glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, vegan, veganistisch, vegetarisch
aantal 2 |
hoofd, hoofdgerecht, lunch, lunchgerecht |
doordeweeks, lente, weekend, zomer |
internationaal |
glutenvrij, lactosevrij, vegan, veganistisch, vegetarisch
A salad a day… Ja, ja… keeps the doctor away. Maar de échte reden dat je deze salade het liefst als lunch én avondeten eet, is dat hij gewoon te lekker is. Romige avocado frisje op met een dressing van tomaatzaadjes en bestrooi je met knapperige maïs.
Ingrediënten
- 150 g wilde en witte rijst
- 2 el komijnzaad + 1 tl voor de rijst
- 2 rijpe vleestomaten
- 2 biolimoenen
- 75 ml 5 el avocado-olie*
- 1 el korianderzaad
- ½ el grof zeezout
- 4 rijpe maar stevige avocado’s
- 2-3 lente-uitjes
- 4-5 el geroosterde maïs*
Instructies
- Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar voeg 1 tl komijnzaad toe.
- Snijd de kapjes van de tomaten en knijp het sap en de pitjes uit boven een kom. Stamp of snijd de grove zaadlijsten fijn. De rest van de tomaat is lekker in bijvoorbeeld een saus of salade.
- Rasp de schil van 1 limoen erboven en pers het sap van 1 limoen erboven uit. Klop de avocado-olie erdoor en breng op smaak met zout.
- Rooster de rest van het komijnzaad en het korianderzaad in een droge koekenpan ± 2 minuten totdat het poft en geurig wordt, en stamp dan grof met het zout in een vijzel.
- Schil de avocado’s en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes, besprenkel met het sap van de tweede limoen. Snijd het wit van de lente-ui ragfijn.
- Laat de gekookte rijst afkoelen op een groot bord.
- Stamp de maïskorrels grof in de vijzel. Verdeel de avocado over bordjes of één groot plat bord. Besprenkel met de tomaat-limoendressing. Bestrooi met het komijn-korianderzaad, de lente-ui en gepofte maïs. Geef de rijst erbij of schep in kommen en verdeel de avocado, dressing en topping over.
Voedingswaarde
calorieën: 771kcal
eiwit: 10g
vet: 52g
koolhydraten: 60g
* Avocado-olie is bij biologische winkels, goed gesorteerde supermarkten en online te koop. Gebruik eventueel goede extra vergine olijfolie. Geroosterde maïs is bij Aziatische winkels, goed gesorteerde supermarkten en online te koop.
RECEPT MERIJN TOL, FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK, STYLING CYN FERDINANDUS, BEREIDING VICTOR DE LAUNAY
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: aardbeien-rucolasalade met peperige parmezaan