nr.1 foodmagazine

Ma po tofu met aubergine en rode adukibonen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp


vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | australisch, aziatisch |
‘In mijn tijd als chef-kok voor restaurant Circa, the Prince in St. Kilda, was Lau’s Family Kitchen een van mijn favoriete restaurants in Melbourne. Hun ma po tofu is ongelooflijk lekker! Begin een dag van tevoren aan dit gerecht.’
kooktijd1 uur

ingrediënten

  • 65 g adukibonen* gedroogd, een nacht geweekt in water
  • 1 aubergine in blokjes
  • ½ tl szechuanpeper*
  • 3 el zonnebloemolie
  • 6 cm gemberwortel geschild, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 sjalot groot, fijngesneden
  • 2 tl chilipasta
  • 2-3 el rijstwijn Chinese Shaohsing
  • 1 tl maïzena
  • 200 g zijden tofoe in blokjes van 2 cm
  • gestoomde witte rijst
  • 2 tl zoete zwarte rijstazijn*
  • 1 el zwartebonenpasta*
  • voor erbij: witte rijst gestoomd
  • bosuitjes gesnipperd
  • korianderblad

instructies

  • Giet de adukibonen af en zet met 1½ l koud water op in een pan op hoog vuur. Breng aan de kook, draai het vuur halfhoog en kook in ± 40 min. gaar. Giet af.
  • Bestrooi intussen de aubergine met 1 tl zout, laat 5 min. intrekken, spoel koud af en dep droog.
  • Zet een wok op hoog vuur. Rooster hierin de szechuanpeper 1 min. of tot ze opspringen in de wok. Doe ze over in een vijzel en maal ze grof.
  • Verhit de olie in de wok en roerbak de aubergine ± 6 min. tot hij mooi kleurt. Voeg de gember, knoflook, sjalot en szechuanpeper toe en roer 2 min. tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de adukibonen, bonenpasta en chilipasta toe. Voeg dan de zwarte azijn en 250 ml water toe. Breng aan de kook. Roer de maïzena met 1 el water tot een papje en voeg toe. Roer 2-3 min. tot de saus licht bindt. Schep voor- zichtig de tofoe erdoor en laat doorwarmen. Neem de pan van het vuur.
  • Verdeel de rijst over kommen, schep hier het tofoe-auberginemengsel op en strooi er voor het serveren bosuitjes en koriander over.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Azukibonen zijn kleine rode boontjes die veel gebruikt worden in de Aziatische keuken. Szechuanpeper is geen peper, maar de schilletjes van het zaad van een citrusachtige plant. Zwarte bonenpasta is een pasta gemaakt van gefermenteerde zwarte bonen. Zwarte azijn is zoete, aromatische rijstazijn. Alle producten koop je bij de toko of oosterse supermarkt, azukibonen vind je ook bij de natuurwinkel.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!