Mediterrane boerenkool

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp


aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | mediterraans |
Uitgekeken op gewone stamppot? Janneke geeft met dit recept net die leuke twist aan de klassieke boerenkoolstamppot. 
kooktijd30 minuten
totale tijd30 minuten

ingrediënten

  • kg aardappelen kruimig, geschild, in stukken
  • 4 el olijfolie + extra scheut
  • 2 uien fijngesneden
  • 3 tenen knoflook fijngesneden
  • ½ blikje ansjovisfilet in olie* à 48 g, in olie, fijngesneden
  • 500 g boerenkool panklaar
  • 8 merguez-worstjes
  • 75 g tagiasscha zwarte olijven zonder pit, grof gesneden
  • voor erbij: sambal of harissa

instructies

  • Kook de aardappelen in een bodem water met zout afgedekt in 20-25 min. gaar. Verhit in een hapjespan 2 el olie en bak hierin de ui, knoflook en ansjovis 5 min. zachtjes. Voeg de boerenkool met een kopje water in 2 porties toe en stoof de boerenkool dan afgedekt in 10-12 min. gaar. Schep regelmatig om.
  • Verhit in een koekenpan 2 el olie en bak de merguez hierin in 6-8 min. rondom zachtjes bruin en gaar.
  • Giet de aardappelen af; vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht en een extra scheut olijfolie tot een smeuïge puree. Schep er de boerenkool en de olijven door en breng op smaak met zout en peper. Serveer de boerenkool met de merguez en een beetje harissa.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
*Ansjovis over? De rest ansjovis bewaar ik onder wat extra olijfolie in de koelkast. Ik ben er dol op en gebruik de ansjovis ook als smaakmaker in tomatensaus voor de pasta, broccolisoep en op een tosti met gegrilde paprika en geitenkaas.
Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek en Saskia Lelieveld. Bereiding: Bart Stuart. Productie: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!