Zuurkool roept sterke reacties op! Je bent er verzot op óf je schuift het liever aan de kant.
Als liefhebbers van deze voedzame, gefermenteerde kool kunnen we de minder grote fans een boodschap meegeven. Er zijn zó veel manieren om het te eten, dat er gegarandeerd een recept tussen zit dat je fantastisch vindt.
Gezond, gefermenteerd en superlekker
Van kombucha tot kimchi: fermenteren is trendy! Vroeger was de houdbaarheid verlengen de voornaamste redenen om te fermenteren. Nu brengt datzelfde ritueel ons het comfort eten waar we niet meer zonder kunnen. De frisse, licht-tintelende smaak van zuurkool is iets waar we naar blijven verlangen. Dat is niet geheel toevallig: je lichaam herkent voedingsmiddelen waar het veel aan heeft uit duizenden. Zuurkool valt absoluut in die categorie.
Doe je darmflora een plezier en kook wat vaker met zuurkool. Vooral in de winterse, koude maanden heeft je lichaam veel behoefte aan goede bacteriën. Doordat de kool al deels gefermenteerd is, reist het ook makkelijker voor de spijsvertering. Een deel van het zware verteringswerk is al gedaan, een echte win-win dus!
Wist je dat je niet hoeft niet te wachten tot het avondmaal? Een zuurkool ovenschotel is heerlijk, net als een zuurkool stamppot. Maar variatie is belangrijk. Dus ook bij ontbijt, brunch of lunch kun je het verwerken in een lekkere salade met forel en ei of een stuk toast met blauwe kaas. Zo heb je er nog meer plezier van.
Zelf maken
Ben je benieuwd hoe je zelf zuurkool maakt? Klik dan hier voor het exclusieve zuurkoolrecept van Mister Kitchen.
Tip: ga je zelf zuurkool fermenteren, voeg dan een paar blaadjes rode kool toe voor een roze zuurkool, of een theelepel gemalen kurkuma voor een gele variant. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, het is ook nog eens knetter-gezond! Met deze zuurkoolrecepten geef je een nieuwe draai aan een gouwe ouwe.