Zuurkool roept sterke reacties op! Je bent er verzot op óf je schuift het liever aan de kant.
Als liefhebbers van deze voedzame, gefermenteerde kool kunnen we de minder grote fans een boodschap meegeven. Er zijn zó veel manieren om het te eten, dat er gegarandeerd een recept tussen zit dat je fantastisch vindt.
Gezond, gefermenteerd en superlekker
Van kombucha tot kimchi: fermenteren is trendy! Vroeger was de houdbaarheid verlengen de voornaamste redenen om te fermenteren. Nu brengt datzelfde ritueel ons het comfort eten waar we niet meer zonder kunnen. De frisse, licht-tintelende smaak van zuurkool is iets waar we naar blijven verlangen. Dat is niet geheel toevallig: je lichaam herkent voedingsmiddelen waar het veel aan heeft uit duizenden. Zuurkool valt absoluut in die categorie.
Doe je darmflora een plezier en kook wat vaker met zuurkool. Vooral in de winterse, koude maanden heeft je lichaam veel behoefte aan goede bacteriën. Doordat de kool al deels gefermenteerd is, reist het ook makkelijker voor de spijsvertering. Een deel van het zware verteringswerk is al gedaan, een echte win-win dus!
Wist je dat je niet hoeft niet te wachten tot het avondmaal? Een zuurkool ovenschotel is heerlijk, net als een zuurkool stamppot. Maar variatie is belangrijk. Dus ook bij ontbijt, brunch of lunch kun je het verwerken in een lekkere salade met forel en ei of een stuk toast met blauwe kaas. Zo heb je er nog meer plezier van.
Tip: ga je zelf zuurkool fermenteren, voeg dan een paar blaadjes rode kool toe voor een roze zuurkool, of een theelepel gemalen kurkuma voor een gele variant. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, het is ook nog eens knetter-gezond! Met deze zuurkoolrecepten geef je een nieuwe draai aan een gouwe ouwe.
Recepten met zuurkool
gevulde paarse zoete aardappel met zuurkool, zalm & crème fraîche
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een bijpassende vulling toe, zoals zuurkool met zalm en crème fraîche.
Zuurkool wordt vaak gebruikt in stamppotten, maar in deze Mediterrane ovenschotel met saucijs past de zuurkool ook perfect. De ovenschotel is snel klaar en bereid met een handjevol ingrediënten. Een lekker recept voor een makkelijke avond.
Forel, spruitjes, zuurkool, gepocheerde eieren en avocado leveren samen deze spannende salade op. Maak er een romige dressing bij van eidooier, mosterd en citroensap en serveer de salade lauwwarm. Ook deze speltsalade maak je met gepocheerd ei & spruitjes & lekker veel groene kruiden!
Hollandser kan niet; zuurkool met spek en puree. Deze zuurkoolschotel is simpel om te maken en staat binnen 35 min. op tafel. Wat wil je nog meer? Bekijk deze andere heerlijke Hollandse klassieker!
Herfst vraagt om wat stevigere gerechten. Maak eten met wat meer ‘gewicht’. Eten dat iedereen graag lust. Geef vleeseters eens onderstaande zuurkoolschotel met quorngehakt. We zijn benieuwd naar hun reacties. Ook kinderen die niet zo dol zijn op zuurkool, zwichten voor deze romige vega-versie met zachte appelsmaak!
Janneke Phillipi laat zich graag inspireren door gerechten uit de wintersportgebieden, want dáár weten ze wel hoe je kou verdrijft. Tip: als je geen raclettepannetje hebt, kun je de kaas ook raspen en vervolgens in een bodempje warme witte wijn op laag vuur laten smelten.
Niet elke aardappel is geschikt voor stamppot. Voor een lekkere, smeuïge puree heb je kruimige aardappels nodig!Deze aardappels, ook wel droogkokers genoemd, worden zacht tijdens het koken. In de winter kun je voor deze stamppot bijvoorbeeld eigenheimer, bildstar, irene, bint, frieslander of biologische raja gebruiken. Een zalvige puree van goede aardappels is een heerlijke tegenhanger voor slow gestoofde zuurkool met specerijen én slagersrookworst.Verzot op winterse kost? Dan word je heel blij van deze lijst: 31 x stamppot recepten voor nieuwe inspiratie.
Zuurkool-lovers opgelet! Dol op klassieke zuurkool? Probeer dan ook eens deze zuurkoolsoep met Gruyère. Deze Zwitserse kaas heeft een kruidige smaak en is super geschikt voor het gratineren van soepen. Ook lekker met Gruyère: Franse uiensoep!
Zalm is op zichzelf al heel lekker, maar hij krijgt helemaal een bijzondere smaak met deze romige zuurkoolkorst en pittige oude kaas. Om over de kappertjessaus nog maar te zwijgen…Ook lekker: freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
Zuurkool is dé wintergroente bij uitstek. Ideaal voor stamppot, maar ook fantastisch als (zondagse) lunch! Gebruik het liefst Hollandse blauwe kaas, i.v.m. de zachte blauwschimmelsmaak die het heeft.
Venkel- en mosterdzaad geven de gebakken zalmfilet net even een kruidige kick. Erbij pittige waterkers en in wijn gestoofde zuurkool op smaak gebracht met een flinke schep frisse crème fraiche.
De Franse keuken kent veel verrassende regionale gerechten. Uit de Elzas komt deze redactiefavoriet: zuurkoolquiche met zalm (die je ook koud kunt eten)!