uit blik. Stoof ze 10 min. mee met de saus.
traybake met bloemkool, avocado, halloumi & tahini-limoensaus
Janneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en maakt daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op paddenstoelen en worstjes, visgoulash met rijst, pittige soto én traybakes met groenten! Deze traybake is vegetarisch en glutenvrij. Fijn voor velen dus! Laat de oven het meeste werk voor je doen terwijl jij de tafel (of bank) klaarmaakt om in no time te kunnen eten en ontspannen.