wat te doen met alle drank in je kelder tijdens dry january? Kook dit!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

We zagen een hilarische dry january-reclame voorbij komen van lifestylegoeroe Martha Stewart. Voor een Amerikaans drankmerk liet ze alternatieve DIY (do it yourself) opties zien: hoe maak je bijvoorbeeld van restjes wodka een luchtverfrisser?

Wij van delicious. laten de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes links liggen en geven je onze favoriete non-drinking recepten met een tic.

We geven Martha geen ongelijk, want wie wat bewaard heeft wat. Maar wie nu de fles opentrekt en een scheutje giet in een van deze recepten, weet pas echt wat genieten is! Dus in plaats van Martha’s tips: geef bloemen een slok om ze langer vers te houden, of gebruik wodka als schoonmaakmiddel, kiezen wij voor de culinaire variant.

Bekijk hier Martha’s video

Een scheutje in het eten moet kunnen tijdens dry january, toch? Daarbij laat je in veel gevallen de alcohol verdampen. Na meer dan 2 uur stoven, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: ongeveer 40% na 15 minuten, aldus het Voedingscentrum.

Hartige recepten met een tic

Ham met rum

gebraden ham met rum-kersenglazuur
Dit jaar vieren we kersmis! Juist, een heerlijk kerstdiner met kersen. Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft. Van hazelnoot-kersentaart tot deze gebraden ham met rum-kersenglazuur.
Tip: Maak het glazuur eventueel 1 dag eerder en laat het helemaal afkoelen. Bewaar tot gebruik goed afgedekt in de koelkast.
naar recept
gebraden ham

Bloemkool met calvados

hele bloemkool uit de oven met calvados en tijm
Op zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht? Deze hele bloemkool uit de oven is gemarineerd in calvados, honing en tijm. Bomvol smaak, goed hartig en gewoonweg heel erg lekker. Ook super als hoofdgerecht tijdens kerst!
naar recept
hele bloemkool

Ragout met cognac

ragout met hertengehaktballetjes en wilde paddenstoelen
Laat je inspireren door de Scandinavische keuken en maak deze heerlijke ragout met hertengehaktballetjes. De rijke, aardse smaak van hert en paddenstoelen geven de ragout een heerlijk volle smaak.
Als winters dessert bak je deze heerlijke amandelbessentaartjes.
naar recept
hertengehaktballetjesragout met wilde paddenstoelen-delicious

Pasta met wodka

pasta paccheri met garnalen en spinaziesalade
Van deze pasta paccheri met garnalen maak je eenvoudig een volwassen versie door de garnalen te blussen met een scheutje wodka!
naar recept

Zuurkoolschotel met rode wijn

zuurkoolschotel met rode wijn, appel, brie & tijm
Het nieuwste kookboek van Janneke en Serge is helemaal vega. Voor het jubileumnummer van delicious. selecteerden we 8 feestgerechten én namen we een kijkje achter de schermen. Zo zie je hoe alles in huize Philippi wordt bedacht, getest, gekookt, gestyled én gefotografeerd.
Hieronder een kleine sneakpreview. Bestel voor de rest van de recepten het jubileumnummer of shop Studio Philippi's nieuwste boek VEGA!
naar recept
zuurkoolschotel

Carpaccio met calvados

carpaccio van coquille, gebruinde boter, calvadossiroop & peer
Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans. Perfect om te serveren tijdens kerst.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Carpaccio van coquille met gebruiken boter, calvadossiroop & hazelnoot

Pasta met witte wijn

broccoli uit de oven met pittige pasta en citroenkruim
Broccoli uit de oven behoudt zijn lekkere smaak en het ziet er mooi uit. Lekker met pittige pasta en citroenkruim. Alleen nog royaal bestrooien met parmezaanse kaas, en klaar ben je! Ook lekker uit de oven: een hele bloemkool
naar recept
broccoli uit de oven - delicious

Pasta met brandy of cognac

penne met garnalen – penne con gamberi
Dit gemakkelijke zomerse recept voor penne met garnalen en pesto komt uit delicious. hét visboek. In dit kookboek vind je de beste recepten voor vis, schaal- en schelpdieren!
naar recept
penne met garnalen

Côte de boeuf met rode wijn

côte de boeuf met rodewijnsaus
Een goed stuk vlees vraagt om een goede bereiding en kun je nog zoveel lekkerder maken met een perfecte saus. Deze côte de boeuf met rodewijnsaus is een klassieke showstopper. Perfect als hoofdgerecht tijdens een etentje zoals het kerstdiner.
naar recept
cote de boeuf met rodewijnsaus

Zoete recepten met alcohol

Cake met rum

milk washed rumcake
Je maakt gemakkelijk de restjes op van je milk washed spirit en hebt direct de perfecte snack voor wanneer je iets te veel punch hebt gedronken!
naar recept
ananascake vic's kitchen stories

Cake met metaxa

Griekse sinaasappel-revani met metaxa
Staan er bij jou ook (vakantie)dranken in de kast die onaangebroken of half leeg blijven? Met zulke zomersouvenirs als Griekse metaxa maak je heerlijke toetjes.
Zoete sinaasappel en rul van semolina maken ‘m niet alleen héél lekker: de presentatie met siroop, yoghurt & frisse munt is ook geweldig. Serveer er een ijskoud glaasje naast, zo houd je je vakantieherinneringen levend. En maak er een dansje bij. Santé!
Of ga je toch voor deze sinaasappel-karamelcheesecake?
naar recept
Griekse revani metaxa

Crumble met calvados

appel-amandelcrumble met karamelsaus
Appels… Zuur of zoet: we krijgen er nooit genoeg van. Doe je ze in de oven met een kruimellaagje en verse, warme karamelsaus dan kunnen we dat echt niet weerstaan. Man, wat lekker! Mister Kitchen ging een paar jaar geleden op appelavontuur en kwam thuis met dit verrukkelijke recept.
naar recept
Appel-amandelcrumble-deliciousAppel-amandelcrumble

Taart met brandy

walnotentaart met gegrild fruit en sinaasappel-brandyroom
Deze walnotentaart met gegrild fruit van Yvette van Boven ziet er niet alleen spectaculair uit, zo smaakt hij ook! Het is even een werkje en je komt verschillende technieken tegen, maar met de duidelijke instructies van Yvette moet dat zeker weten goedkomen.
naar recept
walnotentaart met gegrild fruit en sinaasappel-brandyroom

Tulband met cognac of brandy

engelse fruitcake
Rutger: ‘Deze Engelse fruitcake zit boordevol gedroogd fruit en noten. Dit is zeker geen lichte tulband, maar wel een heel smaakvolle! De vulling kun je naar eigen smaak variëren, zolang je maar ongeveer op hetzelfde totaal- gewicht uitkomt als de vulling in dit recept. De cake kun je prima enkele dagen tot een week van tevoren maken, de smaken worden dan alleen maar intenser.’
naar recept
engelse fruitcake rutger - delicious

Tiramisu met limoncello

tiramisu met limoncello en lemon curd
Superromig en toch lekker fris: Italiaanse tiramisu met een flinke scheut limoncello en lemon curd. Voor liefhebbers van citroen! Een ideaal dessert voor als je kookt voor een grote groep.
naar recept
tiramisu met limoncello en lemon curd

Tiramisu met koffielikeur en wodka

espresso-martini tiramisu
Waarom kiezen tussen een espresso-martini of tiramisu? Je kunt je favoriete cocktail en dessert ook gewoon samenvoegen. Geloof ons: dat wordt fantastisch!
Begin 1 dag van tevoren met dit recept.
We hebben ook een heerlijke tiramisutaart!
naar recept
italiaans zoet

Dessert met rum

limoen eksi koekoe
naar recept
Limoen eksi koekoe - Bacardí Table of Ocho

hele bloemkool