Haal je portie gezonde vetten in één klap binnen met deze heerlijke avocado recepten. Sinds avocado’s overal in de supermarkt te vinden zijn, kunnen we ons een Nederland zonder haast niet meer voorstellen.
We love them! Zacht, romig en net zo lekker op je toast als in een dessert — wat wil je nog meer? Maar hoe vaak heb jij al niet een steenhard of juist bruin, draadachtig exemplaar opengesneden? Met deze tips voor de beste avocado recepten, plus slimme kooptips en bewaarmethodes, ben je voortaan verzekerd van boterzachte avocado in je gerecht.
Eerst even over soorten
In Nederland kom je vooral de Hass-avocado tegen, met zijn bobbelige donkere schil. Die is superromig en ideaal voor guacamole of toast. Er zijn ook gladde, groenblijvende varianten zoals de Fuerte of Pinkerton, iets frisser van smaak en vaak wat groter. Welke je ook kiest: druk zachtjes bij het steeltje. Geeft hij een klein beetje mee, dan is ‘ie rijp. Haal ook het steeltje eraf; zit eronder een frisgroen putje? Jackpot. Bruin? Helaas, overrijp.
Heb je een halve avocado over?
Laat de pit erin zitten, besprenkel het snijvlak met citroen- of limoensap en dek luchtdicht af met folie. Zo blijft hij langer mooi groen. Of bewaar hem samen met een stuk ui: de zwavel in ui remt het bruin worden.
Dan: wat kun je ermee?
Avocado’s schitteren juist in simpele gerechten. Voor een ultieme avocado toast leg je plakjes avocado op geroosterd brood, druppel je er wat extra vergine olijfolie over, strooi je er knisperende zoutvlokken op en geef je een kneepje limoensap. Heerlijk met dukkah, sumak, za’atar óf crispy chili olie.
Of ga voor zoete avocado recepten: mix avocado met cacao, honing en een scheutje kokosmelk tot een snelle chocolademousse. Ook lekker en heel Filipijns: crushed ijs met avocado en gecondenseerde melk. En heb je kinderen, pureer dan een avocado met wat kokosmelk en zet het mengsel in ijsvormpjes in de vriezer voor een easy roomijsje. Superlekker met een chocoladedip en nootjes!
Meer fan van hartige avocado recepten ga dan eens aan de slag met een tortillasoep en geef avocado als romige topping, of hussel simpelweg blokjes door een salade met tomaat en koriander.
Met de juiste avocado’s op het aanrecht heb je in no time een hele reeks makkelijke avocado recepten binnen handbereik.
18x avocado recepten
Waterkers heeft iets onweerstaanbaar rokerigs en pittigs en dat in combinatie met de romige puree en frisse hollandaise… mmm!
naar receptRijstebloem en eieren zorgen ervoor dat de kool goed bij elkaar blijft plakken en je er lekker crispy pannenkoeken van kunt bakken. Serveer rijkelijk met groene srirachasaus en frisse avocadoparten.
naar receptA salad a day… Ja, ja… keeps the doctor away. Maar de échte reden dat je deze salade het liefst als lunch én avondeten eet, is dat hij gewoon te lekker is. Romige avocado fris je op met een dressing van tomaatzaadjes en bestrooi je met knapperige maïs.
naar receptZomers comfortfood met Mexicaanse specerijen. Laat iedereen aan tafel zelf zachte, plooibare taco's vullen en lepel er voorzichtig (want loeiheet) habanerosalsa met mango op.
naar receptEen gezonde, lekkere variant op de oud- Hollandse klassieker met mayo. Een fijn hapje in het weekend. Glas wijn of speciaalbier erbij, klaar!
naar receptWe love toast met avocado! Vooral omdat we daar al onze favoriete toppings op kunnen doen. Voor nu geven we drie heerlijke opties: tuinbonen met ham, radijspickle en feta of krabsalade. Nog zo'n topgerecht met avocado: gegratineerde avocado BLT-style.
naar receptIn de geest van Jamie Oliver kookt Janneke 5 family favourites die ieder kind lekker vindt. Dus Poppy, Petal en de rest van Jamie’s kroost: houd je bord maar klaar!Janneke: 'De frisse topping van gemarineerde avocado geeft deze makkelijk te maken vega lasagne net iets extra's'
naar receptHomemade burgers zijn natuurlijk het allerlekkerst! Dit keer maken wij 'm met kipgehakt, avocado, bacon en cheddar. Werkelijk verrukkelijk. Lekker voor erbij: spicy friet met garam masala.
naar receptEen burger om mee in voorjaarssfeer te raken: chewy zuurdesembrood belegd met easy homemade hummus en een flinke lams-runderburger met avocado-radijstopping. Liever een vegetarische burger? Probeer dan deze kikkerwtenburgers met pompoen!
naar receptZin in een frisse salade? Deze wortel-koolsla met green goddess-avocadodressing is compleet: romig, kruidig, zout en zuur. Zo vallen alle groentesmaken volmaakt samen.
naar receptIn de geest van Jamie Oliver kookt Janneke 5 family favourites die ieder kind lekker vindt. Dus Poppy, Petal en de rest van Jamie’s kroost: houd je bord maar klaar!Janneke: 'De frisse topping van gemarineerde avocado geeft deze makkelijk te maken vega lasagne net iets extra's'
naar receptDit recept maak je met L’OR Fortissimo: koffiebonen. Een complexe, rijke koffie met tonen van donker fruit en specerijen. De donkere branding zorgt dat de koffiesmaak goed doorkomt en perfect samengaat met de avocado en garnalen.
naar receptZoals de naam al doet vermoeden, smelt deze botermalse zalm met avocado-caesarsaus op je tong. De geroosterde broccoli geeft een heerlijke bite aan het gerecht. Tip van Janneke: “Doe de zalm-basilicumbouillon niet weg! Ik bewaar ’m in de koelkast of diepvries en zet de bouillon later in voor een zalmrisotto.”
naar receptLaat voor de salade de groente-linzenrijst afkoelen en serveer 'm dan op kamertemperatuur. Deze deli-topper is ook de volgende dag lekker als (meeneem)lunch. Tip: Houd je van een knapperig accent? Bestrooi de rijst dan met geroosterde pompoenpitten.
naar receptPanzanella is een klassieke Italiaanse broodsalade met tomaten en oud brood. Nog lekkerder met burrata en avocado! En kun je geen burrata vinden? Goede buffelmozzarella is er ook heerlijk bij.
naar receptJersey-vlees is goed dooraderd en vol van smaak. Daarom is het heerlijk om niet te veel smaken aan deze burger toe te voegen. Een simpele avocado salsa en een geroosterde maïskolf is alles wat je verder nodig hebt voor deze zomerse burger.
naar receptJanneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en maakt daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op paddenstoelen en worstjes, visgoulash met rijst, pittige soto én traybakes met groenten! Deze traybake is vegetarisch en glutenvrij. Fijn voor velen dus! Laat de oven het meeste werk voor je doen terwijl jij de tafel (of bank) klaarmaakt om in no time te kunnen eten en ontspannen.
naar receptJanneke bedacht weer een topper die je naar eigen wens kunt variëren. Deze sappige wagyu-burger met romige avocado en pittige wasabimayo is een smaakbom op een broodje! Liever geen vlees? Een stevige visburger of een goed gekruide groenteburger past hier ook goed bij.
naar receptBekijk ook: zo maak je nóg betere smoothies met aardbei, ananas, avocado en veel meer
















