Het blad in al haar gedaantes: van smoothie tot pesto, en van knapperig chipje tot klassieke boerenkool recepten. Met een bos diepgroene koolbladeren kun je alle kanten op. Trendgevoelig (kale!) of niet, deze herfst- en wintergroente wil je altijd wel in de koelkast hebben liggen.
Je kunt boerenkool blancheren, stoven, roerbakken en natuurlijk stampen met aardappels en een klontje boter. Maar wil je het blad rauw eten, als een knapperige salade, dan doe je er goed aan de boerenkool alvorens te masseren met zout en citroensap.
Op die manier ‘garen’ de koolbladeren als het ware, en hoef je niet eindeloos te kauwen op een stug blad. Daarna voeg je een lekkere dressing toe – zoals deze caesardressing – en heb je een heerlijke basis voor een boerenkoolsalade.
Boerenkool recepten die knisperen en crruncchen
Krokante, knisperende blaadjes boerenkool die je kunt eten als chips? De boerenkoolchips trend is inmiddels wel voorbij, maar dat betekent niet dat je ze niet moet maken. Een knapperig element in bijvoorbeeld heerlijk als topping bovenop je pasta of stamppot, en geeft salades een knapperige textuur waar je van blijft eten.
Hoe maak je boerenkoolchips? Simpel: je husselt de boerenkool met een scheutje olijfolie en zout – of andere specerijen en smaakmakers – en verspreidt de blaadjes over een bakplaat. Zorg dat er genoeg ruimte zit tussen de koolbladeren. Bak de boerenkool in ca. 10-15 min. in een voorverwarmde oven op 180°C tot ze droog en krokant zijn.
Laten we de week starten met een goed en stevig gerecht in een delicious. jasje. De appelchutney kun je voorbereiden! Laat het afkoelen en schep het in een schone jampot.
delicious.friend Janneke is gek op verwarmende eenpansgerechten. Easy voor een doordeweekse dag en als je dan ook nog eens 2 groenten met elkaar kan combineren die je normaal niet snel samen ziet, is het extra leuk!
Janneke geeft zo’n leuke twist aan klassieke stamppotten, dat je ervan wilt blijven eten. Maak maar eens deze bijzondere boerenkool met olijven en ansjovis.
boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s
Bij koud weer willen we maar één ding… Hollandse stamppot! Deze boerenkoolstamppot krijgt een heerlijke twist door de zoete aardappel. De spekjes en pinda's geven het gerecht een lekkere bite. Eet je graag vegetarisch? Ga dan voor deze spruitjesstamppot.
Hollandse boerenkoolstamppot met piccalilly en worst
Iedereen wil makkelijk, gezond en gevarieerd eten. Hiervoor delen wij deze week een heerlijke Hollandse boerenkoolstamppot met piccalilly en worst van Brandt & Levie.
Aardpeer, heb je daar ooit van gehoord? Deze groente is terug van weggeweest en zal je boerenkool stamppot een andere smaak geven dan je gewend bent! Dit is je lekkerste aardpeer recept. Tip van Janneke: ‘Voor een vegastamp vervang ik het gerookte spek door een handvol walnoten en wat blokjes kaas’
Onverwacht lekker smaakt zo’n powershake gemaakt van o.a. boerenkoolblad. De shake geeft een geweldige energieboost en je hebt gelijk de meeste goede voedingsstoffen voor de hele dag binnen. Postelein bevat veel omega 3-vetzuren, kalium, magnesium en vitamine C. Of neem veldsla, dat heeft ook veel voedingsstoffen.
Wil jij een keer wat anders? Pak dan uit met deze bijzondere pannenkoeken met boerenkool, Friese nagelkaas en Zeeuwse keukenstroop.En als toetje: kokoscrêpes met ahornricotta en aardbeien!
chili-limoenpopcorn met boerenkool & kokos-kaneelpopcorn
Popcorn is een makkelijke snack, maar ga eens uit je comfort-zone. Deze chili-limoenpopcorn met boerenkool & kokos-kaneelpopcorn, is een heerlijke mix van pittig, zuur én zoet. Wij zeggen ja tegen deze bijzondere snack!Ook heel lekker bij de film: popcornijs!
Om je aan op te warmen: flinke, gevulde minestrone met cannelinibonen. Houd ‘m vega door ’t brood met boerenkoolpesto te besmeren, maak ‘m Italiaans door de bruschetta met pancetta te beleggen. Fijne bonus: dit soeprecept laat zich makkelijk verdubbelen. Ideaal om een deel in te vriezen!
Elk najaar komt dat moment dat je definitief de tuindeuren dichttrekt en je grootste pan tevoorschijn haalt voor comfortsoep. Wat is er nou lekkerder (en vullender) dan een dampende kom herfstige minestrone?
gnudi met geitenkaas en champignon-boerenkoolpesto
Gnudi zijn eigenlijk niets anders dan 'naakte' ravioli, zonder hun deegjasje. Dankzij het rijstmeel is dit recept ook nog eens glutenvrij.Varieer eens met deze 27x perfecte pastasauzen met een twist
speltfettuccine met gepocheerde kip en boerenkoolpesto
Fettuccine is brede lintpasta, gemaakt van eieren, boter en bloem. Het verhaal gaat dat fettuccine bedacht is door Alfredo di Lelio. Hij maakte het gerecht voor zijn gasten om te zien of het in de smaak viel, dat deed het. Het restaurant Alfredo alla Scrofa in Rome bestaat nog steeds. Zin in meer spelt? Maak dan ook eens dit speltbrood met pompoen.
Feestelijk en toch makkelijk, dat is deze pasta carbonara met boerenkool. Binnen een half uurtje staat-ie op tafel.Het is ook lekker om de boerenkool in 75 ml droge witte wijn te smoren. Voeg voor wat pit een snuf chilivlokken toe.
Voor één van onze kerstnummers pakte Eke flinkt uit. Het werden 10 fijne bijgerechten, waaronder 5 onweerstaanbare vega-gerechten. Deze bijzondere boerenkoolpasta is een echte hit en hij is extra lekker met pesto! Ook doordeweeks!
Quadroni is een soort ravioli. Vul vierkante pastavellen met burrata en fijngesneden boerenkool en geef er zelfgemaakte pesto bij van babyboerenkool, walnoten, pijnboompitten, knoflook en geraspte parmezaan. Perfect voor een diner in Italiaanse stijl!
Zin in traditionele boerenkool? Maak dan deze gegrilde rookworst met boerenkool.
boerenkoolrisotto met gerookte paprika en tête de moine
Nu het toch niet écht winter wordt, is het tijd om de ouderwetse boerenkoolstamppot om te toveren in een boerenkoolrisotto. Compleet met gerookte paprika* en tête de moine. Je kunt de paprika roken of roosteren. Veel mensen hebben zo’n rookoventje of rookzak en het geeft het gerecht nét de lift die het nodig heeft.
risotto met boerenkool, taleggio en citroenpangrattato
Dit noemen we nog eens perfecte winterkost: smeuïge risotto met boerenkool en pittige taleggio. Boerenkool niet meer in het seizoen? Vervang ‘m dan door raapstelen, rucola of veldsla die je er op ’t laatst rauw doorheen roert. De taleggio kan je vervangen door een zachtere kaas zoals mozzarella of zachte brie.Meer risottorecepten en inspiratie vind je hier.
Deze Mexicaanse bonenschotel kun je heel makkelijk aanpassen naar eigen smaak. Eet niet iedereen tegelijk? Maak een eenpersoonsportie en voeg het ei pas op het laatst toe. Nog meer smaak? Bak wat knoflook mee met de uien voeg 1 tl gemalen komijn en 1 tl gemalen koriander toe.Voor de bonenliefhebber hebben we een hele lijst met recepten samengesteld, bekijk 'm hier!
gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella
We maken gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella, want doordeweeks gaan we voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd!Nog meer ballen? Maak deze gekruide gehaktballetjes met dille-aardappeltjes.
koreaanse bibimbap met quinoa, boerenkool en entrecote
Bibimbap is Koreaans voor gemixte rijst. Wij maken dit pittige Oosterse gerecht met quinoa, zo geef je het een notige smaak. Nog meer uit de Koreaanse keuken! Dumplings met varkensgehakt en gamba’s.
schelvis in zoutkorst en gestoofde boerenkool met bonen
Het verbaast Mister Kitchen dat wij zo weinig waardering hebben voor vis uit eigen zee. Terwijl er zoveel lekkers voor onze kust rondzwemt! Spartelverse, betaalbare én duurzame prachtvis die met een goed recept zo vanaf de kotter op tafel staat. Daarom maakt hij heerlijke schelvis in zoutkorst met pittige paprikamayo.