veelzijdig, kleurrijk en boordevol smaak: dit kun je allemaal met biet

veelzijdig, kleurrijk en boordevol smaak: dit kun je allemaal met biet
FOTOGRAFIE: LIZZY MAYSON.

Bieten: je houdt ervan of… je hebt ze misschien nog niet op de juiste manier gegeten. Want deze knollen zijn echte smaakmakers die veel meer kunnen dan je denkt.

Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, van robijnrood tot zonnig geel en vrolijk gestreept, maar zijn ook echte vitaminebommetjes. Ze zitten boordevol vezels, foliumzuur en antioxidanten en passen dus perfect in een gezonde, gevarieerde keuken. Maar behalve voedzaam zijn ze ook verrassend veelzijdig.

Van rauw tot geroosterd: zo veelzijdig zijn bieten

Of je ze nu roostert voor een diepe, aardse smaak, pureert tot een fluweelzachte soep of rauw in dunne plakjes door een frisse salade mengt, met biet kun je alle kanten op. Zelfs in zoete gerechten of hartige taarten komen ze goed tot hun recht.

Ben je toe aan wat inspiratie? Wij verzamelden 30 heerlijke recepten waarin biet de hoofdrol speelt. Van verfijnde bietensoepen tot kleurrijke couscous, en van tarte tatin tot frisse salades: ontdek hoe veelzijdig en lekker biet kan zijn.

30x recepten met biet

romige bietensoep met citroen
Maak romige bietensoep met citroen tot 2 dagen eerder en bewaar in de koelkast. Warm op laag vuur op. Rooster de druiven tot 1 dag eerder en bewaar koel. Warm voor het serveren op in de oven. Maak de groene zure room tot 1 dag eerder en bewaar in de koelkast. Maak de crumble 2 dagen eerder en bewaar afgesloten op kamertemperatuur.
naar recept
romige bietensoep met citroen
frisse bietencouscous met krokante kruidenkip
Gekookte bieten, krokante kip, knapperige pistachenoten en zoetzure granaatappelpitjes, gecombineerd met de zachte smaak van couscous. Dit is echt zo’n fijn recept voor doordeweeks: zo gemaakt maar tóch bijzonder.
naar recept
bietencouscous met kip | delicious
bieten-tarte tatin met geitenkaas en macadamianoten
Op zoek naar een verbluffend groentegerecht? Deze bieten-tarte tatin met geitenkaas en macadamianoten zit boordevol groente en ziet er ook nog eens prachtig, kleurrijk uit!
naar recept
bieten-tarte tatin met geitenkaas en macadamianoten
gnocchi van geroosterde biet met verse ricotta
Homemade gnocchi is top. Zeker met geroosterde bietjes en nóg lekkerder in combi met superverse ricotta.
naar recept
gnocchi van rode biet
gepofte bieten met dukkah, sinaasappel & fetadip
Tip! Varieer naar gelang het seizoen met bloedsinaasappel, grapefruit of mandarijn.
naar recept
gepofte bieten met dukkah
bietenburgertjes met truffelsaus
Met deze feestelijke bietenburgers zal niemand aan tafel die hamburger missen! Maak je burger vegan door kokosyoghurt, vegan mayo en een écht vegan broodje te gebruiken.
naar recept
vega burger bietenburgertjes met truffelsaus - delicious
bietendip met vijgen, gember en shiso
Dit is een perfect hapje of lunchgerecht om te delen. Maak de bietencrème 1 of 2 dagen van tevoren en bewaar in de koelkast. Laat 30 min. voor serveren op temperatuur komen en garneer vlak voor serveren.
naar recept
bietendip shiso
bietengnocchi met mini-burrata & sinaasappelolie
Een handige tip: maak de gnocchi alvast wanneer je tijd hebt en vries ze in één laag op bakpapier in. Zodra de gnocchi bevroren zijn, bewaar je ze samen in een diepvrieszakje of -bakje. Doe ze dan voor serveren bevroren en al in ruim kokend water om weer op te warmen en kook 1½ -2 min. Dus laat ze niet eerst ontdooien.
naar recept
Bietengnocchi met mini-burrata en sinaasappelolie Italiaans tussengerecht
ingelegde gerookte zalm met biet, aardpeer & curry-vinaigrette
Verras je gasten met dit verfijnde voorgerecht! De combinatie van gerookte zalm, zoete biet en nootachtige aardpeer zorgt voor een spannende smaakbeleving. De frisse curry-vinaigrette maakt het geheel af met een subtiele kruidige touch. Perfect voor een feestelijk diner of een bijzondere gelegenheid
naar recept
ingelegde zalm
aardbei-bietensmoothie
Smoothies, wij zijn er dol op! En als je varieert met verse groenten, fruit, kruiden en specerijen proef je steeds weer iets heel anders. Open je eigen juicebar en laat iedereen heel eenvoudig meegenieten van je creaties. Deze aardbei-bietensmoothie maak je in een handomdraai!
naar recept
aardbei-bietensmoothie
tweekleurige soep van rode biet en waterkers
Deze tweekleurensoep kun je maken met de helft van de hoeveelheid zout die je normaal nodig zou hebben voor een goede smaak. Hoe dat kan? Door de roodgekleurde bietensoep helemaal zonder zout te maken en deze in het bord af te wisselen met een gezouten groene waterkerssoep. Het contrast in zoutgehalte tussen beide soepen verhoogt de zoutbeleving waardoor je in totaal minder zout nodig hebt.
Extra lekker: druppel extra vierge olie over de soep.

naar recept
tweekleurige soep van rode biet en waterkers - delicious
ricottapannenkoekjes met bietenrelish & warmgerookte forel
Heerlijke lichte ricottapannenkoekjes met zelfgemaakte bietenrelish en forel. Als je de relish van te voren maakt, dan is het nog binnen een half uur klaar ook!
naar recept
ricottapannekoekjes bietenrelish forel - delicious
bietensalade met haring
Maak deze bietensalade met de ronde, platte, langwerpige, rode, gele of witte bietjes. De rode exemplaren smaken doorgaans wat aardser dan de gele, die wat frisser van smaak zijn. Kies je favorieten in deze salade met haring, appel en dragon. 
naar recept
bietensalade-delicious
snijbietquiche met jonge bietjes en geitenkaas
Warm of koud: zo’n goed gevulde quiche smaakt altijd lekker. En wij vullen ‘m met snijbiet, die vanaf mei/juni te verkrijgen is. Helaas is snijbiet niet zo goed te bewaren en daarom niet makkelijk verkrijgbaar in de winkel. Maar, áls je het ziet liggen: neem het mee! 
naar recept
quiche van snijbiet
gepaneerde biet met roodlof-rabarbersalade
Paneer dikke biet-plakken in deze crispy mix van zaden en pitten-pankokruim. Extra lekker en mooi op kleur met crunchy roodlofsalade vol appel, framboos en rauwe rabarber.
naar recept
gepaneerde biet met rabarber en roodlof
bietengazpacho met castelfranco met bergamot
‘Bietengazpacho is een Kas-klassieker. Ons menu verandert natuurlijk met de seizoenen mee, maar bietjes uit eigentuin hebben we een groot gedeelte van het jaar. Ze komen altijd langzaam op gang, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, gaan ze maar door. Crapaudine-biet, torpedovormige, gele en natuurlijk ook kleine zoete bietjes in de warmere maanden.
Het is altijd een goed begin van een leuk diner, zowel ‘s zomers als ‘s winters. Castelfranco is een van de mooiste slasoorten die er zijn. Het ietwat bittere blad is uniek van kleur. De zoetheid van de bietjes combineert goed met het bittere van de sla en de bergamot. Als je de bietjes poft op grof zeezout worden ze lekker ziltig van smaak, maar het kan ook in de oven, met wat tijm en knoflook.’
Nog meer koude recepten? 48x recepten om af te koelen op warme zomerdagen
naar recept
bietengazpacho de kas
bietenbucatini van Max La Manna
Max La Manna: 'Je zult verstelt staan van de majestueuze kleur van dit romige gerecht. Het zal iedereen ervan overtuigen dat bieten geweldig zijn. Voeg de saus toe aan salades, pizza of pasta. Dit is een van mijn favoriete recepten in You Can Cook This!'
naar recept
bietenbucatini max la manna
vegetarische curry met pompoen en bieten
In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
naar recept
vegetarische curry - delicious
plaattaartjes met biet, yoghurt, rucola & shropshire blue
Shropshire blue is een pittige blauwaderkaas uit Schotland. Vervang eventueel door stilton of kaas met een mildere smaak zoals brie. Dankzij de rol kant-en-klare bladerdeeg staan deze taartjes in een mum van tijd op tafel.
naar recept
plaattaartjes met biet en yoghurt
traybake met krieltjes, biet, kapucijners & geiten-tzatziki
Weinig tijd? Je kunt ook eerder beginnen met het maken van de traybake. Snijden of marineer de krieltjes met de biet en kapucijners een avond eerder en bewaar afgedekt in de koelkast.
naar recept
Traybake met krieltjes, biet, knapperige kapucijners en tzatziki
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
vegetarische pithivier
bietjessalade met picodon
Kaas: we raken er niet over uit gepraat. Hadden we onlangs nog een interview met kaaskoningin Betty Koster, in het nieuwe jaar eten we als voorgerecht deze overheerlijke bietjessalade met picodon. De Picodon is een Franse geitenkaas uit het gebied van de Ardèche. De witte korst? Die kun je gewoon eten. No waste!
naar recept
bietjessalade met picodon-delicious
Zoete of zoute bietjeschips met venkelzaad
Bietjes mogen eigenlijk niet ontbreken in de moestuin van de hobbykok. Want kijk eens naar deze ontzettend lekkere bietenchips! Voor wie niet in de grond wil wroeten, is er hoop: steeds meer bietensoorten zijn vooral ’s zomers beter verkrijgbaar.
naar recept
bietenchips-delicious
ossenhaas met bietenkruidenstamppot
Met mooie verse ingrediënten hoef je niet veel te doen om een feestelijk gerecht te maken. Neem deze heerlijke ossenhaaspuntjes met kruidige stamppot. Simpel, maar oh zó lekker!
naar recept
ossenhaaspuntjes met bieten-kruidenstamppot - delicious
gekaramelliseerde kool met bietjes-fetasalade

Donna Hay laat je doordeweeks eenvoudig heerlijk koken en met kerst is dat niet anders.
‘Neem een smaak of ingrediënt waarvan je weet dat je gezin er dol op is en gebruik je fantasie! Verander gewoon de presentatie of maak het in een nét andere combinatie en je wordt beloond met flexibele gerechten die passen bij elke stemming en in elk seizoen.’ Verrukkelijk & voedzaam, daar draait alles om bij Donna!
‘Geschroeid tot gekaramelliseerd diep goudbruin: dit is absoluut mijn favoriete manier om kool te eten. Met blakeren breng je kool op een fonkelnieuw, verrukkelijk niveau. Verse bietjes en kruiden zorgen voor een uitgekiende smaakbalans.’
naar recept
gekaramelliseerde kool bietjes
gravlax met koriander en bietensalade
Koriander, hét kruid van Thailand en Vietnam heeft de weg naar onze keuken al lang geleden gevonden. Vandaag de dag gebruiken we het behalve in oosterse gerechten vaker en vaker in andere gerechten. Ook Kirsten ging ‘out of the box’ met dit kruid en maakt gravlax met koriander in plaats van dille.
naar recept
gravlax-delicious
bietenhutspot met pulled oats & uien-tijmjus
Voor delicious. maakte Janneke Philippi een variant op hutspot met bieten en Pulled Oats. Lekker herfstig, vol van smaak en vegetarisch. 
naar recept
Bietenhutspot met pulled oats en uien-tijmjus
aardappelchips met bietjespesto
delicious. aardappelchips (100 g) zijn extra dik gesneden, heel licht gezouten en gemaakt van 3 aardappelsoorten: gele agria, paarse vitelotte en rode lady rosetta. Perfect voor een borrelhapje met bietjespesto.
naar recept
aardappelchips-delicious
bietensoep met room en munt
Een pan bietensoep op het vuur doet het altijd goed: als lichte lunch na een rijkelijk ontbijt, als opwarmertje na een stevige wandeling, als verfijnde amuse om de smaakpapillen te prikkelen voor al dat lekkers dat komen gaat of ‘gewoon’ als warm voorgerecht. Heel handig: maak de soep nu, eventueel meerdere porties, en bewaar de soep in de diepvries.
naar recept
bietensoep-delicious
bieten-vijgensalade met granaatappel en geitenkaas
Chioggabieten zijn Italiaanse, gestreepte bieten. Bestel ze bij de groenteboer of gebruik gewone bieten.
naar recept
bieten-salade-delicious

Bekijk ook: 45 recepten met seizoensgroenten die je in mei wil maken