crème fraîche – wat is het en wat kun je ermee: 18 recepten

Een lepel in de soep, een dot bij warm fruit, en zéker op een dampende gepofte aardappel. Crème fraîche is perfect voor wie van romig houdt, maar dan wel met een friszure noot.

Grote kans dat er standaard een bekertje crème fraîche in de koelkast staat, en je het her en der in gerechten gebruikt, alleen heb je er ooit bij stilgestaan wát het is?

Wat is crème fraîche?

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft crème fraîche zijn wortels in Frankrijk. Historisch gezien was het ‘verse room’ – de letterlijke vertaling – die buiten de koeling werd gelaten om aan te zuren. Dat had twee voordelen: de van nature aanwezige bacterieculturen zouden niet alleen voorkomen dat het bederft, maar ook de room verdikken en verzuren.

Nu het op grote schaal wordt geproduceerd en gepasteuriseerd, komt er een externe melkzuurcultuur aan te pas. Crème fraîche uit de supermarkt is dus in feite room van koemelk met minimaal 30% vet, waar een melkzuurbacterie aan is toegevoegd. Hierdoor is de smaak lichtzuur, superromig, een beetje nootachtig zelf, en de consistentie heerlijk lobbig.

Wat is dan het verschil tussen crème fraîche en zure room?

Crème fraîche is beter geschikt voor warme bereidingen dankzij het vet percentage, dat ligt bij zure room namelijk een stukje lager (10-20% vet). Gerechten gaan namelijk in de schift bij zuivel met minder dan 25% vet, denk aan yoghurt, en dus ook zure room.

Hoe gebruik je het?

De mogelijkheden zijn eindeloos, om je op weg te helpen een paar ideeën:

• Als fris-romige soeptopping
• Gepureerd met kruiden voor naast een stukje vlees (van de BBQ)
• Maak roereieren extra romig met een eetlepel van de zure room
• Geef focaccia een romige topping en drizzle er extra crispy chili-olie overheen
• Bij een tomatengalette in de zomer, met een kruidenolie eroverheen
• In een cheesecake
• Gemixt met lavendel voor bij een bessentaart
• Als romige dressing voor een ceasar-stijl salade

En heb je dan nog steeds een restje over, maak dan een van deze recepten:

18 recepten met crème fraîche

linzensoep met crème fraîche
Lekker stevige basis van groene linzen met royaal room en subtiele groente
naar recept
linzensoep recept creme fraiche
gevulde paarse zoete aardappel met zuurkool, zalm & crème fraîche
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een bijpassende vulling toe, zoals zuurkool met zalm en crème fraîche.
naar recept
gepofte zoete aardappel
orecchiette met spitskool, crème fraîche, citroen en zalm
Dit gouden trio van zalm, crème fraîche en dille doet het ook goed in snelle pasta.
naar recept
Orecchiette met spitskool, crème fraîche, citroen en zalm
biscuitrol gevuld met crème fraîche en zomerfruit
Aan het bakken van een biscuitrol hangt, zeg maar, een driesterrenimago qua moeilijkheid. Maar nu niet meer! Maak Hiddes biscuitrol eens: hij heeft geweldige banketbakkerstips om een dun, luchtig, maar toch flexibel biscuitdeeg te maken dat je easy kunt oprollen, zonder dat het barst. De vulling is supersimpel en lekker fris.
naar recept
biscuitrol met creme fraiche en fruit | delicious
toastjes met zalm, crème fraîche & augurken
Iets te vieren? Deze toastjes met zalm zijn simpel te maken, maar zorgen wel voor een wow-factor op je borrelplank.
naar recept
toastjes met zalm, crème fraîche & augurken
aardbeien-galette met witte-chocoladefrangipane & crème fraîche
Knapperig laagje deeg, zachte frangipane, romige crème en frisse aardbeien-topping: dit is het ultieme zomertoetje.
Dol op aardbeien? Probeer ook deze recepten met het rode zomerfruit.
naar recept
aardbeien-galette
gemarineerde aardbeien met earl grey-crème fraîche & pistachebiscotti
Zongerijpt zijn aardbeien natuurlijk op hun allerbest. Kies dus Hollandse zomeraardbeien en laat die onrijpe exemplaren lekker links liggen. TIP: ga ook eens naar een pluktuin voor zo’n bakje perfect rijp zomerfruit.
Je proeft de zomer écht door biscotti te beleggen met crème fraîche en gemarineerde aardbeien. Pronto: een zoete bruschette!
naar recept
gemarineerde aardbeien earl grey
krab-bitterballen met dille crème fraiche
Ga voorbij aan de bitterbal en maak voor de borrel deze krabbitterballen met een frisse dip van crème fraiche en dille!
naar recept
Krab bitterballen creme fraiche | delicious
bruine bonen ‘con ragu’ met peterselie- crème fraîche
Comfortfood verwarmt je en geeft je de juiste energie om de winter lekker door te komen. Dit recept voor bruine bonen ‘con ragu’ is dan ook perfect voor deze koude(re) dagen. Tip: de huisgemaakte gehakt-tomatensaus is zonder de bonen ook heerlijk bij penne of papardelle pasta!
naar recept
bruine bonen con ragu-delicious
mosselen op z’n frans met crème fraîche en muscadet
Misschien had je het niet door, maar de Mosselweek is in volle gang. Door het hele land kun je bij goede restaurants mosselgerechten eten die speciaal zijn bedacht voor deze week. Volgens het Nederlands Mosselbureau eten we slechts 2-3 keer per seizoen een pannetje mosselen. Dat vinden wij te weinig, daarom vandaag een recept voor romige mosselen. Door de crème fraîche krijgen de mosselen een zachte smaak. Door ze in kleinere hoeveelheden te bereiden krijg je een perfect gekookte mossel.
naar recept
mosselen op z'n frans | delicious
toast met gestoofde snijbiet en crème fraîche
Het is tijd voor de markt. Snijbiet is er weer, een haast vergeten groente die gelukkig steeds meer van eigen bodem komt. Snijbiet is er in verschillende varianten, van witte tot groene, gele en rode stengels. Een combinatie geeft een prachtig bont palet op het bord. Van snijbiet kun je zowel het blad als de steel – ook wel ribben genoemd – eten. Met een stevige, volle smaak die doet denken aan spinazie, is het een heerlijke groente die je bovendien eenvoudig en snel op tafel zet.
naar recept
snijbiet-delicious
kokoswafels met gerookte zalm en crème fraîche
Vergeet even de blini: gerookte zalm is net zo knap op een wafel als op een Russisch pannenkoekje. Extra spannend: door het wafelbeslag gaat kokosrasp én -melk en je maakt je eigen vlugge pickles. Een feestontbijt!
naar recept
ontbijtwafels-delicious
bresaolarolletjes met gerookte-knoflookcrème en pistache
Met slechts zes ingrediënten en 20 minuten zet jij dit feestelijke voorgerecht zo op tafel. Vind je de knoflookcrème iets te sterk smaken, roer dan geknipte bieslook en fijngesneden kervel door de crème fraîche.
En voor daarna: ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maandzaadboter.
naar recept
bressaolarolletjes met gerookte-knoflookcreme en pistache - delicious
varkenshaas met aardappelcrème, geroosterde spruitjes, bacon en appel
Een extra tip: geroosterde spruitjes met bacon en appel zijn ook heerlijk als salade voor erbij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en hussel er 50 g rucola door. Breng de salade op smaak met extra vierge olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
naar recept
varkenshaas met aardappelcrème, geroosterde spruitjes, bacon en appel
lasagne van ravioli met parmezaancreme
De makkelijkste lasagne ooit, mét een verrassende twist! Deze porties eenpersoons lasagne maak je niet met lasagnebladen, maar met gevulde pastakussentjes: ravioli.
Die hoef je niet voor te koken, het garen gebeurt in de oven. Ook nog eens perfect om lekker no-waste te koken, want tussen de laagjes pasta stop je alle gekookte of gegrilde groenten die je nog hebt liggen.
Extra speltip: maak wat meer porties en vries in: zo heb je altijd een homemade diepvriesmaaltijd binnen handbereik.
Ben je een echte lasagne-liefhebber? Say no more. 13x lasagne recepten: vegetarische lasagne, snel of juist uitgebreid!
naar recept
lasagne van ravioli met parmezaancreme
auberginesoep met linzen en fetacrème
Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!
Nog een delicious.recept voor vega soep!
naar recept
Auberginesoep - delicious
hertenbiefstuk met bessensaus & gepofte biet met mierikswortelcrème
Kook weer eens met een Hollandse twist en zet puree op tafel. Natuurlijk wel in een culinaire variant, bijvoorbeeld in de vorm van mierikswortelcrème. Heerlijk met hertenbiefstuk, bessensaus en biet.
naar recept
hertenbiefstuk
kersen-chocoladecrèmetaart
Deze kersen-chocoladecrèmetaart kost even wat moeite, maar je geduld wordt rijkelijk beloond. En je laat een diepe indruk achter bij vrienden en familie. De kersen-chocoladecrèmetaart smaakt niet alleen hemels, hij ziet er ook nog eens fantastisch uit. Een showstopper van formaat! 
naar recept
gemarineerde aardbeien earl grey