Als je denkt aan het najaar en in het speciaal de tijd rondom Sinterklaas, denk je waarschijnlijk direct aan speculaas.
Want hoewel je dit kruidige koekje natuurlijk het hele jaar kan eten, associeren we het vooral met warme specerijen en hét koekje voor bij een kop thee. Dit is alles wat je moet weten over dit kruidige koekje + de lekkerste variaties.
Lees ook: 23x makkelijke recepten voor pakjesavond
De geschiedenis van speculaas
Speculaas heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het woord “speculaas” stamt af van het Latijnse woord “speculum,” wat spiegel betekent. Speculaasplankjes werden vroeger gebruikt om koekjes in spiegelbeeld te bakken, vaak met afbeeldingen van Sinterklaas, molens, en andere Hollandse klassiekers.
Het werd in eerste instantie veel bereid door de VOC-zeelieden in de 17e eeuw, die kruiden en specerijen uit Azië meenamen, zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember. Deze exotische smaken werden vermengd met lokale ingrediënten en vormden de basis voor het speculaas zoals we dat vandaag kennen.
Hoe wordt speculaas gemaakt?
Het maken van speculaas begint met een mengsel van bloem, boter, bruine suiker en een unieke kruidenmix. Traditionele speculaaskruiden bevatten kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder en witte peper, die samen zorgen voor de kenmerkende smaak.
Het deeg wordt gekneed en vervolgens uitgerold tot dunne plakjes of in speculaasplankjes gedrukt voor verschillende vormen.
Trek gekregen? Dit zijn de lekkerste recepten
Lees ook: zo maak je vegan amandelspijs