‘Maart is zo ongeveer de leegste moestuinmaand!’, lachte een bevriende teler toen we hoopvol vroegen met welke groenten we deze maand kunnen koken. Gelukkig is er de kas én hebben we wat winter-verstekelingen.
‘Maar’, zei de teler, en nu volgde goed nieuws: ‘Uit een kas kun je wat bloedgroen halen zoals winterpostelein, veldsla, kropsla en andijvie! En vanuit de volle grond heb je met een beetje geluk nog wat seizoensgroenten uit de winter – mits ze nog niet helemaal op zijn: prei, boerenkool, spruiten, knolselderij en palmkool. Tijm kan de winter overleven en bieslook komt al op als het wat warmer wordt in maart.’
Heb je al die heerlijke seizoensweelde – zij het uit de kas – in huis gehaald maar geen inspiratie wat ermee te koken, scroll dan door deze lijst met onze favoriete recepten voor de maand maart.
Winterpostelein
Waar de zomerse variant steviger is met ronde blaadjes, kenmerkt winterpostelein zich juist door wat fragielere blaadjes in ruitvorm. Je kunt ze heel goed rauw eten door de sla, door je pasta husselen, meestampen, of stop het in je omelet met kruidenroomkaas.
Voor penne met artisjok gebruiken we verse artisjokken die een beetje knarsen als je ze tegen elkaar wrijft.
naar receptMet deze stoof van kabeljauw en vongole kun je wel zes mensen blij maken! Serveer met lekker brood. Dan kun je ook de laatste beetjes uit je bord opsnoepen.
naar receptRomige pasta met postelein en zalm is hét gerecht voor als je weinig tijd hebt en je avondeten toch een feestje mag zijn. Gebruik postelein en raapstelen voor in de romige saus (nu volop in het seizoen), of ga voor wilde spinazie. Nog meer koken met postelein?
naar receptdelicious. kiest vandaag voor een goede lunch, want dat is de perfecte start van de middag. Het recept voor deze omelet met geitenkaas komt uit delicious.PUUR, dé special over gezond én lekker eten. Tip: Je kunt deze omelet ook van voornamelijk eiwitten maken, gebruik dan 5 eiwitten en 1 heel ei.
naar receptVeldsla
Een nootachtig blaadje om op je broodje te stoppen, door een salade of roer een handje door boterige aardappelpuree.
Als er een gerecht echt Hollands is, dan is het wel stamppot. Je kunt er eindeloos mee variëren en experimenteren. Deze stamppot maak je met bloemkool. De boter, crème fraîche en Leidse kaas maken de stamppot lekker smeuïg en de Amsterdamse uitjes geven het geheel wat extra pit!Wil je verderin de Hollandse keuken duiken? Probeer dan eens deze uienstammpot met kwartel en tijmjus.
naar receptHeb je een date night op de planning staan, maar geen idee wat je moet maken? Janneke helpt je uit de brand met dit snelle recept voor twee personen. Kortom, perfect voor een date! Deze heerlijke salade staat zo op tafel, en de geitenkaasballetjes en notengranola geven een heerlijke, krokante bite aan het geheel.
naar receptKropsla
De mossel is Nederlands meest gegeten schelpdier. Het idee dat mosselen alleen in de maanden met een r mogen worden gegeten, stamt uit de tijd dat er nog geen gekoeld transport was. In de koude r-maanden konden de mosselen verhandeld worden zonder dat ze bedierven. Wij maken er een zilte mosselsoep met kropsla mee!
naar receptIwan Driessen: 'Ik weet nog goed dat ik dit bij Restaurant Le Hollandais at toen ze net open waren en ik er nog niet werkte. Ik zat met een andere chef aan de bar om een glas wijn te drinken en Adriaan, de chef, zette een bord voor onze neus met daarop huzarensalade van ossenstaart, een mooie bol ervan overgoten met mayonaise en gegarneerd met ingelegde ui en blaadjes kropsla. Hemels was het. Jaren later heb ik het recept pas ‘gepikt’ en bij Rijsel op de kaart gezet. Met een half ei erop en een iets truttige opmaak, want dat hoort er een beetje bij.'Het recept is afkomstig uit het boek Rijsel van Iwan Driessen, Pieter Smits en Stephanie Lücken.
naar receptWij onze sandwiches maar wat graag met geblancheerde knolselderij en kropsla. De roomkaasspread houd je makkelijk een paar dagen goed in de koelkast.
naar receptGroene tomaten zijn steviger en smaken lekker fris-zuur. Perfect dus in deze BLT met romige avocado.
naar receptOef wat lekker! Zoete sjalotten, crunchy cashews, sappige garnalen en dan royaal pittige limoendressing erover.
naar receptAndijvie
Prei
Boerenkool
Spruiten
Knolselderij
Palmkool
Deze schelvisschotel is koolhydraatarm, rijk aan groenten en makkelijk te maken! Eet er puree van aardappel en knolselderij bij of wat brood, als je zin hebt in een vullende maaltijd. Dit komt vast van pas: de 6 lekkerste pureerecepten.
naar receptTip uit de keuken van Janneke Philippi: ‘Voor een extra frisse smaak roer ik soms vlak voor het serveren nog wat extra yoghurt door het vocht van deze kipstoof. Niet meer laten koken dan.’
naar receptKnalgroene spaghetti die van je bord popt! Vanja van der Leeden reist in haar laatste boek de hele Italiaanse laars door, kookt overal met chefs én geeft haar eigen funky twist aan klassieke gerechten. De beurre noisette kun je 1-2 dagen eerder maken. Voor een vega-variant vervang je de ansjovis voor 1-2 el fijngesneden ontzouten kappertjes. Geen burrata? Vervang ‘m door ricotta of gepocheerd ei. De cavolo nero kun je vervangen door boerenkool.
naar receptJanneke houdt van kerstklassiekers, maar wel op haar manier: met een verrassende twist, méér smaak en een originele presentatie of combinatie. Zo kiest ze in deze parelhoenstoof met ansjovis, kastanjechampignons en palmkool-notenrijst, voor parelhoen in plaats van kalkoen.Ansjovis geeft een extra hartige smaak. Geen liefhebber? Voeg dan kappertjes of olijven toe.
naar receptLees ook: Jamie Olivers chili con carne-gehaktballetjes uit de airfryer














