Social media staat er vol mee: Korean BBQ, kimchi en andere Koreaanse trends. Waarom heeft iedereen het toch over deze keuken? Wij denken het te weten, de gerechten zijn simpelweg onweerstaanbaar.
De Koreaanse keuken is een keuken van tradities. Dat het land overwegend boeddhistisch is, zie je terug in de keuken. Daar vind je veel vegetarische en gefermenteerde gerechten. Dit komt voort uit eenvoud en zuiverheid: focuspunten vanuit het geloof.
Net zoals bij veel keukens, wordt de Koreaanse keuken ook beïnvloed door de omliggende landen. De Japanse en Chinese keuken kent veel overlap in ingrediënten en kruiden. En als laatste speelt het klimaat en de ligging van Korea een grote rol in de smaken die je er terugvindt. Met koude winters en hete zomers was fermentatie dé manier om voedsel te bewaren vroeger. Hierdoor hebben we tot op vandaag de dag nog gerechten zoals kimchi (gefermenteerde kool) en doenjang (gefermenteerde sojapasta). Heerlijk, als je het ons vraagt!
De perfecte Koreaanse smaak
In de Koreaanse keuken worden veel verschillende smaken gemixt. Het land staat bekend om het vinden van de perfecte balans tussen zoet, zuur, zout, bitter en pittig.
Lees hier welke 6 ingrediënten er niet te missen zijn in de Koreaanse keuken!
Verder maakt men in het land veel gebruik van verse producten. Seizoensgebonden ingrediënten zijn vaak rijker aan voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan verse ingrediënten als taugé, lente-uitjes, perilla-bladeren en alle verschillende soorten kool. Veel lekkerder als het vers is, toch?
Fermenteren
We zeiden het net al: de Koreaanse keuken staat bekend om het fermenteren. Wil je meer weten over fermenteren? Lees 4x dit wil je weten over fermenteren. Of maak ons heerlijke kimchi-recept!
Korea heeft een hele gezellige eetgewoonte. Gezamenlijk eten is namelijk een must in de Koreaanse cultuur. Maaltijden worden vaak gedeeld, waarbij de tafel vol staat met banchan (kleine bijgerechten).
Wij hebben hieronder onze Koreaanse recepten voor je verzameld. Van een heerlijke Korean bbq spies tot aan een Koreaanse rijst met kimchi.
De Koreaanse keuken is terecht een grote hit. Het is ultiem comfortfood met een flinke dosis umami en pit. Deze courgette & shiitake mandu Koreaanse dumplings zijn een easy introductie in de fantastische smaken van het land.
koreaanse bibimbap met quinoa, boerenkool en entrecote
Bibimbap is Koreaans voor gemixte rijst. Wij maken dit pittige Oosterse gerecht met quinoa, zo geef je het een notige smaak. Nog meer uit de Koreaanse keuken! Dumplings met varkensgehakt en gamba’s.
Kimchi is onmisbaar in de Koreaanse keuken. Mister Kitchen ging op onderzoek uit en ontdekte het geheim van deze unieke smaakmaker. Ook delen ze een recept voor snelle kimchisalade.
Culinair schrijver en receptontwikkelaar Emma de Thouars reisde van hot naar her in Azië en verzamelde zo easy vega-recepten voor elk moment van de dag, waaronder dit recept voor Koreaanse bosuipannenkoek. Je vindt dit recept ook in haar boek Amazing Asia VEGA, de opvolger van haar eerste boek Amazing Asia. Emma: 'Door het bruiswater en de baksoda wordt dit beslag heel luchtig, terwijl de buitenkant heel knapperig is. Dat komt door rijstbloem, vervang die nooit door iets anders!'
Noord- en Zuid-Korea doen allebei mee aan de Olympische spelen. En moeten zelfs tegen elkaar spelen bij het tafeltennistoernooi. Als dat maar goed gaat… Vandaag Jahb-Chae, een rijk gevulde noedelsalade met ei, vlees en veel groenten.
De Aziatische keuken kent gerechten uit vele verschillende streken, maar sojasaus, gember, pepers en lente-ui komen in bijna alle variaties voor. Zo ook in dit roerbak gerecht met rundvlees en snelle kimchi.
Tofoe is een gezonde, eiwitrijke vleesvervanger waar je alle kanten mee op kunt. In dit recept wordt de tofoe eerst gemarineerd in een pittige Koreaanse gochujangsaus en daarna kort gebakken. Het gerecht wordt afgemaakt met noedels, boksoi en een bijzondere kimchi-pindasaus. Eet smakelijk!
slablad met garnalen, kimchi & pittige gebakken rijst
Slablaadjes zijn verschrikkelijk ondergewaardeerd. Wij zien ze vooral als een vervanger voor wraps en taco's, maar in Azië is het een volwaardig gerecht: san choy bow. Deze variant met kimchi is heerlijk fris en pittig. Maak ook deze variant met sinaasappel en eendenborst
Zooo lekker deze fritters, een stevige groentegerecht in een knapperig jasje. Hoewel er ook zoete fritters bestaan, serveren wij als lunch de hartige versies boordevol groenten plus bijpassende sausjes. Wat dacht je van een pittige chili-mayo om je maïsfritters in te dippen?
Chefs Gerrit Marcus en Koen Fokkema marineren, roken en bakken het liefst in de houtoven en serveren bij Republiek Bloemendaal aan zee graag robuust eten dat aan tafel gedeeld kan worden. Creatieve gerechten vol smaak die geraffineerd en toch eenvoudig zijn en dus ook perfect voor thuiskoks die graag bbq-en of grillen. Zoals deze stoere spitskool die perfect gebalanceerd wordt door het licht funky vleugje kimchi. Gerrit: ‘Boter van Lindenhoff en seizoensgroente met smaak, daarvan proef je de kwaliteit direct. Alles draait hier om smaak en niet zozeer om de vorm. We koken zonder poespas, met eenvoud en creativiteit.
Gebakken rijst is altijd lekkerder van left-over rijst. Kook extra veel rijst op een andere dag van de week, bij een ander gerecht en gebruik de rest in deze Koreaanse wokschotel.
Nog zo’n heerlijk Koreaans hapje gemaakt met onder andere kimchi, de gefermenteerde Chinese kool. Wij kunnen er bij restaurant Yokiyo geen genoeg van krijgen en maken hem nu zelf ook lekker thuis!
Na het recept van kimchi net zo enthousiast over de Koreaanse keuken als wij? Probeer dan zeker ook deze dun gesneden ribeye in sla wraps. Bulgogi is een van de bekendste Koreaanse grillgerechten die door de cola – ja, echt – heerlijk zoet smaakt.
Staat de kimchi in de koelkast te wachten om gebruikt te worden? Haal dan snel onderstaande ingrediënten in huis en maak kimchi jjigae, de heerlijke Koreaanse stoofsoep.
De Koreaanse keuken is niet heel ingewikkeld. Er wordt veel gestoofd en gesudderd en de bbq is vaak van de partij. Soms ben je wel wat tijd kwijt aan marineren of fermenteren. Gelukkig zijn daar ook trucjes voor, zoals dit snelle inmaakrecept waarbij je de komkommer, daikon en wortel laat trekken in warme rijstazijn en suiker. Zo’n fris zuurtje past perfect bij bibimbap: een kom warme rijst getopt met groenten, pickles zoals kimchi, soms wat vlees en ei. Afgemaakt met sojasaus en gochujang (chilipasta) als belangrijkste smaakmakers. Deze vegan bibimbap is een fijne start voor nieuwe fans van de Koreaanse keuken. Eet je liever bibimbap met vlees? Maak dan ook eens deze koreaanse bibimbap met entrecote.