Bieten: je houdt ervan of… je hebt ze misschien nog niet op de juiste manier gegeten. Want deze knollen zijn echte smaakmakers die veel meer kunnen dan je denkt.
Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, van robijnrood tot zonnig geel en vrolijk gestreept, maar zijn ook echte vitaminebommetjes. Ze zitten boordevol vezels, foliumzuur en antioxidanten en passen dus perfect in een gezonde, gevarieerde keuken. Maar behalve voedzaam zijn ze ook verrassend veelzijdig.
Van rauw tot geroosterd: zo veelzijdig zijn bieten
Of je ze nu roostert voor een diepe, aardse smaak, pureert tot een fluweelzachte soep of rauw in dunne plakjes door een frisse salade mengt, met biet kun je alle kanten op. Zelfs in zoete gerechten of hartige taarten komen ze goed tot hun recht.
Ben je toe aan wat inspiratie? Wij verzamelden 30 heerlijke recepten waarin biet de hoofdrol speelt. Van verfijnde bietensoepen tot kleurrijke couscous, en van tarte tatin tot frisse salades: ontdek hoe veelzijdig en lekker biet kan zijn.
30x recepten met biet
romige bietensoep met citroen
Maak romige bietensoep met citroen tot 2 dagen eerder en bewaar in de koelkast. Warm op laag vuur op. Rooster de druiven tot 1 dag eerder en bewaar koel. Warm voor het serveren op in de oven. Maak de groene zure room tot 1 dag eerder en bewaar in de koelkast. Maak de crumble 2 dagen eerder en bewaar afgesloten op kamertemperatuur.
Gekookte bieten, krokante kip, knapperige pistachenoten en zoetzure granaatappelpitjes, gecombineerd met de zachte smaak van couscous. Dit is echt zo’n fijn recept voor doordeweeks: zo gemaakt maar tóch bijzonder.
bieten-tarte tatin met geitenkaas en macadamianoten
Op zoek naar een verbluffend groentegerecht? Deze bieten-tarte tatin met geitenkaas en macadamianoten zit boordevol groente en ziet er ook nog eens prachtig, kleurrijk uit!
Met deze feestelijke bietenburgers zal niemand aan tafel die hamburger missen! Maak je burger vegan door kokosyoghurt, vegan mayo en een écht vegan broodje te gebruiken.
Dit is een perfect hapje of lunchgerecht om te delen. Maak de bietencrème 1 of 2 dagen van tevoren en bewaar in de koelkast. Laat 30 min. voor serveren op temperatuur komen en garneer vlak voor serveren.
Een handige tip: maak de gnocchi alvast wanneer je tijd hebt en vries ze in één laag op bakpapier in. Zodra de gnocchi bevroren zijn, bewaar je ze samen in een diepvrieszakje of -bakje. Doe ze dan voor serveren bevroren en al in ruim kokend water om weer op te warmen en kook 1½ -2 min. Dus laat ze niet eerst ontdooien.
ingelegde gerookte zalm met biet, aardpeer & curry-vinaigrette
Verras je gasten met dit verfijnde voorgerecht! De combinatie van gerookte zalm, zoete biet en nootachtige aardpeer zorgt voor een spannende smaakbeleving. De frisse curry-vinaigrette maakt het geheel af met een subtiele kruidige touch. Perfect voor een feestelijk diner of een bijzondere gelegenheid
Smoothies, wij zijn er dol op! En als je varieert met verse groenten, fruit, kruiden en specerijen proef je steeds weer iets heel anders. Open je eigen juicebar en laat iedereen heel eenvoudig meegenieten van je creaties. Deze aardbei-bietensmoothie maak je in een handomdraai!
Deze tweekleurensoep kun je maken met de helft van de hoeveelheid zout die je normaal nodig zou hebben voor een goede smaak. Hoe dat kan? Door de roodgekleurde bietensoep helemaal zonder zout te maken en deze in het bord af te wisselen met een gezouten groene waterkerssoep. Het contrast in zoutgehalte tussen beide soepen verhoogt de zoutbeleving waardoor je in totaal minder zout nodig hebt.Extra lekker: druppel extra vierge olie over de soep.
ricottapannenkoekjes met bietenrelish & warmgerookte forel
Heerlijke lichte ricottapannenkoekjes met zelfgemaakte bietenrelish en forel. Als je de relish van te voren maakt, dan is het nog binnen een half uur klaar ook!
Maak deze bietensalade met de ronde, platte, langwerpige, rode, gele of witte bietjes. De rode exemplaren smaken doorgaans wat aardser dan de gele, die wat frisser van smaak zijn. Kies je favorieten in deze salade met haring, appel en dragon.
Warm of koud: zo’n goed gevulde quiche smaakt altijd lekker. En wij vullen ‘m met snijbiet, die vanaf mei/juni te verkrijgen is. Helaas is snijbiet niet zo goed te bewaren en daarom niet makkelijk verkrijgbaar in de winkel. Maar, áls je het ziet liggen: neem het mee!
Paneer dikke biet-plakken in deze crispy mix van zaden en pitten-pankokruim. Extra lekker en mooi op kleur met crunchy roodlofsalade vol appel, framboos en rauwe rabarber.
‘Bietengazpacho is een Kas-klassieker. Ons menu verandert natuurlijk met de seizoenen mee, maar bietjes uit eigentuin hebben we een groot gedeelte van het jaar. Ze komen altijd langzaam op gang, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, gaan ze maar door. Crapaudine-biet, torpedovormige, gele en natuurlijk ook kleine zoete bietjes in de warmere maanden. Het is altijd een goed begin van een leuk diner, zowel ‘s zomers als ‘s winters. Castelfranco is een van de mooiste slasoorten die er zijn. Het ietwat bittere blad is uniek van kleur. De zoetheid van de bietjes combineert goed met het bittere van de sla en de bergamot. Als je de bietjes poft op grof zeezout worden ze lekker ziltig van smaak, maar het kan ook in de oven, met wat tijm en knoflook.’Nog meer koude recepten? 48x recepten om af te koelen op warme zomerdagen
Max La Manna: 'Je zult verstelt staan van de majestueuze kleur van dit romige gerecht. Het zal iedereen ervan overtuigen dat bieten geweldig zijn. Voeg de saus toe aan salades, pizza of pasta. Dit is een van mijn favoriete recepten in You Can Cook This!'
In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
plaattaartjes met biet, yoghurt, rucola & shropshire blue
Shropshire blue is een pittige blauwaderkaas uit Schotland. Vervang eventueel door stilton of kaas met een mildere smaak zoals brie. Dankzij de rol kant-en-klare bladerdeeg staan deze taartjes in een mum van tijd op tafel.
traybake met krieltjes, biet, kapucijners & geiten-tzatziki
Weinig tijd? Je kunt ook eerder beginnen met het maken van de traybake. Snijden of marineer de krieltjes met de biet en kapucijners een avond eerder en bewaar afgedekt in de koelkast.
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Kaas: we raken er niet over uit gepraat. Hadden we onlangs nog een interview met kaaskoningin Betty Koster, in het nieuwe jaar eten we als voorgerecht deze overheerlijke bietjessalade met picodon. De Picodon is een Franse geitenkaas uit het gebied van de Ardèche. De witte korst? Die kun je gewoon eten. No waste!
Bietjes mogen eigenlijk niet ontbreken in de moestuin van de hobbykok. Want kijk eens naar deze ontzettend lekkere bietenchips! Voor wie niet in de grond wil wroeten, is er hoop: steeds meer bietensoorten zijn vooral ’s zomers beter verkrijgbaar.
Met mooie verse ingrediënten hoef je niet veel te doen om een feestelijk gerecht te maken. Neem deze heerlijke ossenhaaspuntjes met kruidige stamppot. Simpel, maar oh zó lekker!
Donna Hay laat je doordeweeks eenvoudig heerlijk koken en met kerst is dat niet anders. ‘Neem een smaak of ingrediënt waarvan je weet dat je gezin er dol op is en gebruik je fantasie! Verander gewoon de presentatie of maak het in een nét andere combinatie en je wordt beloond met flexibele gerechten die passen bij elke stemming en in elk seizoen.’ Verrukkelijk & voedzaam, daar draait alles om bij Donna! ‘Geschroeid tot gekaramelliseerd diep goudbruin: dit is absoluut mijn favoriete manier om kool te eten. Met blakeren breng je kool op een fonkelnieuw, verrukkelijk niveau. Verse bietjes en kruiden zorgen voor een uitgekiende smaakbalans.’
Koriander, hét kruid van Thailand en Vietnam heeft de weg naar onze keuken al lang geleden gevonden. Vandaag de dag gebruiken we het behalve in oosterse gerechten vaker en vaker in andere gerechten. Ook Kirsten ging ‘out of the box’ met dit kruid en maakt gravlax met koriander in plaats van dille.
delicious. aardappelchips (100 g) zijn extra dik gesneden, heel licht gezouten en gemaakt van 3 aardappelsoorten: gele agria, paarse vitelotte en rode lady rosetta. Perfect voor een borrelhapje met bietjespesto.
Een pan bietensoep op het vuur doet het altijd goed: als lichte lunch na een rijkelijk ontbijt, als opwarmertje na een stevige wandeling, als verfijnde amuse om de smaakpapillen te prikkelen voor al dat lekkers dat komen gaat of ‘gewoon’ als warm voorgerecht. Heel handig: maak de soep nu, eventueel meerdere porties, en bewaar de soep in de diepvries.