aubergine! 25x de lekkerste recepten

aubergine! 25x de lekkerste recepten

Aubergines zitten boordevol goeds, zijn lekker en gaan goed samen met veel verschillende ingrediënten. We geven je daarom 25 overheerlijke recepten met aubergine. Van tarte flambée tot kikkererwtensalade en van lamsschouder tot ravioli met ricotta. 

Bekijk ook onze favoriete gerechten met courgette

Hoe rooster je een aubergine?

Iedereen wil zijdezachte, romige aubergine die in boter verandert zodra je je vork erin prikt. Goed nieuws: een aubergine roosteren is helemaal niet moeilijk! En heb je eenmaal zo’n gaar exemplaar voor je neus, dan kun je er allerlei heerlijks mee maken, van geroosterde aubergine met een lobbige tahinisaus tot dips en dromerige Italiaanse schotels bedolven onder de parmezaan (parmigiana!). Met deze techniek lukt je aubergine altijd.

Verwarm de oven voor op 220°C. Halveer de aubergines in de lengte. Kerf het vruchtvlees van de aubergines kruislings 1 cm in. Besprenkel de aubergines met olijfolie en bestrooi met zout en leg met de snijkant op een bakplaat. Rooster de aubergines in ca. 30 min. bruin en gaar.

Rokerige baba ganoush

We zijn nog niemand tegengekomen die niet van rokerige aubergine houdt, vooral als dipsaus is het een crowd-pleaser van jewelste. Iedereen maakt baba ganoush net een beetje anders, soms ook met een andere naam, dan heet-ie moutabal, dan weer baba ganoush, maar de gemene deler is die goddelijke rokerigheid. Wil je die smaak vangen in je dip, dan is het zaak om de aubergine helemaal zwart te blakeren. Dat kan op het gasfornuis, op de grill of in de oven. Zodra het vruchtvlees zo zacht is als een romige ricotta, haal je het uit de schil en meng je het met je favoriete smaakmakers.

Wij gaan voor een klassieke mix van tahin, citroensap, zout, olijfolie en soms een beetje knoflook – maar doe er vooral ook za’atar, geroosterde komijn- of korianderzaadjes doorheen, sumak, noten of bijvoorbeeld verse kruiden. Serveer met fluffy flatbreads en binnen een paar luttele minuten is de schaal met aubergine zo goed als schoongeveegd. Let maar op!

25x recepten met aubergine

kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer
Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
naar recept
aubergine-curry-delicious
aubergine parmigiana
Waan je voor héél even in Italië met deze vega melanzane parmigiana. Een laagje aubergine, een laagje mozzarella, wat tomatensaus en genieten maar! Tip: venkel geeft dit gerecht een lekkere anijssmaak.
naar recept
aubergine parmigiana | delicious
auberginesandwich met parmaham
Deze sandwich met aubergine, tomaat en mozzarella is het lekkerst op een dikke snee zuurdesem brood. Heb je weinig tijd? Vervang de aubergine door een restje gebakken of gegrilde groenten.
Probeer ook deze snelle pizza met aubergine.
naar recept
tarte flambée met aubergine & burrata
Het grote verwennen; dat is wat we willen. Met deze tarte flambée ben je daar van verzekerd. Grill de aubergine tot hij boterzacht is en de burrata… ja die is al heerlijk van zichzelf. Laat de ingrediënten het werk doen en voilà; eten waar we blij van worden.
Bekijk voor nog meer inspiratie 5x de lekkerste flammkuchen.
naar recept
tarte flambée met aubergine & burrata © Chantal Arnts - delicious
Vegan auberginecurry met kokos
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
naar recept
Vegan auberginecurry met kokos
aubergine-kikkererwtensalade met fetadressing
Doordeweeks snel maar wel gezond eten? Met aubergines en kikkererwten maak je in supertempo deze geweldige salade. Geen ingewikkelde ingrediënten en in 20 min. klaar. En nog vega en glutenvrij ook!
Gek op alles met aubergine? Je kunt ze ook heel goed vullen, bijvoorbeeld met vegagehakt! Of check deze lijst: recepten met aubergine in de hoofdrol! De 17 beste gerechten.
naar recept
aubergine-kikkererwtensalade met fetadressing - delicious
gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus
Het land is bezet geweest door Grieken, Arabieren, Perzen, Romeinen en Kaukasiërs, die allemaal hun sporen achterlieten. Ook in de keuken. De foodscene van Istanboel is levendig en levert pareltjes op zoals deze gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus. 
naar recept
lamsschouder-deliciousmagazine
ma po tofu met aubergine en rode adukibonen
‘In mijn tijd als chef-kok voor restaurant Circa, the Prince in St. Kilda, was Lau’s Family Kitchen een van mijn favoriete restaurants in Melbourne. Hun ma po tofu is ongelooflijk lekker! Begin een dag van tevoren aan dit gerecht.’
naar recept
pastarol aubergine mozzarella
Bij de Italiaanse keuken denk je misschien niet direct aan vegetarische gerechten. Toch zijn Italianen meester in het bereiden van side-dishes waar je met een paar kleine trucs zo een vegetarisch hoofdgerecht van maakt!
Zo ook deze pastarol van aubergine met mozzarella, die je na één hap in je vaste repertoire wil opnemen.
Ken je deze auberginesoep met linzen en fetacrème al? Die is óók heerlijk!
naar recept
pastarol aubergine mozzarella
auberginefritters
Aubergines in een heerlijk comfort food jasje! De auberginefritters hebben een krokante buitenkant en een zachte binnenkant. Voeg munt toe om de auberginefritters extra smaak te geven.
naar recept
auberginefritters | delicious
bulgursalade met aubergine, walnoten en yoghurt
Dit is de bulgursalade waar we dit voorjaar geen genoeg van kunnen krijgen. Met flink veel knoflook, nootachtige bulgur en een parade aan Turkse smaken.
naar recept
bulgursalade - delicious
ravioli met ricotta en aubergine
Deze royale vegetarische ravioli is perfect voor de hele familie. Voeg voor wat pit gemalen chilipeper toe aan de raviolivulling.
Probeer ook eens cannelloni met geroosterde pompoen & gorgonzola.
naar recept
gevulde aubergines met vegetarisch gehakt
Gevulde aubergines zijn niet moeilijk om te maken, maar wel ontzettend lekker én ze zien er feestelijk uit. In dit recept voor gevulde aubergines gebruiken we vegetarisch gehakt, verkrijgbaar in het vleesvervangerschap van de meeste supermarkten. Het verhaal gaat dat een priester deze gevulde aubergines at en ze zo lekker vond dat het ervan flauwviel. Wees gewaarschuwd!
naar recept
aubergines-deliciousmagazine
auberginesoep met linzen en fetacrème
Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!
Nog een delicious.recept voor vega soep!
naar recept
Auberginesoep - delicious
burrata caprese met aubergine en tomatenzaadjes
Burrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
naar recept
makreel met auberginekaviaar en amandelen
Chef-kok Alain Caron maakt voor ons een heerlijke makreel met auberginekaviaar. Alain: ‘Nederland heeft zo’n rijkdom aan producten, jullie hebben zo veel!’
naar recept
makreel met aubergine en amandelen | delicious
geroosterde aubergine met hoisingehakt
Dit recept met geroosterde aubergine, gehakt en hoisinsaus is echt even Aziatisch genieten. Samen met de rijst zet je een heel gezond en voedzaam gerecht op tafel. Enjoy!
naar recept
recepten met aubergine
kruidige aubergine met couscous en yoghurt
In de zomer ben je blij met beeldschone gerechten die je in een halfuurtje maakt. Kruidige aubergine met couscous en yoghurt bijvoorbeeld. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!
naar recept
kruidige aubergine met couscous en yoghurt - delicious
kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta
Kritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
naar recept
orzo lijst kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta
kip yakitori met noedels, aubergine & zoetzure komkommer
Yakitori betekent letterlijk gegrilde kip, en vaak krijg je die geserveerd op een lekker spiesje. In plaats van aubergine kun je ook shiitake of minimaïskolfjes gebruiken.
Chili-olie, sambal en andere pittige sauzen: dit zijn de favorieten van de redactie
naar recept
kip yakitori met noedels en aubergine
gevulde aubergine met lamsgehakt
Turkse gerechten hebben soms eigenaardige namen. Zo betekent karniyarik letterlijk ‘gespleten buik’. De buik van de aubergines worden gevuld met kruidig gehakt. Smaakt veel beter dan de naam doet vermoeden. Scroll naar beneden voor extra tips!
naar recept
makdous – pittige aubergines met walnotensaus
Die geuren, die kleuren, die smaken… delicious. is dol op Libanees eten. Daarom serveren we heerlijke zomer-mezze met de smaken van Libanon. De makdous is zijdezacht en onweerstaanbaar, direct maken dus is ons advies!
Tip: Je kunt de aubergines ook in de oven roosteren. Verwarm deze dan voor op 220°C. Rooster de walnoten evt. de eerste 5-6 min. mee.
tafels vol mezze: 38 recepten om te mixen en matchen
naar recept
makdous aubergine
aubergine bbq spiesjes
In de tuin, op je balkon, in het park met vrienden of ergens in een weiland. Geef je borrel eens buiten en combineer zomerdrankjes met vega hapjes direct van de BBQ.
naar recept
aubergine stokjes saté
noedels met biefstuk en sriracha-miso-aubergines
Ben je toe aan echte smaaksensatie, ga dan voor noedels. Noedels nemen supermakkelijk smaak op, dus ga los met miso, kokos, sriracha of frisse smaken als limoen en gember.
naar recept
noedels met biefstuk
pide met lamsgehakt en gebakken aubergine
Combineer je warme specerijen zoals komijn- en korianderzaad met verse, frisse ingrediënten, dan wordt elke hap een smaakbommetje!
naar recept
pide met lamsgehakt

Bekijk ook: kun je courgette ook rauw eten?