We zagen een hilarische dry january-reclame voorbij komen van lifestylegoeroe Martha Stewart. Voor een Amerikaans drankmerk liet ze alternatieve DIY (do it yourself) opties zien: hoe maak je bijvoorbeeld van restjes wodka een luchtverfrisser?
Wij van delicious. laten de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes links liggen en geven je onze favoriete non-drinking recepten met een tic.
We geven Martha geen ongelijk, want wie wat bewaard heeft wat. Maar wie nu de fles opentrekt en een scheutje giet in een van deze recepten, weet pas echt wat genieten is! Dus in plaats van Martha’s tips: geef bloemen een slok om ze langer vers te houden, of gebruik wodka als schoonmaakmiddel, kiezen wij voor de culinaire variant.
Een scheutje in het eten moet kunnen tijdens dry january, toch? Daarbij laat je in veel gevallen de alcohol verdampen.Na meer dan 2 uur stoven, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: ongeveer 40% na 15 minuten, aldus het Voedingscentrum.
Hartige recepten met een tic
Ham met rum
gebraden ham met rum-kersenglazuur
Dit jaar vieren we kersmis! Juist, een heerlijk kerstdiner met kersen. Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft. Van hazelnoot-kersentaart tot deze gebraden ham met rum-kersenglazuur. Tip: Maak het glazuur eventueel 1 dag eerder en laat het helemaal afkoelen. Bewaar tot gebruik goed afgedekt in de koelkast.
Op zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht? Deze hele bloemkool uit de oven is gemarineerd in calvados, honing en tijm. Bomvol smaak, goed hartig en gewoonweg heel erg lekker. Ook super als hoofdgerecht tijdens kerst!
ragout met hertengehaktballetjes en wilde paddenstoelen
Laat je inspireren door de Scandinavische keuken en maak deze heerlijke ragout met hertengehaktballetjes. De rijke, aardse smaak van hert en paddenstoelen geven de ragout een heerlijk volle smaak.Als winters dessert bak je deze heerlijke amandelbessentaartjes.
carpaccio van coquille, gebruinde boter, calvadossiroop & peer
Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans.Perfect om te serveren tijdens kerst.Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
broccoli uit de oven met pittige pasta en citroenkruim
Broccoli uit de oven behoudt zijn lekkere smaak en het ziet er mooi uit. Lekker met pittige pasta en citroenkruim. Alleen nog royaal bestrooien met parmezaanse kaas, en klaar ben je! Ook lekker uit de oven: een hele bloemkool
Dit gemakkelijke zomerse recept voor penne met garnalen en pesto komt uit delicious. hét visboek. In dit kookboek vind je de beste recepten voor vis, schaal- en schelpdieren!
Een goed stuk vlees vraagt om een goede bereiding en kun je nog zoveel lekkerder maken met een perfecte saus. Deze côte de boeuf met rodewijnsaus is een klassieke showstopper. Perfect als hoofdgerecht tijdens een etentje zoals het kerstdiner.
Staan er bij jou ook (vakantie)dranken in de kast die onaangebroken of half leeg blijven? Met zulke zomersouvenirs als Griekse metaxa maak je heerlijke toetjes. Zoete sinaasappel en rul van semolina maken ‘m niet alleen héél lekker: de presentatie met siroop, yoghurt & frisse munt is ook geweldig. Serveer er een ijskoud glaasje naast, zo houd je je vakantieherinneringen levend. En maak er een dansje bij. Santé! Of ga je toch voor deze sinaasappel-karamelcheesecake?
Appels… Zuur of zoet: we krijgen er nooit genoeg van. Doe je ze in de oven met een kruimellaagje en verse, warme karamelsaus dan kunnen we dat echt niet weerstaan. Man, wat lekker! Mister Kitchen ging een paar jaar geleden op appelavontuur en kwam thuis met dit verrukkelijke recept.
walnotentaart met gegrild fruit en sinaasappel-brandyroom
Deze walnotentaart met gegrild fruit van Yvette van Boven ziet er niet alleen spectaculair uit, zo smaakt hij ook! Het is even een werkje en je komt verschillende technieken tegen, maar met de duidelijke instructies van Yvette moet dat zeker weten goedkomen.
Rutger: ‘Deze Engelse fruitcake zit boordevol gedroogd fruit en noten. Dit is zeker geen lichte tulband, maar wel een heel smaakvolle! De vulling kun je naar eigen smaak variëren, zolang je maar ongeveer op hetzelfde totaal- gewicht uitkomt als de vulling in dit recept. De cake kun je prima enkele dagen tot een week van tevoren maken, de smaken worden dan alleen maar intenser.’
Superromig en toch lekker fris: Italiaanse tiramisu met een flinke scheut limoncello en lemon curd. Voor liefhebbers van citroen! Een ideaal dessert voor als je kookt voor een grote groep.
Waarom kiezen tussen een espresso-martini of tiramisu? Je kunt je favoriete cocktail en dessert ook gewoon samenvoegen. Geloof ons: dat wordt fantastisch!Begin 1 dag van tevoren met dit recept.We hebben ook een heerlijke tiramisutaart!