voor fantastisch lekker Koreaans eten moet je bij dít restaurant in Den Haag zijn

Jonneke de Zeeuw – ook bekend als the queen of culinary treasures – bespreekt in haar boek All you can eat de vele eetculturen die Nederland rijk is én deelt de beste adressen als nieuwe delicious.columnist. Deze maand deelt ze haar beste adressen voor een goede dosis Koreaans (in Den Haag!).

Staat er bij jou thuis altijd een pot kimchi in de koelkast, ben je gek op Koreaanse films, oftewel K-drama zoals Parasite en Squid Game én weet je de kimbap van de bibimbap te onderscheiden, dan moet je zeker de column van Jonneke lezen in het februari-nummer van delicious.

Op pagina 24 vertelt ze je waar je moet zijn voor de beste tteokbokki (rice cakes in een pittige gochugaru-saus) en sappige bulgogi. En voor de liefhebber van kkaennip: het groeit gewoon in de achtertuin van een eetzaakje in Tilburg. Wat kkaennip precies is, lees je hier.

‘Voor het eerst in de culinaire geschiedenis van Nederland kun je op best wat plekken én door het hele land Koreaans eten’, schrijft Jonneke. ‘Vooral in de randstad, met name in Amsterdam-Buitenveldert en Amstelveen. Dat je daarbuiten nu ook steeds vaker K-food eet is een recent fenomeen.’ Nu we surfen op de Koreaanse culinaire golf, mogen we de pioniers niet vergeten volgens Jonneke. ‘Zij lieten ons nog ver voor de K-wave, kennismaken met kimchi.’

Koreaans in Den Haag: bij Seoul Garden weten ze wat sappig betekent

Waar je die pioniers nog vindt? Nou, bij Seoul Garden bijvoorbeeld, tipt Jonneke. ‘Gerund door een koppel van respectievelijk 87 en 78 jaar oud; Jung-Ha Yoo en Myung-Ki Min. Hier eet je sappige bulgogi – vuurvlees – die je vanaf je barbecue in een blad sla wikkelt met een teen knoflook erbij en een lik doenjang, lekker umami.

Seoul Garden heeft geen website, en die hebben ze waarschijnlijk ook niet nodig, want ze zijn het oudste Koreaanse restaurant van Den Haag. Verborgen in een steegje vlak bij Het Plein. Hier pruttelt de doenjang-jjigae zachtjes op het vuur, en krijg je kimchi met een gulle portie knoflook.

Jonneke schrijft in haar boek All you can eat over Seoul Garden: ‘De sappige bulgogi wordt gemarineerd in knoflook, prei, sojasaus en erg goeie sesamolie, en grill je zelf aan tafel op een Koreaanse BBQ. Je vouwt het het beste in een blad sla met een teen knoflook erin en een lik huisgemaakte doenjang. Een hap om te onthouden.’

Bestel hier het magazine met Jonnekes tips én check haar nieuwe boek All you can eat.

Jonneke de Zeeuw MooncakeKoreaanse Comfortfoor